pondelok 5. decembra 2011

Korenie do Medovníčkov a Perníka (Mikuláš 2011) / Gingerbread spice

Dnes v noci bude chodiť Mikuláš. Áno, áno, Mikuláš chodí aj do Indie 😃 Každučký rok! Tento rok máme krásne čižmičky, ktoré šila moja sestra. Už sú nachystané 🧑‍🎄




A aby sa vôňaa predvianočného obdobia šírila aj domom, dnes som si nachystala korenie do medovníčkov. Tento rok ich budem piecť po prvýkrát... držte palce, aby sa pekne vydarili.




ČO POTREBUJETE:

1 lyžica badyánu / 1 tbsp star anise 
2 paličky škorice / 2 sticks of cinnamon
alebo 1 lyžička mletej škorice / or 1 tsp of ground cinnamon 
1 lyžica klinčekov / 1 tbsp cloves
1/2 lyžice feniklových semien / 1/2 tbsp fennel seeds
1 lyžička koriandrových semien / 1 tsp coriander seeds
6 toboliek zeleného kardamómu / 6 green cardamom pods
alebo 1 lyžička mletého kardamómu / or 1 tsp of ground cardamom





AKO POSTUPOVAŤ:

Všetky korenia okrem mletého kardamómu dáme do mlynčeka na korenie alebo môžete použiť mažiar. / All the whole spices put in mixer andngrind to make a powder.



Pomelieme na práškové korenie. Do pomletého korenia pridáme hotové mleté korenia, ak sme použili a dobre premiešame. / Add the rest of the ground spices and mix well.



Skladujeme v dobre uzavretej dózičke na suchom mieste. / Store in glass, air tight container.

2 komentáre:

  1. ak by ste potrebovali osvedceny recept na vyborne makke medovnicky, ja peciem podla tohto, tiez zijem v zahranici a uz sme tento rok piekli 4. davky:
    600g muky
    100g margarinu
    200g pras cukru
    3 vajcia
    6 pol lyzic medu
    1 caj lyzicka sody bikarbony
    1 caj lyzicka skorice
    1 caj lyzicka mletych klincekov
    1 caj lyzicka mleteho anizu
    1 caj lyzicka kypr. prasku
    kakaovy prasok podla potreby
    cesto nechat 12-24h v chladnicke. pecu sa na 180c par minut. pred pecenim potriet vajickom. polevu robim na 1 bielok 160-200g praskoveho cukru a par kvapiek citronovej stavy (bez citronu nie je poleva tak pekne biela)
    S pozdravom Ada

    OdpovedaťOdstrániť