nedeľa 11. septembra 2022

Ragi kanji (kaša) / Ragi porridge


ČO POTREBUJETE (na 1 porciu):

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku ma 200ml)

1 hrček vody

1 plná lyžica múky Ragi (najlepšie naklíčenej/sprouted ragi flour, ale môže byť aj obyčajná)

asi 1/4 hrnčeka studenej vody na rozmiešanie múky

1 plná lyžička jaggery (plamový cukor)

asi 1/4 lyžičky mletého kardamómu 

mlieko podľa potreby (nemusí byť)




AKO POSTUPOVAŤ:

Vodu privedieme k varu.

V miske rozmiešame múku so 1/4 hrnčekom vody, do hladka.

Keď sa voda začne variť, vlejeme za stáleho miešania ragi rozmiešanú vo vode. Pokračujeme v miešaní na miernom ohni. 

Kaša postupne zhustne, varíme ju takto 10 až 12 minút.

Potom oheň vypneme, pridáme jaggery, kardamóm a dobre vymiešame. Ak chceme kašu redšiu, môžeme do nej pridať trocha vriaceho mlieka a znova dobre vymiešame. 

Podávame teplú.


Ak chceme slanú verziu, vynecháme jaggery a kardamóm a po uvarení ragi kaše ju necháme vychládnuť. Potom primiešame soľ, vychladený cmar a tadka urobenú na ghee. Do tadka môžeme pridať karí lístky, asafoetida, rímsku rascu, ajwain.  Dobre premiešame a nalejeme do misky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára