pondelok 3. januára 2022

Moong dal khichdi / Rice porridge with split green gram

Khichdi (čítaj khi-č-di) alebo indické "rizoto" - je jedlo pozostávajúce z ryže a strukovín (je však veľa variant na jeho prípravu). Považuje sa za diétne a výživné, v angličtine nazývané ako "comfort food". Zvyčajne sa k nemu podáva pappadum, pokvapká sa s ghee alebo bielym nesladeným jogurtom - Dahi. Toto jedlo bolo tiež inšpiráciou pre anglické "Kedgeree".

V našej rodine sa varí vždy deťom alebo aj starším po chorobe, ak prekonali vysoké teploty a brali antibiotiká, ktorými sa telo oslabilo. Khichdi je tiež prvým hustým jedlom, ktoré sa varí bábätkám, keď prechádzajú na tuhšiu stravu (samozrejme sa robí bez silne aromatických korenín, prispôsobené na bábätkovskú stravu). Ak sa khichdi pripraví na minimálnom množstve oleja je vhodným jedlom pre tých, čo sa riadia Ayurvédskou diétou.



ČO POTREBUJETE (na asi 2 porcie):

1/3 hrnčeka moong dal (lúpané) / 1/3 cup of split green gram (moong dal)

1/3 hrnčeka ryže (na pulao, pilav) / 1/3 cup of rice

voda podľa potreby / water as needed


ghee alebo olej / ghee or oil

1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce / 1/2 tsp black cumin (shahi jeera)

1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka / 1/2 tsp brown mustard seeds

štipka asafoetida / pinch of asafoetida

1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty / 1 tsp ginger-garlic paste

2 zelené chilli papričky / 2 green chillies

1 červená cibuľa / 1 red onion

1 zemiak / 1 potato

hrsť mrazeného hrachu / handful of frozen green peas

1 paradajka / 1 tomato

soľ / salt

1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp turmeric (haldi)

1/2 lyžičky garam masala / 1/2 tsp garam masala

1/3 lyžičky mletého chilli korenia / 1/3 tsp red chilli powder

hrsť koriandrovej vňate / handful of coriander leaves


na dochutenie na tanieri:

1 lyžička ghee / 1 tsp ghee

citrónová šťava / lemon juice




AKO POSTUPOVAŤ:

Moong dal a ryžu prepláchneme vodou a necháme 10min namočené. Potom scedíme a odložíme bokom do ďalšieho použitia. / Rinse moong dal and the rice with water and let it soak for 10 minutes. Then drain and keep aside.

V hrnci zohrejeme ghee (alebo olej), pridáme rímsku rascu a horčičné semienka, necháme ich prasknúť. Pridáme asafoetida, cesnakovo zázvorovú pastu a chilli papričky. Restujeme asi 2 minúty na miernom ohni. / Heat ghee (or oil) in a pot, add black cumin and mustard seeds and let them crack. Add asafoetida, ginger-garlic paste and green chillies. Roast for about 2 minutes on low heat.

Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a restujeme asi 2 minúty, domäkka. / Add finely chopped onion and cook for about 2 minutes, until soft.

Potom pridáme očistený a nakrájaný zemiak a restujeme 2 minúty. / Then add the cleaned and cut ​​potatoes and cook for 2 minutes.

Pridáme mrazený hrášok a premiešame. Pridáme nakrájanú paradajku a premiešame. Pridáme kurkumu, chilli korenie (pre menej pálivé khichdi chilli korenie vynecháme) a garam masala a 2 minúty restujeme. / Add the frozen peas and stir. Add chopped ​​tomato and stir. Add turmeric, chilli powder (for less spicy khichdi, omit chilli powder) and garam masala and sauté for 2 minutes.

Pridáme soľ, scedený moong dal a ryžu, zalejeme vodou, premiešame a privedieme k varu. Potom oheň zmiernime, hrniec zakryjeme pokrievkou a khichdi varíme tak, aby sa ryža a moong dal rozvarili a výsledné jedlo zostalo riedke. Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať. / Add salt, drained moong dal and rice, add water, stir well and bring to a boil. Then reduce the heat, cover the pot with a lid and cook khichdi until the rice and moong are soft and the resulting food remains thin. Finally stir in chopped coriander leaves.

Pri servírovaní prelejeme lyżičkou ghee a pokvapkáme citrónovou šťavou. Môžeme podávať s papadmi. / When you are serving, pour 1 tsp of ghee over the khichdi and drizzle with lemon juice. Serve with papads.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára