štvrtok 6. februára 2014

Nariyal chawal - Kokosová ryža / Coconut rice

22IMG_7800


ČO POTREBUJETE (pre 2-3 osoby):

250ml ryže Basmati / 250ml of Basmati rice
vodu na jej uvarenie / water
soľ / salt
kvapka kokosového oleja / coconut oil

niekoľko kešu orechov / few cashewnuts
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka / 1/2tsp of mustard seeds
2 sušené červené chilli papričky / 2 dry red chillies
1 lyžica channa dal (bengal gram) / 1tbsp of channa dal (bengal gram)


22IMG_7802



AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu niekoľkokrát prepláchneme a uvaríme ju ako v tomto recepte. Tu však osolíme vodu. Hotovú ryžu odložíme bokom. / Cook basmati rice as usual.

Kým sa nám ryža varí, opečieme si na kvapke kokosového oleja čerstvý kokos. (Sušený, čo sa pridáva do koláčov sa na toto jedlo nehodí.) Opečený kokos odložíme bokom. / While rice is being cooked, roast the grated coconut on few drops of coconut oil. Keep aside.

0


V tej istej panvici, kde sme opekali kokos, opečieme kešu orechy. Opečené odložíme bokom. / In the same pan roast the cashewnuts. Keep aside.

1


Opäť použijeme tú istú panvicu. Pridáme troška ghee a necháme zohriať. Potom pridáme horčičné semienko a necháme prasknúť (na silnom ohni, ale pracujeme rýchlo, aby koreniny neprihoreli). Ďalej pridáme asafoetida a chilli papričky. Ihneď pridáme channa dal, urid dal a karí lístky. Na silnejšom ohni necháme rozvinúť vôňu (čiže sme si pripravili Tadka do ryže). / Again use same pan. Add little bit of ghee and heat it. Add mustard seeds and let them pop up. Add asafoetida and dry chillies. Add channa dal, urid dal and curry leaves. Let them release its aroma. (Frying the spices is called tadka.)

2


Tadka potom vylejeme (spolu s ghee, čo ostalo v panvici) do ryže, pridáme opečený kokos, kešu orechy a dobre premiešame. / Pour this tadka into the cooked rice, add roasted coconut, cashewnuts and stir well.

3


Podávame s vegetariánskym karí a Papadmi. / Serve with veg curry and Papads.




22IMG_7796

8 komentárov:

  1. Tak cerstvy kokos si fakt neopecu :-) Ale uz jsem ji nekolikrat delala, pouzivam uzasny, strouhany ze Sri Lanky. Jen mi povez, Miso, k cemu je tam ta troska urid dal a chana dal? Myslim mam chana dal nejaky prasek z Indie jeste dovezeny. Urid dal se nevari? Dik za vysvetleni! Kokosovou a citronou ryzi obcas mam rada. W

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pre chut a chrumkavost, urid dal nevarit. Surovy, oprazeny sa dava aj do chutney.

      Odstrániť
  2. Ahaaaaaa, vidis, neznam! nepripises to tam nejak?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. A Miso, tu zlutou cocku, chana dal, take jen oprazis? W

    OdpovedaťOdstrániť
  4. dekuju, brzo spacham. Zitra bude tvoje cocka, v utery "aloo methi polnicek" jak jsem pojmenovala tvoje zemiacky, protoze nemam cerstve listky fengreek, davam polnicek a fengreek seminka :-)

    OdpovedaťOdstrániť