nedeľa 11. januára 2015

České buchty / Czech buchty




ČO POTREBUJETE (pribl. 12-14ks, podľa veľkosti buchiet):

500g múky 
(použila som bielu Maida, porovnateľná s hladkou 00)
80g masla (použila som ghee)
1 celé vajce + 1 žĺtok
60g cukru
troška citrónovej kôry
1 plochšia lyžička soli
3/4 lyžice sušeného droždia
300ml teplého mlieka
maslo na potretie





AKO POSTUPOVAŤ:

Maslo, vajce, žĺtok a cukor spolu vymiešame. Do múky zamiešame soľ, nastrúhanú citrónovú kôru a sušené droždie. Pridáme maslovú zmes a teplé mlieko a vymiesime cesto. Cesto necháme asi 1 hodinu kysnúť.

Znova ho poriadne vymiesime (vytlačíme vzduch) a necháme 30min kysnúť. Potom znova premiesime. Cesto potom preložíme na pracovnú dosku, rozvaľkáme asi na 1cm a narežeme na približne rovnaké kusy.

Na každý uložíme slivkový lekvár (ja som použila jahodový, slivkový sa u nás nepredáva) a prstami kraje dobre spojíme, vytvarujeme buchtu. Buchty uložíme kúsok od seba na plech.

Rúru predohrejeme na 180st. Buchty necháme pred pečením ešte 30 minút kysnúť. Potrieme ich maslom a pečieme asi 40 minút, dohneda. Hotové buchty znova potrieme maslom.





Piekla som podľa receptu z kuchárskej knihy: Staročeská kuchárka z roku 1880.


buchty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára