Tento recept vám uľahčí varenie ako nič iné, ak chcete na poslednú chvíľku pozvať niekoho na obed a servírovať niečo exotickejšie a netradičné alebo si chcete ráno rýchlo pripraviť karí do krabičky a vziať do školy/práce.
ČO POTREBUJETE (na 2 várky karí pre 4 osoby alebo 4 várky pre 2 osoby):
olej
3 toboľky zeleného kardamómu
8ks klinčekov
1 indický bobkový list (tej patta)
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shahi jeera)
4 stredne veľké červené cibule
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty (alebo oboje čerstvé a nastrúhané, z každého 1/2 lyžičky)
soľ
3 väčšie rajčiny
hrsť nesolených kešu orechov
(ak nemôžete orechy a môžete zohnať biele melónové semienka, použite tie rovnakým spôsobom)
horúca voda na ich zaliatie
na dokončenie:
olej
1 lyžička mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého chilli (pre pálivú pastu dávku zvýšte)
3/4 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky mletej rímskej rasce
1 lyžička garam masala
AKO POSTUPOVAŤ:
V miste namočíme kešu orechy v horúcej vode na 15 minút, potom rozmixujeme na hladkú pastu a odložíme do ďalšieho použitia.
V kadai (alebo woku) zohrejeme toľko oleja, aby pokryl dno (tak ako vidno vo videu). Pridáme všetky koreniny rozpísané v surovinách pod olejom a na miernom ohni necháme rozvoňať.
Pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme do mäkka.
Ďalej pridáme cesnakovo zázvorovú pastu, asi 1/2 lyžičky soli a restujeme pokiaľ tento základ nezmení farbu. Je to trocha zdĺhavý proces, ale trpezlivosť sa tu vyplatí.
Pridáme nakrájané rajčiny, premiešame a pod pokrievkou na mierno varíme 15 minút. (Nepridávala som vodu, ale ak by sa vám zdalo, že vám inak pasta prihorí, môžete pridať troška vody.)
Po 15 minútach wok z ohňa odložíme a zmes necháme vychládnuť. Následne rozmixujeme na hladkú pastu.
V tom istom woku zohrejeme teraz už len troška oleja, pridáme koreniny rozpísané na dokončenie a na miernom ohni necháme rozvoňať.
Pridáme cibuľovo rajčinovú pastu, premiešame, zakryjeme a necháme na miernom ohni 15 až 20 minút. Medzitým občas premiešajte, aby ste nič nespálili. Po 20 minútach uvidíte ako sa olej od pasty na krajoch oddelí.
Pridáme kešu pastu, premiešame a za stáleho premiešavania opäť restujeme až kým sa olej neoddelí.
Pasta je hotová, necháme ju poriadne vychládnuť a môžeme rozdeliť do krabičiek na zamrazenie. Takto vám vydrží 2 až 3 mesiace.
A ako ju potom použiť?
Pripravte si napríklad Paneer Matar. Chole masala, alebo hľadajte recepty pod označením/štítkom: karí pasta.
🌶 🌶 🌶
Ja si taktiež vo väčších dávkach varím cícer a fazuľu, potom si to nakrabičkujem a zamrazím. Tým si urýchlim aj prípravu karí skoro ráno, keď balím dcére obed do školy.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára