štvrtok 25. augusta 2011

Kokosovo - arašidové chutney / Coconut - peanut chutney

kokos arasid catni




ČO POTREBUJETE:

3 lyžice nesolených arašídov / 3tbsp of unsalted peanuts
veľká hrsť čerstvého strúhaného kokosu / handful of fresh grated coconut
soľ / salt
1/2 lyžičky tamarindovej pasty / 1/2tsp of tamarind paste

1 lyžica Ghee / 1tbsp of Ghee
1 malá červená cibuľa; nakrájaná nadrobno / 1 small red onion, chopped
3-4 strúčiky cesnaku; nakrájané nadrobno / 3-4 garlic cloves, chopped
1 zelená chilli paprička (vcelku, bez stopky) / 1 green chilli

1 lyžica Ghee / 1tbsp of Ghee
1/2 lyžičky horčičných semien / 1/2tsp of mustard seeds
1/2 lyžičky rímskej rasce / 1/2tsp of cumin
1/2 lyžičky Urad dal / 1/2tsp of urid dal
niekoľko karí lístkov / few curry leaves



kokos arasid catni




AKO POSTUPOVAŤ:

Na zohriatej panvici, nasucho opečieme arašídy do hnedkava. Treba ich stále premiešavať, aby nezhoreli. Necháme ich vychládnuť a potom odstránime šupky. / Heat the tava. Add peanuts and dry roast them until they turn brown. Stir constantly. Let them cool down and remove brown coating.

Potom v panvici zohrejeme ghee, pridáme nakrájaný cesnak, cibuľu a chilli papriku a popražíme na miernom ohni dohneda. Odstavíme a necháme vychládnuť. / Heat some ghee in the pan. Add chopped garlic, onion and green chilli. Fry on low heat, until onion turns brown.

Vychládnuté arašídy, strúhaný kokos a cibuľovú zmes dáme do mixéra. Pridáme troška soli, tamarindovú pastu a asi 30-50ml vody (vody radšej menej a pridávať počas mixovania postupne podľa toho aké husté chceme chutney; nesmie byť príliš riedke). Vymixujeme na kašu, ktorú preložíme do misky. Ak vám zostanú kúsky nedomletých arašídov v chutney, nevadí to a dokonca mi to tak lepšie chutí, než keď je to celkom hladké. / Peanuts, grated fresh coconut and onion mixture place into the blender. Add salt, tamarind paste and approx. 30-50ml of water. Blend the mixture to get a smooth paste. Place this mixture into the bowl.


Pripravíme si Tadka / Prepare Tadka.
Do panvice dáme zohriať ghee. Pridáme všetky koreniny na Tadka a na miernom ohni opekáme, kým urad dal troška nezhnedne (pozor, aby nezhorel) a ostatné koreniny (vrátane karí lístkov) neprasknú. / Heat some ghee in the pan. Add all the spices for tadka and fry them on low heat, until uri dal turns lightly brown.

Tadka vylejeme do chutney spolu s ghee a zamiešame, aby sa to pekne spojilo. Môžete aspoň na 30 minút uložiť do chladničky pred tým, než budete podávať. / Pour the tadka over the chutney in the bowl and stir well. Place chutney into the fridge for about 30 minutes and serve.



kokos arasid catni




Podávame napr. s plackami Dosa, plackami Uthappam, Cibuľovým (alebo iným) bhaji, Ghavan alebo Cibuľovou kulcha / Serve with Dosas, Uthappam, Onion bhaji, Ghavan or Onion kulcha.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára