utorok 15. júna 2021

Palak Paneer (indický syr paneer so špenátom)

 



ČO POTREBUJETE (na 2 porcie):

200g paneeru / 200g of Paneer


Na jeho marinádu / for marination:

1/2 lyžičky chilli korenia / 1/2 tsp chilli powder 

1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp turmeric (haldi)

soľ / salt


Ďalej na karí / for curry:

2 viazaničky čerstvých špenatových listov / 2 bunches of fresh spinach leaves 

1 zelená chilli paprička (na viac pálivé karí 2-3) / 1 green chilli (use to 2 to 3 if you like it spicy)

kúsok čertsvého zázvoru / small piece of fresh ginger

10 strúčikov cesnaku / 10 garlic cloves 

hrsť kešu orechov / handful of cashews


olej+ghee / oil+ghee

1 lyžička tmavej rímskej rasce / 1 tsp black cumin (shahi jeera)

1 väčšia červená cibuľa / 1 big red onion 

1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty / 1 tsp ginger garlic paste 

1/2 lyžičky mletého koriandru / 1/2 ground coriander 

1 lyžička garam masala / 1 tsp garam masala

1 lyžica mladých lístkov senovky gréckej (alebo za lyžičku sušených lístkov) / 1 tbsp fresh fenugreek leaves (or 1 tsp of dry fenugreek leaves)

1 lyžička citrónovej šťavy / 1 tsp lemon juice 

1 lyžica smotany / 1 tbsp fresh cream 

malá hrsť čerstvej koriandrovej vňate / handful of coriander leaves 

soľ / salt



AKO POSTUPOVAŤ:

Špenátové listy poriadne prepláchneme. V hrnci dáme zovrieť vodu, listy 1 minútu v nej povaríme a ihneď preložíme do misky s ľadovou vodou (oblanšíujeme). / Wash spinach leaves. Bring water to boil in the pot and blanch spinach.

Do mixéra vložíme oblanšírovaný špenát, chilli papričku, kúsok zázvoru, cesnak, kešu orechy, pridáme troška vody a vymixujeme. Tento základ na karí odložíme bokom do ďalšieho použitia. / Transfer blanched spinach to mixer, add green chilli, ginger, garlic, cashews, add little water and mix to make a puree. This is your curry base. Keep it aside.

Paneer si nakrájame, dáme do misky, pridáme soľ, chilli korenie a kurkumu. Premiešame a necháme asi 30min. marinovať. / Cut paneer into cubes and put them in a bowl. Add salt, chilli powder and turmeric. Mix gently and let it marinate for about 30min.


V panvici zohrejeme troška oleja a ghee. Pridáme rímsku rascu a necháme ju rozvoňať. Potom pridáme nakrájanú cibuľu, cesnakovo zázvorovú pastu a restujeme domäkka. / Heat oil and ghee in the pan. Add cumin and let it release its aroma. Add chopped onion, ginger garlic paste and fry on low heat until onion is soft.

Pridáme pripravený špenatový základ, mletý koriander, garam masala a lístky senovky, povaríme minútku. / Add your spinach curry base, ground coriander, garam masala and fenugreek leaves. Cook for a minute. 

Pridáme citrónovú šťavu, nasekanú koriandrovú vňať, smotanu a premiešame. Znova povaríme minútku. Nakoniec odstavíme z ohňa, osolíme a premiešame. / Add lemon juice, chopped coriander leaves, fresh cream and stir well. Cook for a minute. Finally remove the pan from the heat, add salt and mix well.

V panvici rozpálime olej, oheň troška zmiernime a na oleji opražíme marinovaný paneer. Ten potom hneď vložíme do pripraveného karí. / Heat oil in the pan, and fry marinated paneer on medium heat, on all sides. Add fried paneer to the spinach curry.


Podávame s plackami, pri servírovaní pokvapkáme smotanou, možeme pridať ešte troška čerstvého koriandru. / Serve with Indian breads. When you are serving drizzle the curry with little bit of fresh cream and garnish with some chopped coriander leaves. 



4 komentáre: