Tento príspevok venujem hlavne mojim rodičom, s ktorými mi bolo najlepšie na svete a vďaka nim som mala krásne detstvo. Ďakujem, veľmi veľmi vás ľúbim....
Jedlo má veľmi veľa funkcií. Môže nás zasýtiť, urobiť nás šťastnými, prispieť k nášmu zdraviu, môžeme ním vyjadriť svoje city voči inej osobe, môžeme ho darovať a môžeme sa vďaka jedlu vrátiť do detstva.
Na Fejsbuku existuje veľmi zaujímavá skupinka pod názvom One Globe*One meal*One Day & Many Cooks. Práve tá ma inšpirovala napísať tento príspevok. Tento týždeň majú tému “Moje najobľúbenejšie jedlo z detstva”.
Mojich obľúbených jedál z detstva je veľa. Kto už by len nemal rád Krupicovú kašu, Palacinky, Parené buchty, Makové šúľance a všetky tie naše sladké jedlá, ktoré cudzinec považuje za dezert a nie obed? To všetko boli moje naj... ale je jedno jedlo, ktoré mi pripomína letné dni, keď zeleninka býva lacnejšia a my sme si pochutnávali na vyprážanom karfiole so zemiakovým pyré a hlávkovom šaláte. Letné dni, keď sa bytom šírila nielen vôňa z kuchyne, ale aj vôňa trávy, stromov a čistého prádla, ktoré sa trepotalo vo vetríku na balkóne. Rada som sa cez víkendy pozerala, keď moja mama varila, či piekla po obede nejaký koláč. Jej ruky vedeli pohladkať líčko a vedeli nám dať na tanier samé dobré veci.
Dnes máme krásny slniečkový deň a ja od rána premýšľam nad vyprážaným karfiolom. Detstvo... zavriem oči a na chvíľku sa vrátim do čias, keď som nemala žiadne starosti a bolo mi strašne dobre.
AKO POSTUPOVAŤ:
Karfiol rozrobíme na ružičky a 3-5 minút povaríme v osolenej vode. (Alebo uparíme.) Uvarený karfiol necháme vychládnuť na tanieri.
Jedlo má veľmi veľa funkcií. Môže nás zasýtiť, urobiť nás šťastnými, prispieť k nášmu zdraviu, môžeme ním vyjadriť svoje city voči inej osobe, môžeme ho darovať a môžeme sa vďaka jedlu vrátiť do detstva.
Na Fejsbuku existuje veľmi zaujímavá skupinka pod názvom One Globe*One meal*One Day & Many Cooks. Práve tá ma inšpirovala napísať tento príspevok. Tento týždeň majú tému “Moje najobľúbenejšie jedlo z detstva”.
Mojich obľúbených jedál z detstva je veľa. Kto už by len nemal rád Krupicovú kašu, Palacinky, Parené buchty, Makové šúľance a všetky tie naše sladké jedlá, ktoré cudzinec považuje za dezert a nie obed? To všetko boli moje naj... ale je jedno jedlo, ktoré mi pripomína letné dni, keď zeleninka býva lacnejšia a my sme si pochutnávali na vyprážanom karfiole so zemiakovým pyré a hlávkovom šaláte. Letné dni, keď sa bytom šírila nielen vôňa z kuchyne, ale aj vôňa trávy, stromov a čistého prádla, ktoré sa trepotalo vo vetríku na balkóne. Rada som sa cez víkendy pozerala, keď moja mama varila, či piekla po obede nejaký koláč. Jej ruky vedeli pohladkať líčko a vedeli nám dať na tanier samé dobré veci.
Dnes máme krásny slniečkový deň a ja od rána premýšľam nad vyprážaným karfiolom. Detstvo... zavriem oči a na chvíľku sa vrátim do čias, keď som nemala žiadne starosti a bolo mi strašne dobre.
ČO POTREBUJETE:
karfiol
voda na uvarenie karfiola
soľ
hladká múka
vajíčka
strúhanka
na zemiakové pyré:
zemiaky
voda na uvarenie zemiakov
rasca
soľ
kúsok masla
2 hlavičky cesnaku
AKO POSTUPOVAŤ:
Karfiol rozrobíme na ružičky a 3-5 minút povaríme v osolenej vode. (Alebo uparíme.) Uvarený karfiol necháme vychládnuť na tanieri.
V hlbokej panvici zohrejeme olej. Karfiol si zatiaľ obalíme v klasickom trojobale: múka, troška osolené a rozšľahané vajcia, strúhanka.
Ošúpané zemiaky uvaríme v osolenej vode, do ktorej sme pridali aj niekoľko zrniek rasce. Kým sa zemiaky varia, do alobalu dáme dve hlavičky cesnaku. Cesnak prelejeme trochou olivového oleja, zabalíme do alobalu a dáme piecť na 220 st., na 20 minút. Upečený cesnak necháme trocha vychládnuť a vytlačíme zo šupiek.
* * *
Uvarené zemiaky scedíme a vložíme k nim plátok masla a cesnak. Zemiaky s cesnakom roztlačíme na pyré. Ak chcete, môžete do zemiakov zamiešať aj čertvú vňať jarnej cibuľky.
Alebo si pyré urobte podľa seba a vymixujte ho s pridaním trochy horúceho mlieka. Robím to rovnako.
vypazany karfiol, mnaaaam!! A peceny cesnak je super, so zemiackami som este neskusala ale vyzera to lakavo....hned by som si to dala na dnesny obed!!
OdpovedaťOdstrániťKarfiol - klasika ktorú máme veľmi radi ... ale tie zemiaky sú bomba ... :) ďakujem za inšpiráciu a určite urobím také ...
OdpovedaťOdstrániťkarfiol - klasika ktorú máme veľmi radi ... ale tie zemiaky sú bomba ! :) určite sa nechám inšpirovať a urobím ..
OdpovedaťOdstrániťLaura aj @sjuz ich nedavno robila a dala recept aj na Varechu, aj k nej nakukni, robila k nim maso.
OdpovedaťOdstrániťjeeezis mnam. toto robievala casto moja babka zo zahoria. vlastne to bolo jedine jedloo ktore sa u nej dalo jest, lebo vsetko ostatne chutilo dost hrozne:-DDD preto som sa na karfiol vzdy strasne strasne tesila:-D
OdpovedaťOdstrániťMiska, aj u nas bol a je vyprazany karfiol oblubene jedlo detstva/prazdnin. s varenymi zemiakmi s cerstvou petrzlenovou vnatou a uhorkovym salatom. fintu s pecenym cesnakom nepoznam a slinky sa mi zbiehaju,zajtra take vyskusam:)
OdpovedaťOdstrániťdnes som vyskúšala pyré s pečeným cesnakom - je to veľmi chutnéééé
OdpovedaťOdstrániťparada :)
OdpovedaťOdstrániťahoj Miska,napisala si to velmi pekne o tom detstve...az mi slzy nahnalo do oci...zavriet oci a mysliet na detstvo ked som nemala ziadne starosti a bolo mi dobre...velmi rada "oddychujem" na tvojom blogu a beriem inspiracie...ja som tiez slovenka vydata za muza z azijskej krajiny z Kashmiru, ale zijeme v anglicku uz 6 rokov
OdpovedaťOdstrániťAntonia
Ahoj Antonia, som rada, ze blog okrem receptov posobi aj oddychovo :) Pozdravujem do Anglicka :)
OdpovedaťOdstrániť