Keď sme boli v Mumbai, boli sme raz na obed v čínskej reštaurácii Gypsy. Milujem ich "crackling spinach" a rozhodla som sa, že ho vyskúšam urobiť doma. Príprava je veľmi jednoduchá a chutí dokonca ešte lepšie než v reštaurácii.
Sezamové semená si opečieme na suchej panvici do hneda a odložíme bokom.
Špenátové listy umyjeme a osušíme. Pokrájame (nie príliš nadrobno) a vložíme do mise. Pridáme lyžicu kukuričného škrobu a listy dobre premiešame tak, aby bol každý kúsok škrobom obalený.
V hlbokej panvici (použila som wok) zohrejeme dostatok oleja (špenát v ňom musí plávať ako keby sa fritoval). Keď je olej dobre rozpálený špenát postupne v ňom na silnom ohni opražíme. Nepražte všetok naraz, treba ho pražiť po častiach. Opražený chrumkavý špenát vyberte na papierový kuchynský obrúsok, aby odsal prebytočný olej.
V druhej panvici zohrejte troška olivového oleja a opražte 1-2 minútky chilli vločky. Pridajte vypražený špenát, hneď pridajte soľ a cukor, premiešajte a odstavte z ohňa.
Nakoniec doňho premiešajte opečené sezamové semienka a ihneď podávajte ako predjedlo.
ČO POTREBUJETE:
2 viazaničky čerstvých špenátových listov
(pokrájať nie príliš nadrobno)
(pokrájať nie príliš nadrobno)
1 lyžicu kukuričného škrobu
olej na vyprážanie
olivový olej
1 lyžičku chilli vločiek
1 lyžicu sezamových semien
soľ
1 lyžičku kryštáľového cukru
AKO POSTUPOVAŤ:
Sezamové semená si opečieme na suchej panvici do hneda a odložíme bokom.
Špenátové listy umyjeme a osušíme. Pokrájame (nie príliš nadrobno) a vložíme do mise. Pridáme lyžicu kukuričného škrobu a listy dobre premiešame tak, aby bol každý kúsok škrobom obalený.
V hlbokej panvici (použila som wok) zohrejeme dostatok oleja (špenát v ňom musí plávať ako keby sa fritoval). Keď je olej dobre rozpálený špenát postupne v ňom na silnom ohni opražíme. Nepražte všetok naraz, treba ho pražiť po častiach. Opražený chrumkavý špenát vyberte na papierový kuchynský obrúsok, aby odsal prebytočný olej.
V druhej panvici zohrejte troška olivového oleja a opražte 1-2 minútky chilli vločky. Pridajte vypražený špenát, hneď pridajte soľ a cukor, premiešajte a odstavte z ohňa.
Nakoniec doňho premiešajte opečené sezamové semienka a ihneď podávajte ako predjedlo.
mňam ... to je fajnový špenátik ... ďakujem za recept, hneď som si ho uložila :))
OdpovedaťOdstrániťs tým sezamom a chilli to musí byť perfektné...
OdpovedaťOdstrániťAhoj Miška. Musim to napysat ale neviem kam: úzasné recepty,skvela kuchyna, srozumitelne popisy a pekne prehladna stranka. Us len kupyt woka a casom asi vyskúsam setko. faktická VĎAKA za stranku!!..ps: špenát ťip-ťop:)
OdpovedaťOdstrániť:) dakujem, fakt skuste, ak mate suroviny, myslim, ze su aj celkom dostupne vsetky.... @BenJ skor chilli a cukor su v tomto super kombinacia a ten sezam uz to len vylepsil :)
OdpovedaťOdstrániťvýborné:-))
OdpovedaťOdstrániťJeej, dakujem za navstevu blgou aj za komentar :)
OdpovedaťOdstrániťOpravdu netradičně upravený špenát, ale musí to být lahoda, po které bych hned skočila. Mám horzně moc ráda čerstvý špenát, ale určitě by mi chutnal i takhle dokřupava vysmažený. jendím slovem Mňam!
OdpovedaťOdstrániťAAAA! Slubeny spenatovy recept!!! Mnam, spenat mi velmi chuti, urcite vyskusam aj tuto verziu niekedy...
OdpovedaťOdstrániťAnoo, to je ON! :))
OdpovedaťOdstrániťjezis to je perfektnee! to som raz jedla v londyne a straaasne mi to chutilo!
OdpovedaťOdstrániť