pondelok 27. decembra 2010

Kakaové očká




ČO POTREBUJETE:
(z tejto dávky som mala 35ks)

125g masla na pečenie, zmäknutého 
100g práškového cukru
1/2 lyžičky vanilkovej arómy
1 vajce
250g hladkej múky 
1 lyžica kakaa
troška prášku do pečiva 
štipka sódy bikarbóny
džem, ktorý sa nerozteká



AKO POSTUPOVAŤ:

V miske vymiešame zmäknuté maslo, vajce a cukor. Pridáme vanilkovú arómu a postupne s múkou, do ktorej sme zamiešali kakao, prášok do pečiva a sódu, vypracujeme cesto. Odložíme ho v miske bokom na pol hodinky, odležať. Netreba ho dávať do chladničky, aby nebolo príliš tuhé pri pracovaní s ním.




Z cesta odtŕhame kúsky a dlaňami vytvarujeme guľôčky, ktoré v dlaniach sploštíme troška, uložíme na suchý plech a ukazovákom urobíme v strede malú jamku. Do jamky vložíme troška džemu.




Rúru predohrejeme na 180 st. a očká pečieme 15 minút.


Pre obmenu, 1/3 z množstva múky môžete nahradiť mletými orechami a upiecť také obyčajné kolieska / kekse.

2 komentáre:

  1. tak tie sú ozaj krásne Michaelka, s džemíkom osviežia a ako čítam recept musia byť i krehučké, maslové - u nás sme zvykli ozdobovať i celou mandľou. Nádherné vianočné pečivko si upiekla!:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dakujem Martinka, aj ma napadlo urobit pol davky s mandlou, ale mensej take veci vzdy zabehnu v hrdle, tak som nechala len s dzemom a pocukrovane. Su naozaj makkucke.

    OdpovedaťOdstrániť