streda 22. decembra 2010

Domáca majonéza

23. december ... každoročným rituálom v našej rodine v tento deň, je miešanie domácej majonézy. Vždy to robil môj ocinko. On má na to jednoducho talent :) Celá finta však spočíva v tom, že olej a žĺtka musia mať rovnakú teplotu (izbovú). Potom sa vám majonéza celkom určite nezrazí, aj keď nebudete miešať ako o život.


Majoneza


Na 1 a pol kila zemiakov robím majonézu z 2 žĺtkov a 200ml oleja (na 1 žĺtok - 100ml oleja). Záleží však hlavne na veľkosti žĺtok.

Do misky si oddelím žĺtka a nechám ich zohriať na izbovú teplotu. Rovnako si odlejem 200ml oleja a nechám na rovnakom mieste ako žĺtka. Vždy ich nechám bokom tak hodinku.

Majoneza


Potom malou vareškou žĺtka rozmiešam a za stáleho miešania prilievam po troškách olej, kým mi nevznikne hustejšia hladká kaša - majonéza. Takto pripravenú majonézu použijem do zemiakového šalátu.


Majoneza

4 komentáre:

  1. Ahoj Michaelka, my si doma tiež robievame majonézku, bez toho si vianočný šalát ani nedokážem predstaviť, trošku iný postup - každý robí inak, však ?.

    Michaelka, prajem Tebe i Tvojej rodinke krásne, pokojné a radostné prežitie Vianočných sviatkov

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Martinka, ja robim majonezu stale tak, ako ju odjakziva miesal moj ocko. Vcera sme miesali spolocne v jeden den, aj to je taky moment ako keby sme boli spolu :)

    Dakujem a tiez prajem pekne sviatky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Miskaaaaaaa,stastne a vesele vianoce aj vam tak daleko predaleko,nech ste zdravi a stastni.paaa.slavka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dakujeme Slavka :) aj tebe krasne Vianoce!

    OdpovedaťOdstrániť