piatok 26. februára 2021

Zeleninová biela korma




ČO POTREBUJETE (na 2 az 3 porcie):

1 malý karfiol
8 až 10 fazuľových strukov
hrsť mrazeného hrachu
1 stredne veľká mrkva
(a ak chcete obmenu, vynechajte zeleninu a použite paneer)
voda


2 veľké alebo 3 stredne veľké červené cibule
hrsť nesolených kešu orechov
1 zelená chilli paprika


ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
kúsok škorice
1 bobkový list
2 zelené kardamómy 
1 hnedý kardamóm 
3 klinčeky 


1 plná lyžica bieleho nesladeného jogurtu
100ml sladkej smotany


1/3 lyžičky mletého koriandru
soľ
1 lyžička cukru
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia


1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej (kasuri methi)
1/2 lyžičky garam masala



AKO POSTUPOVAŤ:

Zeleninu nakrájame na malé kúsky. Dáme zovrieť vodu so štipkou soli a zeleninu v nej 10 minút povaríme. Vodu nezlievame preč, použijeme ju, ak bude treba riediť karí.
Do druhého hrnca dáme nakrájanú cibuľu, chilli papriku a kešu orechy. Zalejeme vodou a varíme 15 minút. Necháme vychládnuť a rozmixujeme s trochou vody, v ktorej sa to varilo na redšiu pastu.


Hrniec, kde sme varili suroviny na pastu opláchneme a vrátime na ohen. Zohrejeme v ňom asi za lyžicu ghee, pridáme rímsku rascu, škoricu, klinčeky, kardamómy a bobkový list a necháme chvíľku prevoňať. 


Potom pridáme pripravenú pastu a smotanu, minútku povaríme.


Ďalej pridáme cukor (ak nechcete pridávať cukor, môžete pridať pár hrozienok, pretože toto karí má byť mierne pálivé a mierne nasládlé), mletý koriander, čierne korenie, soľ a jogurt. Oheň zmiernime a karí varíme pod pokrievkou asi 10 minút. Občas premiešame, ak by sa zdalo veľmi husté, zriedime ho vodou, v ktorej sme varili zeleninu. 


Pridáme sušené lístky senovky a garam masala, premiešame. Pridáme uvarenú zeleninu (alebo nakrájaný paneer) a znova varíme na mierno pod pokrievkou ďalších asi 5 až 8 minút. 
(Ak chcete niečo chrumkavé v omáčke, opečte nasucho na panvici zopár nasekaných kešu orechov a zamiešajte do hotového karí.) 


Podávame s plackami (chapati, paratha, naan).

2 komentáre: