ČO POTREBUJETE (na 2 porcie):
200g paneeru
Na jeho marinádu:
1/2 lyžičky chilli korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy
soľ
Ďalej na karí:
2 viazaničky čerstvých špenatových listov
1 zelená chilli paprička (na viac pálivé karí 2-3)
kúsok čertsvého zázvoru
10 strúčikov cesnaku
hrsť kešu orechov
olej+ghee
1 lyžička tmavej rímskej rasce
1 väčšia červená cibuľa
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty
1/2 lyžičky mletého koriandru
1 lyžička garam masala
1 lyžica mladých lístkov senovky gréckej (alebo za lyžičku sušených lístkov)
1 lyžička citrónovej šťavy
1 lyžica smotany
malá hrsť čerstvej koriandrovej vňate
soľ
AKO POSTUPOVAŤ:
Špenátové listy poriadne prepláchneme. V hrnci dáme zovrieť vodu, listy 1 minútu v nej povaríme a ihneď preložíme do misky s ľadovou vodou (oblanšíujeme).
Do mixéra vložíme oblanšírovaný špenát, chilli papričku, kúsok zázvoru, cesnak, kešu orechy, pridáme troška vody a vymixujeme. Tento základ na karí odložíme bokom do ďalšieho použitia.
🥬 🥬 🥬
Paneer si nakrájame, dáme do misky, pridáme soľ, chilli korenie a kurkumu. Premiešame a necháme asi 30min. marinovať.
V panvici zohrejeme troška oleja a ghee. Pridáme rímsku rascu a necháme ju rozvoňať. Potom pridáme nakrájanú cibuľu, cesnakovo zázvorovú pastu a restujeme domäkka.
Pridáme pripravený špenatový základ, mletý koriander, garam masala a lístky senovky, povaríme minútku.
Pridáme citrónovú šťavu, nasekanú koriandrovú vňať, smotanu a premiešame. Znova povaríme minútku. Nakoniec odstavíme z ohňa, osolíme a premiešame.
🥬 🥬 🥬
V panvici rozpálime olej, oheň troška zmiernime a na oleji opražíme marinovaný paneer. Ten potom hneď vložíme do pripraveného karí.
Podávame s plackami, pri servírovaní pokvapkáme smotanou, možeme pridať ešte troška čerstvého koriandru.