pondelok 3. januára 2022

Moong dal khichdi / Rice porridge with split green gram

Khichdi (čítaj khi-č-di) alebo indické "rizoto" - je jedlo pozostávajúce z ryže a strukovín (je však veľa variant na jeho prípravu). Považuje sa za diétne a výživné, v angličtine nazývané ako "comfort food". Zvyčajne sa k nemu podáva pappadum, pokvapká sa s ghee alebo bielym nesladeným jogurtom - Dahi. Toto jedlo bolo tiež inšpiráciou pre anglické "Kedgeree".

V našej rodine sa varí vždy deťom alebo aj starším po chorobe, ak prekonali vysoké teploty a brali antibiotiká, ktorými sa telo oslabilo. Khichdi je tiež prvým hustým jedlom, ktoré sa varí bábätkám, keď prechádzajú na tuhšiu stravu (samozrejme sa robí bez silne aromatických korenín, prispôsobené na bábätkovskú stravu). Ak sa khichdi pripraví na minimálnom množstve oleja je vhodným jedlom pre tých, čo sa riadia Ayurvédskou diétou.



ČO POTREBUJETE (na asi 2 porcie):


1/3 hrnčeka moong dal (lúpané)

1/3 hrnčeka ryže (na pulao, pilav)

voda podľa potreby


ghee alebo olej

1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce

1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka

1/4 lyžičky asafoetida

1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty

2 zelené chilli papričky

1 červená cibuľa

1 zemiak

hrsť mrazeného hrachu

1 paradajka

soľ

1/2 lyžičky mletej kurkumy

1/2 lyžičky garam masala

1/3 lyžičky mletého chilli korenia

hrsť koriandrovej vňate


na dochutenie na tanieri:

1 lyžička ghee

citrónová šťava




AKO POSTUPOVAŤ:

Moong dal a ryžu prepláchneme vodou a necháme 10min namočené. Potom scedíme a odložíme bokom do ďalšieho použitia. 

V hrnci zohrejeme ghee (alebo olej), pridáme rímsku rascu a horčičné semienka, necháme ich prasknúť. Pridáme asafoetida, cesnakovo zázvorovú pastu a chilli papričky. Restujeme asi 2 minúty na miernom ohni. 

Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a restujeme asi 2 minúty, domäkka. 

Potom pridáme očistený a nakrájaný zemiak a restujeme 2 minúty. 

Pridáme mrazený hrášok a premiešame. Pridáme nakrájanú paradajku a premiešame. Pridáme kurkumu, chilli korenie (pre menej pálivé khichdi chilli korenie vynecháme) a garam masala a 2 minúty restujeme. 

Pridáme soľ, scedený moong dal a ryžu, zalejeme vodou, premiešame a privedieme k varu. Potom oheň zmiernime, hrniec zakryjeme pokrievkou a khichdi varíme tak, aby sa ryža a moong dal rozvarili a výsledné jedlo zostalo riedke. Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať. 

🥘 🥘 🥘

Pri servírovaní prelejeme lyżičkou ghee a pokvapkáme citrónovou šťavou. Môžeme podávať s papadmi. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára