pondelok 29. januára 2024

Maslový cícer / Butter chana



ČO POTREBUJETE (na asi 3 porcie):

100ml suchého cícera 

voda + bobkový list na jeho uvarenie


na pastu:

olej + hrubý plátok masla

6 klinčekov

3 zelené kardamómy 

2 väčšie červené cibule 

1 plnšia lyžička cesnakovo zázvorovej pasty

2 väčšie paradajky

2 lyžice kešu orechov


na karí:

1 lyžica oleja + hrubý plátok masla

ázijský bobkový list

1 zelená chilli paprička 

1/2 lyžičky mletej kurkumy 

1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia 

1/2 lyžičky mletého koriandru 

1/2 lyžičky drvenej rímskej rasce 

1/2 lyžičky garam masala

soľ 


na dokončenie:

voda podľa potreby 

2 lyžice sladkej smotany

1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej 

malá hrsť čerstvej koriandrovej vňate

citrónová šťava




AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer na noc namočíme vo vode. Ráno vodu zlejeme, cícer prepláchneme, dáme do tlakového hrnca, pridáme bobkový list a zalejeme ho čerstvou vodou. Varíme asi 20min od natlakovania. Po uvarení paru necháme uniknúť a až potom tlakový hrniec otvoríme.


Na pastu:

V kadhai zohrejeme olej a maslo. Pridáme klinčeky a kardamóm a necháme ich rozvoňať.


Pridáme nakrájanú cibuľu, cesnakovo zázvorovú pastu, premiešame a na miernom ohni restujeme kým cibuľa mierne nezhnedne, 15 - 20min. Občas premiešame.

Potom pridáme nakrájané paradajky, kešu, premiešame a pod pokrievkou dusíme asi 25 až 30 minút. Občas ich premiešame. 


Zmes na pastu necháme vychládnuť a rozmixujeme s trochou vody na hladkú pastu. Odložíme bokom do daľšieho použitia. 



Na karí:

V tom istom kadhai zohrejeme olej a maslo. Pridáme bobkový list, chilli papričku (môžeme ju buď nechať vcelku alebo pozdĺžne prekrojiť na polovicu), všetky koreniny, soľ a chvíľku restujeme.


Pridáme pripravenú pastu a na miernom ohni pod pokrievkou dusíme asi 10min, pasta a olej sa oddelia. Počas dusenia aspoň raz premiešame. 


Potom pridáme vodu na upravenie konzistencie a premiešame. 



Na dokončenie:

Pridáme uvarený cícer, smotanu, senovku, chvíľu povaríme a nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať a pokvapkáme trocha citrónom.


Podávame s plackami ako napr.: KulchaNaanChapatiParatha alebo s ryžou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára