Ragi (Eleusine coracana) je obilnina hojne pestovana v suchych oblastiach Afriky a Azie. V Indii sa pestuje vacsinou v statoch Karnataka, Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Maharashtra a Goa. Po zbere byva zriedka napadnuta skodcami, preto nie je potrebne pouzivat chemicke hnojiva a pesticidy. Tato obilnina je vybornym zdrojom bielkovin, zeleza, vapnika a vlakniny. No predovsetkym je vzacnym zdrojom aminokyseliny metioninu.
Kedze neobsahuje lepok je vhodna pre ludi citlivych na lepok.
Cele zrna sa spracovavaju na muku, ktora je v Indii bezne dostupna. Ak si vyberate muku (ktoru vam navazia) v obchode, treba dbat na to, aby bola cista a bez zapachu.
Pouzitie:
Z ragi muky je mozne pripravit nekvasene placky ako Chapati a Roti, ktore sa podavaju so zeleninovou prilohou (subzi).
Dalej sa moze pouzit na pripravu Dosa placiek, v state Maharashtra sa pouziva na pripravu placiek Bhakri, da sa z nej uvarit kasa (ragi, cmar, sol alebo ragi, cukor, mlieko kombinovat s cerstvym aj susenym ovocim). Rovnako ako cicerova muka sa moze pouzit na pripravu Ladoo a moje oblubene su aj ragi kekse (urcene pre diabetikov). Je z nej aj velmi chutny chlieb.
Skladovanie:
Skladovat vo vzduchotesnej nadobe a udrziavat ju v chladnom a suchom mieste.
Odporucam este tento clanok:
Zdroj informacii:
http://www.tarladalal.com/glossary-ragi-flour-1115i
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára