Kedze cerstve drozdie u nas nepredavaju, som odkazana len na susene. Su dostupne dva druhy suseneho drozdia. Malicke gulocky a pieskove.

Do malej misky si dame troska 1/3 lyzicky cukru, gulockove drozdie a asi 3 lyzicky teplej vody. Voda nesmie byt chladna, inak drozdie nenakysne a ani prilis horuca, inak drozdie horucou vodou obarime a tiez nenakysne. Najlepsie skusit teplotu vody vlastnym prstom. vsetko lyzickou zlahka zamiesame, gulocky treba rozpustit. Misku uzavrieme a odlozime na 30 minut na teple miesto. Kvasok, ktory nam vznikne potom varechou zapracujeme do cesta.

Ako na gulockove drozdie:

Do malej misky si dame troska 1/3 lyzicky cukru, gulockove drozdie a asi 3 lyzicky teplej vody. Voda nesmie byt chladna, inak drozdie nenakysne a ani prilis horuca, inak drozdie horucou vodou obarime a tiez nenakysne. Najlepsie skusit teplotu vody vlastnym prstom. vsetko lyzickou zlahka zamiesame, gulocky treba rozpustit. Misku uzavrieme a odlozime na 30 minut na teple miesto. Kvasok, ktory nam vznikne potom varechou zapracujeme do cesta.

Ako na pieskove drozdie:
Pieskove drozdie sa rovno zamiesaju do muky, ktora sa vypracuje s teplou tekutinou. Znova treba dat pozor na teplotu tekutiny. Takto pripravene cesto v nadobe uzavriet a odlozit na teple miesto bez prievanu. Praca s pieskovym drozdim je jednoduchsia a cesto lahsie kysne.
Poznamka: Oboje druhy drozdia skladujem v plechovej, tesne uzavretej nadobe, v chladnicke.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára