sobota 18. júna 2011

Ghavan / Rice "Crêpes"

Výborné ryžové placky, ktoré sa podávajú na raňajky s jogurtom, s kokosovým chutney alebo zeleným chutney.






ČO POTREBUJETE (na 4-5ks):

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

1 hrnček obyčajnej ryže, ktorú bežne používate / 1 cup of rice
voda podľa potreby / water as needed 
soľ / salt

olej na potieranie panvice a počas pečenia / oil

(na obmenu do cesta môžeme primiešať štipku mletej kurkumy a rímsku rascu) / (for a change you can add turmeric and cumin)







AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu premyjeme a na noc namočíme do vody tak, aby bola ponorená (ja to sklaudujem v chladničke). Ráno ju rozmixujeme s troškou vody do hladka, ak treba vodu pridávame postupne. Cesto nesmie byť ani husté, ani riedke. Asi ako na palacinky. Rozmixované cesto dochutíme troškou soli, dobre premiešame a necháme odležať 15min. / Rinse the rice and soak in the water overnight (I store it in the fridge overnight). Next day put it in the mixer, add little water and mix it to make smooth batter, consistency similar to Crêpes batter. Add salt and stir well. Let it rest for 15min.



Panvicu rozpálime, potrieme olejom a keď sa z nej troška začne dymiť oheň trocha zmiernime. Vylejeme za naberačku cesta a to rozlejeme krúživým pohybom ako pri palacinkách. Povrch troška pokvapkáme olejom. Opekáme z oboch strán. Placky sú tenučké a nesmú sa opekať príliš dlho, inak stvrdnú. / Heat the tava, brush it with oil and when you see smoke coming off the tava reduce the heat a bit. Pour ladle of batter on the tava and spread it by touring the pan around (like when you make Crêpes). Drizzle it with little oil. Cook on both sides. Ghavan should be thin and shouldn't be cooked for too long, otherwise it becomes hard.



Ghavan s pridaním kurkumy a rímskej rasce. / This is ghavan with turmeric and cumin.


Ghavan

7 komentárov:

  1. Super receptik, Miska, chcem skusit zajtra na ranajky ale mam otázku: Tie placky uz neobracias na druhu stranu ako palacinky, ze opekas z oboch stran?? len z jednej a nechas cesto stiahnut , pokvapkas olejom, nechas dôjst a koniec???

    OdpovedaťOdstrániť
  2. hmm..tak, ked na to pozeram, zeby to boli zajtrajsie ranajky? :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Inak mozete pouzit aj hotovu ryzovu muku z obchodu miesto ryze.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. wow :) dalsi receptik, ktory musim vyskusat :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. mne sa to veľmi páči už aj idem vybrať ryžu a ráno to chcem ochutnať :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dufam, ze budu chutit. Moje deti lubia omeletu a ked nemam vajicka, tato placka im ju pripomina, takze Ghavan velmi lubia :)

    OdpovedaťOdstrániť