piatok 2. decembra 2011

Vyprážaný karfiol a zemiakové pyré s pečeným cesnakom / Fried cauliflower with mashed potatoes and roasted garlic

Tento príspevok venujem hlavne mojim rodičom, s ktorými mi bolo najlepšie na svete a vďaka nim som mala krásne detstvo. Ďakujem, veľmi veľmi vás ľúbim....


Jedlo má veľmi veľa funkcií. Môže nás zasýtiť, urobiť nás šťastnými, prispieť k nášmu zdraviu, môžeme ním vyjadriť svoje city voči inej osobe, môžeme ho darovať a môžeme sa vďaka jedlu vrátiť do detstva.

Na Fejsbuku existuje veľmi zaujímavá skupinka pod názvom One Globe*One meal*One Day & Many Cooks. Práve tá ma inšpirovala napísať tento príspevok. Tento týždeň majú tému “Moje najobľúbenejšie jedlo z detstva”.

Mojich obľúbených jedál z detstva je veľa. Kto už by len nemal rád Krupicovú kašu, Palacinky, Parené buchty, Makové šúľance a všetky tie naše sladké jedlá, ktoré cudzinec považuje za dezert a nie obed? To všetko boli moje naj... ale je jedno jedlo, ktoré mi pripomína letné dni, keď zeleninka býva lacnejšia a my sme si pochutnávali na vyprážanom karfiole so zemiakovým pyré a hlávkovom šaláte. Letné dni, keď sa bytom šírila nielen vôňa z kuchyne, ale aj vôňa trávy, stromov a čistého prádla, ktoré sa trepotalo vo vetríku na balkóne. Rada som sa cez víkendy pozerala, keď moja mama varila, či piekla po obede nejaký koláč. Jej ruky vedeli pohladkať líčko a vedeli nám dať na tanier samé dobré veci.

Dnes máme krásny slniečkový deň a ja od rána premýšľam nad vyprážaným karfiolom. Detstvo... zavriem oči a na chvíľku sa vrátim do čias, keď som nemala žiadne starosti a bolo mi strašne dobre.


Vyprazany karfiol



ČO POTREBUJETE:

karfiol / cauliflower
voda na uvarenie karfiola / water to pre-cook cauliflower 
soľ / salt

hladká múka / flour
vajíčka / eggs
strúhanka / breadcrumbs 

na zemiakové pyré / for mashed potatoes:
zemiaky / potatoes 
voda na uvarenie zemiakov / water to cook potatoes 
rasca / caraway seeds (or cumin)
soľ / salt
kúsok masla / slice of butter
2 hlavičky cesnaku / 2 garlic bulbs


Vyprazany karfiol



AKO POSTUPOVAŤ:

Karfiol rozrobíme na ružičky a 3-5 minút povaríme v osolenej vode. Uvarený karfiol necháme vychládnuť na tanieri. / Divide cauliflower into smaller pieces and cook them in the salted water for 3 to 5min. Let it cool down on the plate a bit.

Vyprazany karfiol


V hlbokej panvici zohrejeme olej. Karfiol si zatiaľ obalíme v klasickom trojobale: múka, troška osolené a rozšľahané vajcia, strúhanka. / Heat oil in deep frying pan. Pieces of cauliflower first dip in the flour, then in the whisked eggs and finally coat with the breadcrumbs. 

Vyprazany karfiol


Vypražíme na miernom ohni dohneda. / Deep fry cauliflower on low heat on all sides until it's golden.

Vyprazany karfiol




Zemiaky (prípravu zemiakov som šlohla z programu "Rude boy's food") / For mashed potatoes preparation I was inspired by "Rude boy's food":

Ošúpané zemiaky uvaríme v osolenej vode, do ktorej sme pridali aj niekoľko zrniek rasce. Kým sa zemiaky varia, do alobalu dáme dve hlavičky cesnaku. Cesnak prelejeme trochou olivového oleja, zabalíme do alobalu a dáme piecť na 220 st., na 20 minút. Upečený cesnak necháme trocha vychládnuť a vytlačíme zo šupiek. / Peel the potatoes and cook them in the salted water, adding some caraway seeds. While the potatoes are being cooked, place garlic bulbs on the piece of aluminum foil, drizzle with olive oil, wrap it tightly and bake it on 220deg for 20min. Let it cool down a bit and squeeze out the garlic.

Uvarené zemiaky scedíme a vložíme k nim plátok masla a cesnak. Zemiaky s cesnakom roztlačíme na pyré. Ak chcete, môžete do zemiakov zamiešať aj čertvú vňať jarnej cibuľky.
Alebo si pyré urobte podľa seba a vymixujte ho s pridaním trochy horúceho mlieka. Robím to rovnako. / When potatoes are soft, drain the water, add slice of the butter and garlic and mash the potatoes. If you like you can add some chopped green part of spring onions. 

Vyprazany karfiol


Ako prílohu si môžete urobiť hlávkový šalát alebo uhorkovo-paradajkový šalát. Akýkoľvek váš obľúbený. / You can serve it with some salad such iceberg salad or cucumber and tomato salad.



Vyprazany karfiol

10 komentárov:

  1. vypazany karfiol, mnaaaam!! A peceny cesnak je super, so zemiackami som este neskusala ale vyzera to lakavo....hned by som si to dala na dnesny obed!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Karfiol - klasika ktorú máme veľmi radi ... ale tie zemiaky sú bomba ... :) ďakujem za inšpiráciu a určite urobím také ...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. karfiol - klasika ktorú máme veľmi radi ... ale tie zemiaky sú bomba ! :) určite sa nechám inšpirovať a urobím ..

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Laura aj @sjuz ich nedavno robila a dala recept aj na Varechu, aj k nej nakukni, robila k nim maso.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. jeeezis mnam. toto robievala casto moja babka zo zahoria. vlastne to bolo jedine jedloo ktore sa u nej dalo jest, lebo vsetko ostatne chutilo dost hrozne:-DDD preto som sa na karfiol vzdy strasne strasne tesila:-D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Miska, aj u nas bol a je vyprazany karfiol oblubene jedlo detstva/prazdnin. s varenymi zemiakmi s cerstvou petrzlenovou vnatou a uhorkovym salatom. fintu s pecenym cesnakom nepoznam a slinky sa mi zbiehaju,zajtra take vyskusam:)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. dnes som vyskúšala pyré s pečeným cesnakom - je to veľmi chutnéééé

    OdpovedaťOdstrániť
  8. ahoj Miska,napisala si to velmi pekne o tom detstve...az mi slzy nahnalo do oci...zavriet oci a mysliet na detstvo ked som nemala ziadne starosti a bolo mi dobre...velmi rada "oddychujem" na tvojom blogu a beriem inspiracie...ja som tiez slovenka vydata za muza z azijskej krajiny z Kashmiru, ale zijeme v anglicku uz 6 rokov
    Antonia

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ahoj Antonia, som rada, ze blog okrem receptov posobi aj oddychovo :) Pozdravujem do Anglicka :)

    OdpovedaťOdstrániť