ČO POTREBUJETE (na asi 3 - 4 porcie):
1 hrnček ryže (najlepšie Basmati)
1 veľká červená cibuľa
niekoľko blizien šafránu
1/4 hrnčeka mlieka (alebo mandľové mlieko)
1/2 hrnčeka mix olúpaných mandlí, kešu orechov a hrozienok
1 plná lyžica ghee (alebo olej)
soľ
celé korenia:
5 klinčekov
5 guľôčok čierneho korenia
kúsok škorice
1 badyán
AKO POSTUPOVAŤ:
Ryžu poriadne prepláchneme pod tečúcou vodou a namočíme na 30 minút.
Mlieko zohrejeme (nie celkom vrelé, len teplé) a dáme doňho šafrán. Odložíme na 30 minút, do ďalšieho použitia.
V kadhai zohrejeme ghee, pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu (troška ju osolíme, čo urýchli proces) a na miernom ohni opekáme dohneda. Premiešavame, aby neprihorela. Potom ju vyberieme do misky a odložíme do ďalšieho použitia.
Do toho istého kadhai (pridáme ghee, ak treba) pridáme celé korenia a necháme ich rozvoňať. Potom pridáme orechy a hrozienka a opäť restujeme, kým nezacítime ich vôňu. Nenecháme ich prihorieť.
Teraz pridáme scedenú ryžu a minútku opekáme, premiešame. Pridáme šafránové mlieko a vodu tak, aby bola hladina asi 0.5cm nad ryžou. Osolíme, hrniec uzavrieme a privedieme k varu. Potom oheň zmiernime a ryžu varíme domäkka, až kým sa všetka tekutina neodparí. Asi 10 min.
Keď je ryža hotová, odstavíme hrniec z ohňa a ryžu necháme zakrytú stáť ďalších 10min.
Po otvorení hrnca ju opatrne vidličkami pretrasieme, nadľahčíme. Pridáme opečenú cibuľu a opatrne zamiešame.
Podávame s obľúbeným karí. (Veľmi sa hodí k pikantným karí, kde pálivosť zjemnia hrozienka v ryži.)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára