utorok 14. júna 2011

Vangi Bath (Ryža s baby baklažánmi)

Vangi Bath (Ryza s baklazanikmi)




ČO POTREBUJETE:

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku pre suroviny má 200ml)

na vangi masala:
1 lyžica oleja
3/4 lyžice Channa dal
1 lyžička mletého koriandru
1 lyžička Urid dal
1 sušená červená chilli paprička 
1/2 lyžičky Asafoetida
niekoľko karí lístkov 
1/4 hrnčeka strúhaného čertsvého kokosu

ďalšie suroviny:
1 a 1/2 hrnčeka ryže Basmati (udusiť)
2 lyžice kešu orechov
2 baby baklažány; nakrájať na kocky
1/2 lyžičky horčičného semienka
1 červená cibuľa; nakrájať nadrobno
1/2 lyžičky tamarindovej pasty rozpustiť v 100ml vody
1/2 lyžičky rímskej rasce
2 klinčeky 
kúsok škorice
1 sušená červená chilli paprička 
1/2 lyžičky mletej kurkumy
niekoľko karí lístkov 
olej alebo ghee
soľ




AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si pripravíme Vangi masala. V panvici zohrejeme lyžicu oleja a pridáme Channa dal. Popražíme ho na slabom ohni, kým troška nezhnedne. Pridáme ostatné suroviny na Vangi masala a oprážame kým neuvoľnia vôňu a kokos vyzerá troška akoby vysušený, zlatistý. Počas oprážania premiešavame.

Vangi Bath (Ryza s baklazanikmi)


Vangi masala necháme vychládnuť a potom pomelieme na mlynčeku na koreniny.

Vangi Bath (Ryza s baklazanikmi)


Kým nám vychládne Vangi masala, na troške ghee si dohneda opražíme kešu orechy a odložíme bokom.

Vangi Bath (Ryza s baklazanikmi)


V čistej panvici zohrejeme lyžicu oleja a pridáme horčičné semienko. Necháme ho prasknúť. Hneď ako začne praskať oheň zmiernime. Pridáme rímsku rascu, karí lístky, kurkumu, červenú chilli papričku, klinčeky a škoricu. Restujeme minútku. Potom pridáme cibuľu a oprážame ju, kým nezosklovatie. Teraz pridáme nakrájané baby baklažány a prilejeme tamarind spolu s vodou, v ktorej sme ho rozpustili. Troška osolíme, privedieme k varu. Keď sa voda začne variť oheň zmiernime a baklažány podusíme do mäkka. Všetka tekutina sa musí celkom vydusiť.

Vangi Bath (Ryza s baklazanikmi)

Keď sa všetka tekutina vydusila a baklažány sú mäkké, pridáme vangi masala a premiešame. Panvicu odstavíme z ohňa a k baklažánom primiešame udusenú ryžu (tá má byť už osolená). Nakoniec do ryže zamiešame opečené kešu orechy a podávame teplé s raitou alebo pappadum plackami.

Vangi Bath (Ryza s baklazanikmi)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára