Zeleny kardamom / kardamon


Zeleny kardamon / Elaichi


Kardamom je casto povazovany ako "tretie najdrahsie" korenie na svete (po safrane a vanilke). Ma silnu, jedinecnu chut a intenzivnu aromaticku vonu. Najlepsie je kupovat kardamomove tobolky, pretoze ak su semienka z toboliek vybrate alebo pomlete rychlo stravaju svoju chut a aromu. Tobolky skladujeme vo vzduchotesnej nadobe. 


Vyuzitie v kuchyni:
Tobolky mozu byt pouzite vcelku, alebo ich mozete rozlusknut a semienka vybrat tesne pred varenim jedla - casto sa pridavaju do strukovinovych jedal. Kardamom je tiez casto sucastou indickych cukroviniek a napojov. V arabskych krajinach je kardamom jednym z najpopularnejsich koreni, pouziva sa napriklad do kavy, co je symbolom pohostinnosti. V jedlach pod nazvom "Mughlai" (severna India) je hojne pouzivany v ryzovych pokrmoch tzv. Biryani. Male mnozstvo kardamomu doda lakavu chut napriklad aj kavovym kolacom, pudingom, flans, ci caju


Zeleny kardamon / Elaichi


Ako liecivo:
Okrem jedal mozete kardamom vyuzit aj ako domace liecivo. Je ucinny proti naduvaniu, podporuje travenie. V Indii sa pouziva na liecbu infekcii v zuboch a dasnach. Ak ho pridate do caju a ten pijete teply moze vam pomoct pri bolesti hrdla. Kardamom sa tiez pouziva ako osviezovac dychu, ale vraj nadmerne uzivanie riedi krv.


Zeleny kardamon

Komentáre

  1. Ahoj Miska, prosim ta, aky je rozdiel medzi zelenym a tmavym kardamonom, daju sa v receptoch zamienat, alebo to ovplyvni vyslednu chut pokrmu? Dakujem a pekny den zelam.
    Katka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka, zeleny je vhodny do sladkosti, napojov, ryzovych a strukovinovych jedlach. Hnedy skor ryzove, strukovinove a masove, je silnejsi, teda nie vhodny do sladkosti napriklad. A chutovo aj vonou sa lisia, teda vysledok nebude celkom rovnaky.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára