pondelok 12. septembra 2022

Šafránové pulao / Saffron pulao


ČO POTREBUJETE (na asi 3 - 4 porcie):

1 hrnček ryže (najlepšie Basmati)

1 veľká červená cibuľa 

niekoľko blizien šafránu 

1/4 hrnčeka mlieka (alebo mandľové mlieko)

1/2 hrnčeka mix olúpaných mandlí, kešu orechov a hrozienok

1 plná lyžica ghee (alebo olej)

soľ


celé korenia:

1 ázijský bobkový list

5 klinčekov

5 guľôčok čierneho korenia 

kúsok škorice 

1 badyán

3 zelené kardamómy 



AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu poriadne prepláchneme pod tečúcou vodou a namočíme na 30 minút. 

Mlieko zohrejeme (nie celkom vrelé, len teplé) a dáme doňho šafrán. Odložíme na 30 minút, do ďalšieho použitia. 


V kadhai zohrejeme ghee, pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu (troška ju osolíme, čo urýchli proces) a na miernom ohni opekáme dohneda. Premiešavame, aby neprihorela. Potom ju vyberieme do misky a odložíme do ďalšieho použitia. 


Do toho istého kadhai (pridáme ghee, ak treba) pridáme celé korenia a necháme ich rozvoňať. Potom pridáme orechy a hrozienka a opäť restujeme, kým nezacítime ich vôňu. Nenecháme ich prihorieť. 


Teraz pridáme scedenú ryžu a minútku opekáme, premiešame. Pridáme šafránové mlieko a vodu tak, aby bola hladina asi 0.5cm nad ryžou. Osolíme, hrniec uzavrieme a privedieme k varu. Potom oheň zmiernime a ryžu varíme domäkka, až kým sa všetka tekutina neodparí. Asi 10 min.


Keď je ryža hotová, odstavíme hrniec z ohňa a ryžu necháme zakrytú stáť ďalších 10min.

Po otvorení hrnca ju opatrne vidličkami pretrasieme, nadľahčíme. Pridáme opečenú cibuľu a opatrne zamiešame. 


Podávame s obľúbeným karí. (Veľmi sa hodí k pikantným karí, kde pálivosť zjemnia hrozienka v ryži.)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára