utorok 23. februára 2021

Šošovicová polievka / Masoor dal soup

Žiadna veľká kulinárska veda, ale dobrá šošovičková polievka na zahriatie.





ČO POTREBUJETE (asi na 3-4 porcie):

200ml hrnček hnedej šošovice / 200ml of whole masoor dal
voda / water
olej / oil
1/2 lyžice múky / 1/2 tbsp flour
1 cibuľa / 1 onion
5 strúčikov cesnaku / 5 garlic cloves
2 väčšie mrkvy / 2 bigger carrots
mleté čierne korenie / black pepper powder 
1/2 lyžičky Podravky / 1/2 tsp Podravka (root vegetables spice)
soľ / salt
1/2 lyžičky sladkej mletej papriky / 1/2 tsp paprika powder 
1 bobkový list / 1 bay leaf
1/2 lyžičky cukru / 1/2 tsp sugar





AKO POSTUPOVAŤ:

Šošovicu prepláchneme a na hodinku necháme namočenú vo vode. Potom scedíme. / Rinse masoor dal with the water and soak for 1 hour. Strain.

V hrnci zohrejeme olej, pridáme múku a chvíľku zapražíme. Pridáme cibuľu vcelku, a na polovičky prekrojené cesnaky. Chvíľočku restujeme. / Heat some oil in the pot. Add flour and fry for a minute, continously stirring. Add peeled uncut onion and garlic cloves cut in half. Fry on low heat for a minute. 

Zalejeme vodou, pridáme očistenú a nakrájanú mrkvu, bobkový list, soľ, podravku, mletú papriku, čierne korenie, cukor a šošovicu. Ak treba dolejeme vodu. Keď sa polievka začne variť oheň zmiernime a varíme šošovicu do mäkka. / Add water, cleaned and cut carrots, bay leaf, salt, podravka, paprika powder, black pepper powder, sugar and strained masoor dal. Adjust the water level, bring the soup to boil, reduce the heat and cook until masoor dal is soft, slightly overcooked.



Hustotu polievky si upravíme pridaním vody, ak nechceme veľmi hustú polievku. / Before you remove the soup from heat adjust consistency by adding the water or by increasing the heat so that extra water evaporates. If you add water boil the soup for another 3min.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára