ČO POTREBUJETE (na 5-6 porcií):
200ml sušenej Lobie
voda na uvarenie lobie
soľ
1 lyžica Ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
1 zelená chilli paprička
2 väčšie červené cibule
2 stredne veľké paradajky
1/3 lyžičky mletej kurkumy
hrsť čertsvého strúhaného kokosu
1 lyžička garam masala
1 lyžička senovky gréckej (sušených lístkov)
AKO POSTUPOVAŤ:
Lobiu si na noc namočíme do vody. Ráno ju scedíme a dáme novú vodu, len toľko, aby pokryla strukovinu. Uvaríme ju v tlakovom hrnci domäkka.
V hlbšej panvici zohrejeme ghee a pridáme rímsku rascu, oheň zmiernime. Necháme ju rozvoňať.
Pridáme chilli papričku a na polkolieska nakrájanú cibuľu. Opekáme domäkka.
Pridáme kurkumu a nakrájané paradajky, premiešame.
Ďalej hneď pridáme strúhaný kokos...
... a všetko opekáme, kým sa paradajky nerozpadávajú. Trvá to trocha dlhšie, občas treba zmes premiešať. Opečenú zmes necháme vychládnuť trocha.
Vychládnutú zmes rozmixujeme s 200ml vody, v ktorej sme uvarili lobiu na kašu/karí základ, ktorú vrátime do hrnca.
Pridáme uvarenú lobiu spolu s ostatnou vodou, v ktorej sa varila. Osolíme, pridáme garam masala a senovku grécku, dobre zamiešame a privedieme k varu.
Karí na miernom ohni, zakryté povaríme ďalších 5 minút. Hotové odstavíme z ohňa a necháme 15 minút odležať.
Podávame s dusenou ryžou.
Ako vlastne chuti taka lobia? ;o) vyzera to "fajne" exoticky.
OdpovedaťOdstrániťAko fazula, kludne mozes pouzit fazulu, ak nemas lobiu :)
OdpovedaťOdstrániťAhaaaa!!! dakujem za odpoved ;o)
OdpovedaťOdstrániťLobiu nepoznám pripadá mi ako cícer :-) páči sa mi to
OdpovedaťOdstrániťLobia su male blede fazulky s tmavym ockom, netreba ich varit tak dlho ako cicer, skor ako fazulu. Su velmi chutne.
OdpovedaťOdstrániť