ČO POTREBUJETE (na 2 az 3 porcie):
1 malý karfiol
8 až 10 fazuľových strukov
hrsť mrazeného hrachu
1 stredne veľká mrkva
(a ak chcete obmenu, skombinujte si to s paneerom; so zemiakmi)
voda
2 veľké alebo 3 stredne veľké červené cibule
hrsť nesolených kešu orechov
1 - 2 zelené chilli papričky
ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
kúsok škorice
1 ázijský bobkový list
2 zelené kardamómy
1 hnedý kardamóm
3 klinčeky
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty
1 plná lyžica bieleho nesladeného jogurtu
100ml sladkej smotany
1/2 lyžičky mletého koriandru
soľ
1 lyžička cukru
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej (kasuri methi)
1/2 lyžičky garam masala
1 malý karfiol
8 až 10 fazuľových strukov
hrsť mrazeného hrachu
1 stredne veľká mrkva
(a ak chcete obmenu, skombinujte si to s paneerom; so zemiakmi)
voda
2 veľké alebo 3 stredne veľké červené cibule
hrsť nesolených kešu orechov
1 - 2 zelené chilli papričky
ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
kúsok škorice
1 ázijský bobkový list
2 zelené kardamómy
1 hnedý kardamóm
3 klinčeky
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty
1 plná lyžica bieleho nesladeného jogurtu
100ml sladkej smotany
1/2 lyžičky mletého koriandru
soľ
1 lyžička cukru
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej (kasuri methi)
1/2 lyžičky garam masala
Zeleninu nakrájame na malé kúsky. Dáme zovrieť vodu so štipkou soli a zeleninu v nej 10 minút povaríme. Vodu nezlievame preč, použijeme ju, ak bude treba riediť karí.
Do druhého hrnca dáme nakrájanú cibuľu, chilli papriku (môžete použiť aj 3 chilli, ak chcete pálivé, ale len preto, že je to indické to neznamená, že to musí páliť jak šlak; zlatá stredná cesta sú 2 chilli, samozrejme záleží na ich pálivosti) a kešu orechy. Zalejeme vodou a varíme 15 minút. Necháme vychládnuť a rozmixujeme s trochou vody, v ktorej sa to varilo na redšiu pastu.
Hrniec, kde sme varili suroviny na pastu opláchneme a vrátime na ohen. Zohrejeme v ňom asi za lyžicu ghee, pridáme rímsku rascu, škoricu, klinčeky, kardamómy a bobkový list a necháme chvíľku prevoňať.
Potom pridáme cesnakovo zázvorovú pastu a chvíľu restujeme. Pridáme pripravenú cibuľovo kešu chilli pastu a smotanu, minútku povaríme.
Ďalej pridáme cukor (ak nechcete pridávať cukor, môžete pridať pár hrozienok, pretože toto karí má byť mierne pálivé a mierne nasládlé), mletý koriander, čierne korenie, soľ a jogurt. Oheň zmiernime a karí varíme pod pokrievkou asi 10 minút. Občas premiešame, ak by sa zdalo veľmi husté, zriedime ho vodou, v ktorej sme varili zeleninu.
Pridáme sušené lístky senovky a garam masala, premiešame. Pridáme uvarenú zeleninu (alebo nakrájaný paneer) a znova varíme na mierno pod pokrievkou ďalších asi 5 až 8 minút.
(Ak chcete niečo chrumkavé v omáčke, opečte nasucho na panvici zopár nasekaných kešu orechov a zamiešajte do hotového karí.)
Mňáááám
OdpovedaťOdstrániť😃
Odstrániť