Cvikla je velmi vyzivna korenova zelenina. Niektore unikatne pigmentove antioxidanty v tomto koreni, rovnako ako vo svojich listoch ponukaju ochranu pred ischemickou chorobou srdca a mozgovou prihodou. Pomahaju znizovat hladinu cholesterolu v tele a maju blahodarne ucinky proti starnutiu.
Cvikla je bohata na:
Vitaminy- Folaty
- Vitamin B6 (Pyridoxin) - hra dolezitu ulohu v metabolizme cervenych krviniek, pri raste a vyvoji kostry.
- Vitamin B2 (Riboflavin) - hra dolezitu ulohu pri telesnom raste, obnove cervenych krviniek a uvolnovani energie zo sacharidov.
- Vitamin B1 (Tiamin) - pomaha bunkam tela premienat sacharidy na energiu a je nevyhnutny pre spravnu funkciu srdca, svalov a nervoveho systemu.
- Vitamin C – je dolezitym antioxidantom, ktory chrani telesne tkaniva a ostatne vitaminy. Je potrebny pre regulaciu normalneho telesneho rastu, hojenie ran a reakcii na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.
Mineraly
- Mangan - je potrebny pre metabolizmus bielkovin, tukov, k regulovaniu hladiny cukru v krvi, zdravu nervovu sustavu a odolny imunitny system, je nutny na produkciu energie, rast kosti, reprodukciu, rast chrupaviek a synovialneho mazu, chrani pred chudokrvnostou z nedostatku zeleza.
- Zelezo - hlavny vyznam zeleza spociva v jeho pritomnosti v hemoglobine a vo funkcii zabezpecovat prenos kyslika z pluc do celeho organizmu, najma do mozgu, ktoreho cinnost by sa bez kyslika v kratkom case zastavila.
- Horcik - je nenahraditelny pre mnozstvo telesnych funkcii, vratane prenosu nervovych impulzov, tvorby zubov a kosti a svalovych stahov. Horcik je potrebny pre velky pocet biochemickych reakcii v ramci metabolizmu.
- Zinok - tvori jadro inzulinovej molekuly. Poruchy tohto mechanizmu sposobuju jednu z najcastejsich chorob cukrovku, ktora byva spojena so slepotou.
- Vapnik - je jednym z najdolezitejsich mineralov v tele. Je zakladom zubov a kosti.
Vyuzitie v kuchyni
V kuchyni mozete vyuzit aj koren aj listy. Koren sa da nalozit do nalevu a sterilizovat, moze sa pouzit na pripravu chutney, salatov, kari, subzi, natierok, dzusov, do polievok (Borsc) aj do kolacov, dezertov a zmrzlin. Listy sa tiez daju vyuzit v salatoch alebo ako stir fry. A uplne najradsej mam cviklu pecenu.
Zdroje informacii:
http://www.nutrition-and-you.com/beets.html
http://www.okzdravie.sk#sthash.7HpFxuD6.dpuf
http://www.okzdravie.sk
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára