utorok 15. júna 2021

Palak Paneer (indický syr paneer so špenátom)

 



ČO POTREBUJETE (na 2 porcie):

200g paneeru

Na jeho marinádu:

1/2 lyžičky chilli korenia 

1/2 lyžičky mletej kurkumy

soľ


Ďalej na karí:

2 viazaničky čerstvých špenatových listov

1 zelená chilli paprička (na viac pálivé karí 2-3)

kúsok čertsvého zázvoru

10 strúčikov cesnaku

hrsť kešu orechov


olej+ghee

1 lyžička tmavej rímskej rasce 

1 väčšia červená cibuľa 

1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty 

1/2 lyžičky mletého koriandru 

1 lyžička garam masala

1 lyžica mladých lístkov senovky gréckej (alebo za lyžičku sušených lístkov)

lyžička citrónovej šťavy

1 lyžica smotany

malá hrsť čerstvej koriandrovej vňate 

soľ



AKO POSTUPOVAŤ:

Špenátové listy poriadne prepláchneme. V hrnci dáme zovrieť vodu, listy 1 minútu v nej povaríme a ihneď preložíme do misky s ľadovou vodou (oblanšíujeme). 

Do mixéra vložíme oblanšírovaný špenát, chilli papričku, kúsok zázvoru, cesnak, kešu orechy, pridáme troška vody a vymixujeme. Tento základ na karí odložíme bokom do ďalšieho použitia.

Paneer si nakrájame, dáme do misky, pridáme soľ, chilli korenie a kurkumu. Premiešame a necháme marinovať.


V panvici zohrejeme troška oleja a ghee. Pridáme rímsku rascu a necháme ju rozvoňať. Potom pridáme nakrájanú cibuľu, cesnakovo zázvorovú pastu a restujeme domäkka.

Pridáme pripravený špenatový základ, mletý koriander, garam masala a lístky senovky, povaríme minútku.

Pridáme citrónovú šťavu, nasekanú koriandrovú vňať, smotanu a premiešame. Znova povaríme minútku. Nakoniec odstavíme z ohňa, osolíme a premiešame. 

V panvici rozpálime olej, oheň troška zmiernime a na oleji opražíme marinovaný paneer. Ten potom hneď vložíme do pripraveného karí.


Podávame s plackami, pri servírovaní pokvapkáme smotanou, možeme pridať ešte troška čerstvého koriandru.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára