100ml suchého cícera
voda + bobkový list na jeho uvarenie
na pastu:
olej + hrubý plátok masla
6 klinčekov
2 väčšie červené cibule
1 plnšia lyžička cesnakovo zázvorovej pasty
2 väčšie paradajky
2 lyžice kešu orechov
na karí:
1 lyžica oleja + hrubý plátok masla
1 zelená chilli paprička
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky drvenej rímskej rasce
1/2 lyžičky garam masala
soľ
na dokončenie:
voda podľa potreby
2 lyžice sladkej smotany
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej
malá hrsť čerstvej koriandrovej vňate
citrónová šťava
AKO POSTUPOVAŤ:
Cícer na noc namočíme vo vode. Ráno vodu zlejeme, cícer prepláchneme, dáme do tlakového hrnca, pridáme bobkový list a zalejeme ho čerstvou vodou. Varíme asi 20min od natlakovania. Po uvarení paru necháme uniknúť a až potom tlakový hrniec otvoríme.
Na pastu:
V kadhai zohrejeme olej a maslo. Pridáme klinčeky a kardamóm a necháme ich rozvoňať.
Pridáme nakrájanú cibuľu, cesnakovo zázvorovú pastu, premiešame a na miernom ohni restujeme kým cibuľa mierne nezhnedne, 15 - 20min. Občas premiešame.
Potom pridáme nakrájané paradajky, kešu, premiešame a pod pokrievkou dusíme asi 25 až 30 minút. Občas ich premiešame.
Zmes na pastu necháme vychládnuť a rozmixujeme s trochou vody na hladkú pastu. Odložíme bokom do daľšieho použitia.
Na karí:
V tom istom kadhai zohrejeme olej a maslo. Pridáme bobkový list, chilli papričku (môžeme ju buď nechať vcelku alebo pozdĺžne prekrojiť na polovicu), všetky koreniny, soľ a chvíľku restujeme.
Pridáme pripravenú pastu a na miernom ohni pod pokrievkou dusíme asi 10min, pasta a olej sa oddelia. Počas dusenia aspoň raz premiešame.
Potom pridáme vodu na upravenie konzistencie a premiešame.
Na dokončenie:
Pridáme uvarený cícer, smotanu, senovku, chvíľu povaríme a nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať a pokvapkáme trocha citrónom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára