ČO POTREBUJETE (pre 2-3 osoby):
250ml ryže Basmati
vodu na jej uvarenie
soľ
kvapka kokosového oleja
niekoľko kešu orechov
niekoľko karí lístkov
štipka asafoetida
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
2 sušené červené chilli papričky
1 lyžica channa dal (bengal gram)
1 a 1/2 lyžičky urid dal
AKO POSTUPOVAŤ:
Ryžu niekoľkokrát prepláchneme a uvaríme ju ako v tomto recepte. Tu však osolíme vodu. Hotovú ryžu odložíme bokom.
Kým sa nám ryža varí, opečieme si na kvapke kokosového oleja čerstvý kokos. (Sušený, čo sa pridáva do koláčov sa na toto jedlo nehodí.) Opečený kokos odložíme bokom.
V tej istej panvici, kde sme opekali kokos, opečieme kešu orechy. Opečené odložíme bokom.
Opäť použijeme tú istú panvicu. Pridáme troška ghee a necháme zohriať. Potom pridáme horčičné semienko a necháme prasknúť (na silnom ohni, ale pracujeme rýchlo, aby koreniny neprihoreli). Ďalej pridáme asafoetida a chilli papričky. Ihneď pridáme channa dal, urid dal a karí lístky. Na silnejšom ohni necháme rozvinúť vôňu (čiže sme si pripravili Tadka do ryže).
Tadka potom vylejeme (spolu s ghee, čo ostalo v panvici) do ryže, pridáme opečený kokos, kešu orechy a dobre premiešame.
Tak cerstvy kokos si fakt neopecu :-) Ale uz jsem ji nekolikrat delala, pouzivam uzasny, strouhany ze Sri Lanky. Jen mi povez, Miso, k cemu je tam ta troska urid dal a chana dal? Myslim mam chana dal nejaky prasek z Indie jeste dovezeny. Urid dal se nevari? Dik za vysvetleni! Kokosovou a citronou ryzi obcas mam rada. W
OdpovedaťOdstrániťPre chut a chrumkavost, urid dal nevarit. Surovy, oprazeny sa dava aj do chutney.
OdstrániťAhaaaaaa, vidis, neznam! nepripises to tam nejak?
OdpovedaťOdstrániťMIsko, co myslis pripisat?
OdstrániťA Miso, tu zlutou cocku, chana dal, take jen oprazis? W
OdpovedaťOdstrániťAno, aj tu len oprazit.
Odstrániťdekuju, brzo spacham. Zitra bude tvoje cocka, v utery "aloo methi polnicek" jak jsem pojmenovala tvoje zemiacky, protoze nemam cerstve listky fengreek, davam polnicek a fengreek seminka :-)
OdpovedaťOdstrániťTreba sa vynajst ;)
Odstrániť