streda, 29. januára 2014

Zeleny kardamom / kardamon


Zeleny kardamon / Elaichi


Kardamom je casto povazovany ako "tretie najdrahsie" korenie na svete (po safrane a vanilke). Ma silnu, jedinecnu chut a intenzivnu aromaticku vonu. Najlepsie je kupovat kardamomove tobolky, pretoze ak su semienka z toboliek vybrate alebo pomlete rychlo stravaju svoju chut a aromu. Tobolky skladujeme vo vzduchotesnej nadobe. 


Vyuzitie v kuchyni:
Tobolky mozu byt pouzite vcelku, alebo ich mozete rozlusknut a semienka vybrat tesne pred varenim jedla - casto sa pridavaju do strukovinovych jedal. Kardamom je tiez casto sucastou indickych cukroviniek a napojov. V arabskych krajinach je kardamom jednym z najpopularnejsich koreni, pouziva sa napriklad do kavy, co je symbolom pohostinnosti. V jedlach pod nazvom "Mughlai" (severna India) je hojne pouzivany v ryzovych pokrmoch tzv. Biryani. Male mnozstvo kardamomu doda lakavu chut napriklad aj kavovym kolacom, pudingom, flans, ci caju


Zeleny kardamon / Elaichi


Ako liecivo:
Okrem jedal mozete kardamom vyuzit aj ako domace liecivo. Je ucinny proti naduvaniu, podporuje travenie. V Indii sa pouziva na liecbu infekcii v zuboch a dasnach. Ak ho pridate do caju a ten pijete teply moze vam pomoct pri bolesti hrdla. Kardamom sa tiez pouziva ako osviezovac dychu, ale vraj nadmerne uzivanie riedi krv.


Zeleny kardamon

2 komentáre:

  1. Ahoj Miska, prosim ta, aky je rozdiel medzi zelenym a tmavym kardamonom, daju sa v receptoch zamienat, alebo to ovplyvni vyslednu chut pokrmu? Dakujem a pekny den zelam.
    Katka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka, zeleny je vhodny do sladkosti, napojov, ryzovych a strukovinovych jedlach. Hnedy skor ryzove, strukovinove a masove, je silnejsi, teda nie vhodny do sladkosti napriklad. A chutovo aj vonou sa lisia, teda vysledok nebude celkom rovnaky.

      Odstrániť