Poznáte "Garlic bread sticks", ktoré sa predávajú väčšinou v pizzerkách? Vždy, keď prázdninujeme v Mumbai a objednáme si Pizzu alebo sa do pizzerie vyberieme, decká miesto pizze chcú "Garlic breads". A vždy ich objednáme málo 🤔 Priznávam sa, že aj mne niekedy chutia viac ako samotná pizza a len čakám, či sa mi ešte jeden kúsok ujde. Tieto prázdniny som si kúpila kuchársku knihu na chlieb a iné pekárenské výrobky a našla som v nej aj recept na cesnakové paličky! Nechajte sa zlákať a upečte si tieto voňavé chlebové placky, som si istá, že ľutovať nebudete 🙂
Do misky preosejeme múku, do nej zamiešame: soľ, cukor a sušené droždie. Do teplej vody dáme olivový olej a do mokrej zmesi postupne zamiešame múku. Vypracujeme nelepivý bochníček. Miesime ho asi 5 minút v rukách. Bochníček dáme do misky, troška pomúčime a pod vlhkou utierkou na teplom mieste, bez prievanu necháme cesto 1 hodinu kysnúť.
ČO POTREBUJETE (na 2 chlebové placky):
400g hladkej múky (použila som Maida)
1 lyžičku soli
1 lyžičku jemného kryštáľového cukru (caster sugar)
1 a 1/4 lyžičky sušeného droždia
2 lyžice olivového oleja
200ml teplej vody (nie horúcej!)
na potretie:
asi 100g masla
4-6 strúčikov cesnaku (záleží od ich veľkosti)
čerstvá bazalka; nasekaná (nemala som, použila som sušenú)
mleté čierne korenie
(alebo ak máte možnosť kúpiť hotovú zmes na "garlic bread" jednoducho ju pridajte do masla)
AKO POSTUPOVAŤ:
Do misky preosejeme múku, do nej zamiešame: soľ, cukor a sušené droždie. Do teplej vody dáme olivový olej a do mokrej zmesi postupne zamiešame múku. Vypracujeme nelepivý bochníček. Miesime ho asi 5 minút v rukách. Bochníček dáme do misky, troška pomúčime a pod vlhkou utierkou na teplom mieste, bez prievanu necháme cesto 1 hodinu kysnúť.
Nakysnuté cesto rozdelíme na 2 polovice. Každú vyvaľkáme na placku oválneho tvaru, hrubú asi 1cm.
Placku položíme na olejom vymastený plech a pozdĺžne narežeme nožom paličky. Nerežte ich až po okraj placky, sú to len vnútorné zárezy. Cesto necháme na plechu kysnúť ďalších 30 minút.
Kým sa placky pečú, ošúpeme si cesnak a nakrájame nadrobno.
V hrnčeku si rozpustíme 1/4 masla, z toho množstva, ktoré je v rozpise surovín. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak (môžete ho aj nastrúhať) a orestujeme ho. Potom pridáme nasekanú bazalku a mleté čierne korenie (asi 1/4 lyžičky). Pridáme zbytok masla, necháme ho na miernom ohni roztopiť a odložíme z ohňa.
mňam ... tie voňajú až sem ku mne :)) ... už teraz viem, že ich určite upečiem :))
OdpovedaťOdstrániťperfektné!!! v jednoduchosti je krása
OdpovedaťOdstrániťDakujem a fakt odporucam.
OdpovedaťOdstrániťsuper...
OdpovedaťOdstrániťSkvele!!! Vzdy ked si objednam nieco z pizzerie, tak aj takyto chlebik, a tiez mam pocit,ze niekedy chuti lepsie ako samotna pizza ;o))) a tieto urcite vyskusam, mame radi vsetko cesnakove pecivo.
OdpovedaťOdstrániťPáni, vypadají skvěle, a hlavně jednoduše :) Mohla bych je vyzkoušet při příštím grilování, díky :)
OdpovedaťOdstrániťDakujem vam, budem rada, ak vyskusate :)
OdpovedaťOdstrániťMiška chlebík vypadá neodolateľne asi mu neodolám:)
OdpovedaťOdstrániťrobila som vcera,nabuduce musim urobit z dvojitej davky,posolila som ho este morskou solou,za asi 15 minut zmizol...jednoduchy a perfektny recept
OdpovedaťOdstrániťSom rada, ze vam chutili :) u nas su tiez hned prec.
OdpovedaťOdstrániťTed jsem je objevila u tebe na FB, pri prvni prilezitosti (nejaka navsteva) je upecu. Ja si v picošce nejradsi davam carpaccio a pizza chleba. V kazdy picosce maji jiny, nekde takovy, jinde placku jako pizza.
OdpovedaťOdstrániťTed mam otevrene tri tvoje recepty, nevim ktery driv :-) W
Salonka strasne lubi garlic bread z picerky, ale hovori, ze moj je lepsi :) No hlavne cerstvy.
OdstrániťMňam, to se mi sbíhají sliny, udělám si je zítra hned jak přijdu z práce :)
OdpovedaťOdstrániťděkuji za krásné recepty. Jitka
:)
OdstrániťAhoj Miska uz som reception skusila pred 3 dnami a vsetci odpadavali, take to bolo dobre. Teraz robim znova pre navstevu. Dakujem za recept. Katarina z Mumbai
OdpovedaťOdstrániťTesim sa z toho Katka :)
Odstrániť