ČO POTREBUJETE:
karfiol
voda na uvarenie karfiola
soľ
hladká múka
vajíčka
strúhanka
na zemiakové pyré:
zemiaky
voda na uvarenie zemiakov
rasca
soľ
kúsok masla
2 hlavičky cesnaku
AKO POSTUPOVAŤ:
Karfiol rozrobíme na ružičky a 3-5 minút povaríme v osolenej vode. (Alebo uparíme.) Uvarený karfiol necháme vychládnuť na tanieri.
V hlbokej panvici zohrejeme olej. Karfiol si zatiaľ obalíme v klasickom trojobale: múka, troška osolené a rozšľahané vajcia, strúhanka.
Ošúpané zemiaky uvaríme v osolenej vode, do ktorej sme pridali aj niekoľko zrniek rasce. Kým sa zemiaky varia, do alobalu dáme dve hlavičky cesnaku. Cesnak prelejeme trochou olivového oleja, zabalíme do alobalu a dáme piecť na 220 st., na 20 minút. Upečený cesnak necháme trocha vychládnuť a vytlačíme zo šupiek.
* * *
Uvarené zemiaky scedíme a vložíme k nim plátok masla a cesnak. Zemiaky s cesnakom roztlačíme na pyré. Ak chcete, môžete do zemiakov zamiešať aj čertvú vňať jarnej cibuľky.
Alebo si pyré urobte podľa seba a vymixujte ho s pridaním trochy horúceho mlieka. Robím to rovnako.
vypazany karfiol, mnaaaam!! A peceny cesnak je super, so zemiackami som este neskusala ale vyzera to lakavo....hned by som si to dala na dnesny obed!!
OdpovedaťOdstrániťKarfiol - klasika ktorú máme veľmi radi ... ale tie zemiaky sú bomba ... :) ďakujem za inšpiráciu a určite urobím také ...
OdpovedaťOdstrániťkarfiol - klasika ktorú máme veľmi radi ... ale tie zemiaky sú bomba ! :) určite sa nechám inšpirovať a urobím ..
OdpovedaťOdstrániťLaura aj @sjuz ich nedavno robila a dala recept aj na Varechu, aj k nej nakukni, robila k nim maso.
OdpovedaťOdstrániťjeeezis mnam. toto robievala casto moja babka zo zahoria. vlastne to bolo jedine jedloo ktore sa u nej dalo jest, lebo vsetko ostatne chutilo dost hrozne:-DDD preto som sa na karfiol vzdy strasne strasne tesila:-D
OdpovedaťOdstrániťMiska, aj u nas bol a je vyprazany karfiol oblubene jedlo detstva/prazdnin. s varenymi zemiakmi s cerstvou petrzlenovou vnatou a uhorkovym salatom. fintu s pecenym cesnakom nepoznam a slinky sa mi zbiehaju,zajtra take vyskusam:)
OdpovedaťOdstrániťdnes som vyskúšala pyré s pečeným cesnakom - je to veľmi chutnéééé
OdpovedaťOdstrániťparada :)
OdpovedaťOdstrániťahoj Miska,napisala si to velmi pekne o tom detstve...az mi slzy nahnalo do oci...zavriet oci a mysliet na detstvo ked som nemala ziadne starosti a bolo mi dobre...velmi rada "oddychujem" na tvojom blogu a beriem inspiracie...ja som tiez slovenka vydata za muza z azijskej krajiny z Kashmiru, ale zijeme v anglicku uz 6 rokov
OdpovedaťOdstrániťAntonia
Ahoj Antonia, som rada, ze blog okrem receptov posobi aj oddychovo :) Pozdravujem do Anglicka :)
OdpovedaťOdstrániť