sobota 27. augusta 2011

Karí z Lobie (s kokosom)

kari z lobie




ČO POTREBUJETE (na 5-6 porcií):

200ml sušenej Lobie
voda na uvarenie lobie
soľ
1 lyžica Ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
1 zelená chilli paprička 
2 väčšie červené cibule
2 stredne veľké paradajky
1/3 lyžičky mletej kurkumy
hrsť čertsvého strúhaného kokosu
1 lyžička garam masala



kari z lobie




AKO POSTUPOVAŤ:

Lobiu si na noc namočíme do vody. Ráno ju scedíme a dáme novú vodu, len toľko, aby pokryla strukovinu. Uvaríme ju v tlakovom hrnci domäkka.

V hlbšej panvici zohrejeme ghee a pridáme rímsku rascu, oheň zmiernime. Necháme ju rozvoňať.




Pridáme chilli papričku a na polkolieska nakrájanú cibuľu. Opekáme domäkka.




Pridáme kurkumu a nakrájané paradajky, premiešame.




Ďalej hneď pridáme strúhaný kokos...




... a všetko opekáme, kým sa paradajky nerozpadávajú. Trvá to trocha dlhšie, občas treba zmes premiešať. Opečenú zmes necháme vychládnuť trocha.




Vychládnutú zmes rozmixujeme s 200ml vody, v ktorej sme uvarili lobiu na kašu/karí základ, ktorú vrátime do hrnca.




Pridáme uvarenú lobiu spolu s ostatnou vodou, v ktorej sa varila. Osolíme, pridáme garam masala a senovku grécku, dobre zamiešame a privedieme k varu.




Karí na miernom ohni, zakryté povaríme ďalších 5 minút. Hotové odstavíme z ohňa a necháme 15 minút odležať.




Podávame s dusenou ryžou.

5 komentárov:

  1. Ako vlastne chuti taka lobia? ;o) vyzera to "fajne" exoticky.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ako fazula, kludne mozes pouzit fazulu, ak nemas lobiu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Lobiu nepoznám pripadá mi ako cícer :-) páči sa mi to

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Lobia su male blede fazulky s tmavym ockom, netreba ich varit tak dlho ako cicer, skor ako fazulu. Su velmi chutne.

    OdpovedaťOdstrániť