utorok 20. decembra 2011

Dum Aloo / Dum potatoes



Dum Aloo




ČO POTREBUJETE:

asi 17ks baby zemiačkov / approx. 17 pieces of baby potatoes
olej / oil
(vhodný na vyprážanie je arašídový) / (peanut oil is good oil for frying)
soľ / salt
1/2 lyžice ghee / 1/2 tsp ghee
1 plochá lyžička sušených lístkov senovky gréckej / 1 flat tsp dry fenugreek leaves
3 plné lyžice bieleho jogurtu / 3 tbsp of yogurt 
8 toboliek zeleného kardamómu / 8 pods of green cardamom (elaichi)
(alebo 1/2 lyžičky mletého kardamómu) / (or 1/2 tsp of cardamom powder)
hrsť čerstvej koriandrovej vňate / handful of fresh coriander leaves

na základ omáčky / for curry base:
450ml vody / 450ml water
(alebo podľa potreby) / (or as needed)
2 veľké paradajky / 2 big tomatoes
3/4 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty / 3/4 tsp ginger garlic paste
1-2 červené sušené chilli papričky / 1 - 2 dry red chillies
2 plné lyžice mandlí / 2 full tbsp almonds
1 lyžička tmavej rímskej rasce / 1 tsp black cumin (shahi jeera)
1 lyžička feniklových semien / 1 tsp fennel seeds


Dum Aloo




AKO POSTUPOVAŤ:

Baby zemiačky dobre očistíme a vysušíme. Po obvode každého zemiačika pichneme 2-3 vidličkou. V hlbšej panvici poriadne zohrejeme olej. Baby zemiačky v ňom na stredne silnom ohni vyprážame asi 15 minút (do mäkka). Občas ich trocha poobraciame, aby sa prepražili rovnomerne. Vypražené ich odložíme bokom. / Wash and dry the baby potatoes. Prick each 2-3 times with the fork. Heat the oil in a deep pan. Fry baby potatoes on a medium heat for about 15 minutes (or until soft). Turn them occasionally to fry evenly. Keep aside.

Dum Aloo


Kardamómové toboľky rozmixujeme v kávovom mlynčeku (alebo použite mažiar). Semienka sa pekne rozdrvia a šupka toboľky sa oddelí. Šupky povyberáme preč a podrvené semienka si odložíme. / Grind cardamom pods in a coffee grinder (or use a mortar). Pods will crush nicely and the skin will separate. Discard the skins and keep the crushed seeds aside.

Dum Aloo


Do hrnca dáme paradajky pokrájané na menšie kúsky, mandle, rímsku rascu, feniklové semienka, chilli papričky, cesnakovo-zázvorovú pastu a všetko zalejeme vodou. Vodu privedieme k varu, oheň zmiernime a varíme nezakryté 12 minút. Potom všetko necháme trocha vychládnuť (aby ste si nezavarili motor na mixéri pri mixovaní; ak to váš mixér zvládne aj horúce, môžete rozmixovať ihneď). Uvarené paradajky s korením aj vodou, v ktorej sa varili rozmixujeme na omáčku. / Put into the pot tomatoes cut into smaller pieces, almonds, cumin, fennel seeds, chillies, garlic-ginger paste and add the water. Bring the water to a boil, reduce the heat and cook uncovered for 12 minutes. Then let everything cool down a bit (so you don't burn the engine on the blender when mixing; if your blender can handle it hot, you can mix it right away). Mix everything to make a smooth sauce/curry base. 

Dum Aloo


Do hlbšieho hrnca dáme ghee a necháme ho zohriať. Pridáme rozdrvené toboľky kardamómu, ktoré okamžite na horúcom ghee zavoňajú. Hneď pridáme aj paradajkovú omáčku a premiešame. Omáčku privedieme k varu, oheň zmiernime a varíme asi 10 minút, občas premiešame. (nepridávame vodu!) Potom pridáme senovku grécku, vypražené zemiačky, soľ a zľahka premiešame. Necháme na miernom ohni povariť ďalšie 3 minúty. / Heat some ghee in a pot. Add crushed cardamom, you will feel the scent of it right away. Immediately add the tomato sauce and stir. Bring the sauce to a boil, reduce the heat and cook for about 10 minutes, stirring occasionally. (Don't add water!) Then add dry fenugreek leaves, fried potatoes, salt and mix. Let it simmer for another 3 minutes.

Dum Aloo


Nakoniec vmiešame jogurt a nasekanú koriandrovú vňať a prehrejeme 3min. / Finally stir in yogurt and chopped coriander leaves and cook for 3min.

Dum Aloo


Podávame s Jeera rice alebo Roti (chapati). / Serve with Cumin rice or Chapaties.

7 komentárov:

  1. jooj,to vam muselo kraasne prevonat cely bytiik:)vyzera to mnam:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veru ano Martinka. Sice sa mi k Vianociam hodi skor skorica, ale myslim, ze aj kardamom to rozvonal sviatocne :)
    Dakujem vam obom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tento recept sa mi absolutne nepodaril. Zemiacky si myslim, je zbytocne vyprazat, lebo v jedle chutia tak isto ako varene. Ked sa vyprazaju, tak je lepsie ich hned zjest same, este teple. Omacka vyzera na fotkach uzasne, v skutocnosti vsak chutila velmi zvlastne,bola riedka, taka chutovo nijaka, stale tam nieco chybalo. Kontrolovala som recept niekolkokrat, ci som na nieco nezabudla...dum aloo uz budem jest, len ked to uvari niekto iny;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jaj tak to mi je luto, ze nechutilo. Mne tie zemiaky po vyprazeni zostanu chrumkave, v tom je ten rozdiel. A co sa stalo s omackou netusim. Je to jedno z jedal, ktore velmi chutilo synovcovi, ked bol u nas na prazdninach a vzdy robim podla tohoto receptu. Naozaj netusim, kde nastala chyba. Mozno len ine chutove bunky :) ved mne tiez vsetko indicke nechuti.

      Odstrániť
    2. Miska, ty si taka mila osobka....vsak to nie je tvoja chyba, ze mi to nevyslo:) Neboj sa, nebolo to prve ani posledne, co mi nevyslo, tvoje recepty budem skusat aj nadalej. Este k tym zemiakom som chcela povedat, ze ano, oni su chrumkave, ked sa oprazia, ale len co som ich zmiesala s omackou bolo po chrumkavosti, tak si vravim skoda roboty a oleja:)

      Odstrániť
    3. :)) tak nabuduce ich len tak opec na panvicke alebo udus :) ved je to jedno. Treba, aby vam chutilo a mozno tak vytvoris novy recept. Ved nove recepty vznikaju nehodami alebo len malou obmenou ;)

      Odstrániť