nedeľa 21. decembra 2014

Mandle

Mandle su uctievane ako stelesnenie zdravia. Su jednym z najbohatsich zdrojov zivin medzi orechami. Rastlina je listnaty strom, jeho kvety su ruzove a mandle su jadrom zelenych plodov.

mandle



mandle

 Vyziva
Mandle su bohate na:
Vitaminy
  • Vitamin E - je potrebny pre ochranu buniek a ako antioxidant, je zodpovedny za normalny rast a vyvin svalov, funkciu krvneho obehu, nervoveho a zazivacieho systemu.
  • Niacin - podporuje funkciu zazivacieho ustrojenstva, koze a nervov. Rovnako ma nenahraditelnu ulohu pri premene potravy na energiu.
  • Folaty
  • Vitamin B2 (Riboflavin) - hra dolezitu ulohu pri telesnom raste, obnove cervenych krviniek a uvolnovani energie zo sacharidov.
  • Vitamin B1 (Tiamin) - pomaha bunkam tela premienat sacharidy na energiu a je nevyhnutny pre spravnu funkciu srdca, svalov a nervoveho systemu.
  • Vitamin B6 (Pyridoxin) - hra dolezitu ulohu v metabolizme cervenych krviniek, pri raste a vyvoji kostry.
    hra dolezitu ulohu v metabolizme cervenych krviniek, pri raste a vyvoji kostry. - See more at: http://akochutimasala.blogspot.in/2014/12/biely-mak-khus-khus.html#sthash.SCK06G9W.dpuf
    hra dolezitu ulohu v metabolizme cervenych krviniek, pri raste a vyvoji kostry. - See more at: http://akochutimasala.blogspot.in/2014/12/biely-mak-khus-khus.html#sthash.SCK06G9W.dpuf
    hra dolezitu ulohu v metabolizme cervenych krviniek, pri raste a vyvoji kostry. - See more at: http://akochutimasala.blogspot.in/2014/12/biely-mak-khus-khus.html#sthash.SCK06G9W.dpuf

Mineraly
  • Zelezo - hlavny vyznam zeleza spociva v jeho pritomnosti v hemoglobine a vo funkcii zabezpecovat prenos kyslika z pluc do celeho organizmu, najma do mozgu, ktoreho cinnost by sa bez kyslika v kratkom case zastavila.
  • Vapnik - je jednym z najdolezitejsich mineralov v tele. Je zakladom zubov a kosti.
  • Horcik - je nenahraditelny pre mnozstvo telesnych funkcii, vratane prenosu nervovych impulzov, tvorby zubov a kosti a svalovych stahov. Horcik je potrebny pre velky pocet biochemickych reakcii v ramci metabolizmu. 
  • Mangan - je potrebny pre metabolizmus bielkovin, tukov, k regulovaniu hladiny cukru v krvi, zdravu nervovu sustavu a odolny imunitny system, je nutny na produkciu energie, rast kosti, reprodukciu, rast chrupaviek a synovialneho mazu, chrani pred chudokrvnostou z nedostatku zeleza..
  • Zinok - tvori jadro inzulinovej molekuly. Poruchy tohto mechanizmu sposobuju jednu z najcastejsich chorob cukrovku, ktora byva spojena so slepotou.
  • Fosfor - je dolezitou sucastou struktury kosti, zubov a membran.

mandle


Vyhoda namacania
Hlavnym dovodom namacania mandli je, aby napucali a aktivovali sa ich enzymy. Aktivacia enzymov v mandliach umoznuje lepsie travenie. Mandle je dobre nechat namocene celu noc.Viac zaujimaveho citania najdete TU.


mandle


Vyuzitie v kuchyni
Mandle sa daju pripravit solene, korenene aj sladene ako snack. Mozete ich pouzit na pripravu veganskeho mlieka aj masla, tiez do natierok, dipov a chutney. Pridavaju sa do ryzovych jedal (byriani, pulao) alebo do zakladov kari. Su tiez vyborne do dezertov a susienok. A samozrejme su neodmyslitelnou sucastou Vianocky.




Mandle

Zdroj informacii:
http://www.nutrition-and-you.com/almonds.html
http://www.okzdravie.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára