Keďže čerstvé droždie u nás nepredávajú, som odkázaná len na sušené. Sú dostupné dva druhy sušeného droždia. Maličké guľôčky a pieskové.
Do malej misky si dáme 1/2 lyžičky cukru, guľôčkové droždie a asi 3 lyžičky teplej vody. Voda nesmie byť chladná, inak droždie nenakysne a ani príliš horúca, inak droždie horúcou vodou obaríme a tiež nenakysne. Najlepšie skúsiť teplotu vody vlastným prstom. Všetko lyžickou zľahka zamiešame, guľôčky treba rozpustiť. Misku uzavrieme a odložíme na 30 minút na teplé miesto. Kvások, ktorý nám vznikne potom varechou zapracujeme do cesta.
Ako na guľôčkové droždie:
Do malej misky si dáme 1/2 lyžičky cukru, guľôčkové droždie a asi 3 lyžičky teplej vody. Voda nesmie byť chladná, inak droždie nenakysne a ani príliš horúca, inak droždie horúcou vodou obaríme a tiež nenakysne. Najlepšie skúsiť teplotu vody vlastným prstom. Všetko lyžickou zľahka zamiešame, guľôčky treba rozpustiť. Misku uzavrieme a odložíme na 30 minút na teplé miesto. Kvások, ktorý nám vznikne potom varechou zapracujeme do cesta.
Ako na pieskové droždie:
Pieskové droždie sa rovno zamieša do múky, ktorá sa zmieša s ostatnými surovinami a s teplou tekutinou. Znova treba dať pozor na teplotu tekutiny. Takto pripravené cesto v nádobe uzavrieme a odložíme na teplé miesto bez prievanu. Práca s pieskovým droždím je jednoduchšia a cesto ľahšie kysne.
Poznámka: Oboje druhy droždia skladujem v plechovej, tesne uzavretej nádobe, v chladničke.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára