utorok 9. marca 2021

Kari pasta



Tento recept vam ulahci varenie ako nic ine, ak chcete na poslednu chvilku pozvat niekoho na obed a servirovat nieco exotickejsie a netradicne. 








CO POTREBUJETE (na 2 varky kari pre 4 osoby): 

olej 
3 tobolky zeleneho kardamomu 
8ks klincekov 
1 indicky bobkovy list (tej patta) 
4 stredne velke cervene cibule 

1 lyzicka cesnakovo zazvorovej pasty (alebo oboje cerstve a nastruhane, z kazdeho 1/2 lyzicky) 
sol 
3 vacsie rajciny 

hrst nesolenych kesu orechov 
(ak nemozete orechy a mozete zohnat biele melonove semienka, pouzite tie rovnakym sposobom)
horuca voda na ich zaliatie

na dokoncenie: 
olej 
1 lyzicka kurkumy 
1/2 lyzicky mleteho chilli (pre palivu pastu davku zvyste) 
3/4 lyzicky mleteho koriandru 
1/2 lyzicky mletej rimskej rasce 
1 lyzicka garam masala 



AKO POSTUPOVAT:

V miste namocime kesu orechy v horucej vode na 15 minut, potom rozmixujeme na hladku pastu a odlozime do dalsieho pouzitia.



V kadai (alebo woku) zohrejeme tolko oleja, aby pokryl dno (tak ako vidno vo videu). Pridame vsetky koreniny rozpisane v surovinach pod olejom a na miernom ohni nechame rozvonat. 




Pridame nakrajanu cibulu a restujeme do makka.



Dalej pridame cesnakovo zazvorovu pastu, asi 1/2 lyzicky soli a restujeme pokial tento zaklad nezmeni farbu. Je to trocha zdlhavy proces, ale trpezlivost sa tu vyplati.





Pridame nakrajane rajciny, premiesame a pod pokrievkou na mierno varime 15 minut. (Nepridavala som vodu, ale ak by sa vam zdalo, ze vam inak pasta prihori, mozete pridat troska vody.)



Po 15 minutach wok z ohna odlozime a zmes nechame vychladnut. Nasledne rozmixujeme na hladku pastu.




V tom istom woku zohrejeme teraz uz len troska oleja, pridame koreniny rozpisane na dokoncenie a na miernom ohni nechame rozvonat.



Pridame cibulovo rajcinovu pastu, premiesame, zakryjeme a nechame na miernom ohni 15 az 20 minut. Medzitym obcas premiesajte, aby ste nic nespalili. Po 20 minutach uvidite ako sa olejnod pasty na krajoch oddeli.



Pridame kesu pastu, premiesame a za staleho premiesavania opat restujeme az kym sa olej neoddeli.





Pasta je hotova, nechame ju poriadne vychladnut a mozeme rozdelit do 2 krabiciek na zmrazenie. Takto vam vydrzi 2 az 3 mesiace. 






A ako ju potom pouzit?

Pripravte si napriklad Paneer Matar. Chole masala


Ja si taktiez vo vacsich davkach varim cicer a fazulu, potom si to nakrabickujem a zamrazim. Tym si urychlim aj pripravu kari skoro rano, ked balim dcere obed do skoly.

Toto je tak na porciu pre jedneho. V panvici chvilku orestujte za plnu lyzicu pasty, olej nepridavajte, pridajte troska vody a pastu nad ohnom v nej rozmiesajte. Pridajte predvarenu fazulu, nasekanu koriandrovu vnat, troska kokosoveho mlieka a povarte 5 minut. Ochutnajte a ak treba dosolte. 

Cely obed som mala pripraveny za 15 minut.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára