nedeľa 11. januára 2015

České buchty / Czech buchty


Ceske buchty



ČO POTREBUJETE (pribl. 12-14ks, podľa veľkosti buchiet):

500g múky (použila som bielu Maida, porovnateľná s hladkou 00) / 500g flour
80g masla (použila som ghee) / 80g butter
1 celé vajce + 1 žĺtok / 1 egg + 1 egg yolk
60g cukru / 60g sugar
troška citrónovej kôry / lemon zest
1 plochšia lyžička soli / 1 flat tsp salt
3/4 lyžice sušeného droždia / 3/4 tbsp dry yeast
300ml teplého mlieka / 300ml warm milk
maslo na potretie / butter for rubbing buchty


Ceske buchty



AKO POSTUPOVAŤ:

Maslo, vajce, žĺtok a cukor spolu vymiešame. Do múky zamiešame soľ, nastrúhanú citrónovú kôru a sušené droždie. Pridáme maslovú zmes a teplé mlieko a vymiesime cesto. Cesto necháme asi 1 hodinu kysnúť. /  Whisk together butter, egg, egg yolk and sugar. Put flour in a bowl, add salt, grated lemon zest and dry yeast, stir. Add butter mixture and warm milk and make a dough. Let the dough rise for 1 hour.

Znova ho poriadne vymiesime (vytlačíme vzduch) a necháme 30min kysnúť. Potom znova premiesime. Cesto potom preložíme na pracovnú dosku, rozvaľkáme asi na 1cm a narežeme na približne rovnaké kusy. / Knead the dough again and let it rise again for 30min. Then knead it again. Put the dough on your kitchen platform, roll it into 1cm thin sheet and cut into squares of same size.

Na každý uložíme slivkový lekvár (ja som použila jahodový, slivkový sa u nás nepredáva) a prstami kraje dobre spojíme, vytvarujeme podlhovastejšiu buchtu. Buchty uložíme kúsok od seba na plech. / Add 1 tsp of plum jam on each square (I used strawberry jam). Close the square around the jam, using your fingers and shape buchty. Press it well together when closing, so that it won't open in the oven, otherwise jam will ooze out. Place buchty on the baking tray, keep some space between them.

Ceske buchty


Rúru predohrejeme na 180st. Buchty necháme pred pečením ešte 30 minút kysnúť. Potrieme ich maslom a pečieme asi 40 minút, dohneda. Hotové buchty znova potrieme maslom. / Preheat your oven to 180deg. Let buchty rest for 30min before you put them in the oven. Rub each with melted butter and bake them for 40min, until they are golden brown. When buchty are out of the oven rub them again with melted butter.

Ceske buchty


Ceske buchty



Piekla som podľa receptu z kuchárskej knihy: Staročeská kuchárka z roku 1880.


buchty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára