streda 8. júna 2011

Chrumkavý špenát / Crackling spinach

Keď sme boli v Mumbai, boli sme raz na obed v čínskej reštaurácii Gypsy. Milujem ich "crackling spinach" a rozhodla som sa, že ho vyskúšam urobiť doma. Príprava je veľmi jednoduchá a chutí dokonca ešte lepšie než v reštaurácii.


Chrumkavy spenat, Crackling spinach



ČO POTREBUJETE:

2 viazaničky čerstvých špenátových listov
(pokrájať nie príliš nadrobno)
1 lyžicu kukuričného škrobu
olej na vyprážanie 

olivový olej
1 lyžičku chilli vločiek 
1 lyžicu sezamových semien
soľ
1 lyžičku kryštáľového cukru



AKO POSTUPOVAŤ:

Sezamové semená si opečieme na suchej panvici do hneda a odložíme bokom.

Chrumkavy spenat



Špenátové listy umyjeme a osušíme. Pokrájame (nie príliš nadrobno) a vložíme do mise. Pridáme lyžicu kukuričného škrobu a listy dobre premiešame tak, aby bol každý kúsok škrobom obalený.

Chrumkavy spenat


Chrumkavy spenat



V hlbokej panvici (použila som wok) zohrejeme dostatok oleja (špenát v ňom musí plávať ako keby sa fritoval). Keď je olej dobre rozpálený špenát postupne v ňom na silnom ohni opražíme. Nepražte všetok naraz, treba ho pražiť po častiach. Opražený chrumkavý špenát vyberte na papierový kuchynský obrúsok, aby odsal prebytočný olej.

Chrumkavy spenat



V druhej panvici zohrejte troška olivového oleja a opražte 1-2 minútky chilli vločky. Pridajte vypražený špenát, hneď pridajte soľ a cukor, premiešajte a odstavte z ohňa.

Chrumkavy spenat



Nakoniec doňho premiešajte opečené sezamové semienka a ihneď podávajte ako predjedlo.

Chrumkavy spenat


10 komentárov:

  1. mňam ... to je fajnový špenátik ... ďakujem za recept, hneď som si ho uložila :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. s tým sezamom a chilli to musí byť perfektné...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Miška. Musim to napysat ale neviem kam: úzasné recepty,skvela kuchyna, srozumitelne popisy a pekne prehladna stranka. Us len kupyt woka a casom asi vyskúsam setko. faktická VĎAKA za stranku!!..ps: špenát ťip-ťop:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. :) dakujem, fakt skuste, ak mate suroviny, myslim, ze su aj celkom dostupne vsetky.... @BenJ skor chilli a cukor su v tomto super kombinacia a ten sezam uz to len vylepsil :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Jeej, dakujem za navstevu blgou aj za komentar :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Opravdu netradičně upravený špenát, ale musí to být lahoda, po které bych hned skočila. Mám horzně moc ráda čerstvý špenát, ale určitě by mi chutnal i takhle dokřupava vysmažený. jendím slovem Mňam!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. AAAA! Slubeny spenatovy recept!!! Mnam, spenat mi velmi chuti, urcite vyskusam aj tuto verziu niekedy...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. jezis to je perfektnee! to som raz jedla v londyne a straaasne mi to chutilo!

    OdpovedaťOdstrániť