utorok 20. decembra 2011

Dum Aloo / Dum potatoes



Dum Aloo



ČO POTREBUJETE:

asi 17ks baby zemiačkov
olej
(vhodný na vyprážanie je arašídový)
soľ
1/2 lyžice ghee
3 plné lyžice bieleho jogurtu
(alebo 1/2 lyžičky mletého kardamómu)
hrsť čerstvej koriandrovej vňate

na základ omáčky:
450ml vody
(alebo podľa potreby)
2 veľké paradajky
3/4 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
1-2 červené sušené chilli papričky
2 plné lyžice mandlí
1 lyžička tmavej rímskej rasce
1 lyžička feniklových semien


Dum Aloo



AKO POSTUPOVAŤ:

Baby zemiačky dobre očistíme a vysušíme. Po obvode každého zemiačika pichneme 2-3 vidličkou. V hlbšej panvici poriadne zohrejeme olej. Baby zemiačky v ňom na stredne silnom ohni vyprážame asi 15 minút (do mäkka). Občas ich trocha poobraciame, aby sa prepražili rovnomerne. Vypražené ich odložíme bokom. 

Dum Aloo


Kardamómové toboľky rozmixujeme v kávovom mlynčeku (alebo použite mažiar). Semienka sa pekne rozdrvia a šupka toboľky sa oddelí. Šupky povyberáme preč a podrvené semienka si odložíme. 

Dum Aloo


Do hrnca dáme paradajky pokrájané na menšie kúsky, mandle, rímsku rascu, feniklové semienka, chilli papričky, cesnakovo-zázvorovú pastu a všetko zalejeme vodou. Vodu privedieme k varu, oheň zmiernime a varíme nezakryté 12 minút. Potom všetko necháme trocha vychládnuť (aby ste si nezavarili motor na mixéri pri mixovaní; ak to váš mixér zvládne aj horúce, môžete rozmixovať ihneď). Uvarené paradajky s korením aj vodou, v ktorej sa varili rozmixujeme na omáčku. 

Dum Aloo


Do hlbšieho hrnca dáme ghee a necháme ho zohriať. Pridáme rozdrvené toboľky kardamómu, ktoré okamžite na horúcom ghee zavoňajú. Hneď pridáme aj paradajkovú omáčku a premiešame. Omáčku privedieme k varu, oheň zmiernime a varíme asi 10 minút, občas premiešame. (nepridávame vodu!) Potom pridáme senovku grécku, vypražené zemiačky, soľ a zľahka premiešame. Necháme na miernom ohni povariť ďalšie 3 minúty. 

Dum Aloo


Nakoniec vmiešame jogurt a nasekanú koriandrovú vňať a prehrejeme 3min.

Dum Aloo


Podávame s Jeera rice alebo Roti (chapati).

7 komentárov:

  1. jooj,to vam muselo kraasne prevonat cely bytiik:)vyzera to mnam:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veru ano Martinka. Sice sa mi k Vianociam hodi skor skorica, ale myslim, ze aj kardamom to rozvonal sviatocne :)
    Dakujem vam obom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tento recept sa mi absolutne nepodaril. Zemiacky si myslim, je zbytocne vyprazat, lebo v jedle chutia tak isto ako varene. Ked sa vyprazaju, tak je lepsie ich hned zjest same, este teple. Omacka vyzera na fotkach uzasne, v skutocnosti vsak chutila velmi zvlastne,bola riedka, taka chutovo nijaka, stale tam nieco chybalo. Kontrolovala som recept niekolkokrat, ci som na nieco nezabudla...dum aloo uz budem jest, len ked to uvari niekto iny;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jaj tak to mi je luto, ze nechutilo. Mne tie zemiaky po vyprazeni zostanu chrumkave, v tom je ten rozdiel. A co sa stalo s omackou netusim. Je to jedno z jedal, ktore velmi chutilo synovcovi, ked bol u nas na prazdninach a vzdy robim podla tohoto receptu. Naozaj netusim, kde nastala chyba. Mozno len ine chutove bunky :) ved mne tiez vsetko indicke nechuti.

      Odstrániť
    2. Miska, ty si taka mila osobka....vsak to nie je tvoja chyba, ze mi to nevyslo:) Neboj sa, nebolo to prve ani posledne, co mi nevyslo, tvoje recepty budem skusat aj nadalej. Este k tym zemiakom som chcela povedat, ze ano, oni su chrumkave, ked sa oprazia, ale len co som ich zmiesala s omackou bolo po chrumkavosti, tak si vravim skoda roboty a oleja:)

      Odstrániť
    3. :)) tak nabuduce ich len tak opec na panvicke alebo udus :) ved je to jedno. Treba, aby vam chutilo a mozno tak vytvoris novy recept. Ved nove recepty vznikaju nehodami alebo len malou obmenou ;)

      Odstrániť