utorok 21. júna 2011

Chlebové cesnakové paličky / Garlic bread

Poznáte "Garlic bread sticks", ktoré sa predávajú väčšinou v pizzerkách? Vždy, keď prázdninujeme v Mumbai a objednáme si Pizzu alebo sa do pizzerie vyberieme, decká miesto pizze chcú "Garlic breads". A vždy ich objednáme málo 🤔 Priznávam sa, že aj mne niekedy chutia viac ako samotná pizza a len čakám, či sa mi ešte jeden kúsok ujde. Tieto prázdniny som si kúpila kuchársku knihu na chlieb a iné pekárenské výrobky a našla som v nej aj recept na cesnakové paličky! Nechajte sa zlákať a upečte si tieto voňavé chlebové placky, som si istá, že ľutovať nebudete 🙂



IMG_6845




ČO POTREBUJETE (na 2 chlebové placky):

400g hladkej múky (použila som Maida) / 400g of Maida
1 lyžičku soli / 1tsp of salt
1 lyžičku jemného kryštáľového cukru (caster sugar) / 1tsp of caster sugar
1 a 1/4 lyžičky sušeného droždia / 1 and 1/4tsp of dry yeast
2 lyžice olivového oleja / 2tbsp of olive oil
200ml teplej vody (nie horúcej!) / 200ml of warm water

na potretie / for rub:
asi 100g masla / approx. 100g of butter
4-6 strúčikov cesnaku (záleží od ich veľkosti) / 4-6 garlic cloves
čerstvá bazalka; nasekaná (nemala som, použila som sušenú) / fresh basil leaves (you can use dry basil too)
mleté čierne korenie / ground black pepper





AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky preosejeme múku, do nej zamiešame: soľ, cukor a sušené droždie. Do teplej vody dáme olivový olej a do mokrej zmesi postupne zamiešame múku. Vypracujeme nelepivý bochníček. Miesime ho asi 5 minút v rukách. Bochníček dáme do misky, troška pomúčime a pod vlhkou utierkou na teplom mieste, bez prievanu necháme cesto 1 hodinu kysnúť. / Sieve the maida, add salt, sugar and dry yeast. Add olive oil to the warm water and stir dry mixture into the wet mixture. Make elastic, soft, nonsticky dough. Knead it for about 5 minutes with your hands. Keep the dough in the bowl, sprinkle some maida, cover the bowl with wet cloth and keep it in warm place.

Nakysnuté cesto rozdelíme na 2 polovice. Každú vyvaľkáme na placku oválneho tvaru, hrubú asi 2cm. / After the dough doubled cut it into 2 parts. Roll each part of the dough to make flat bread, thick approx. 2cm.

Placku položíme na olejom vymastený plech a pozdĺžne narežeme nožom paličky. Nerežte ich až po okraj placky, sú to len vnútorné zárezy. Cesto necháme na plechu kysnúť ďalších 30 minút. / Place this flat bread on the oiled baking tray and cut with knife to make bread sticks. Do not cut the dough on the edge. Leave it to rise for another 30 minutes.

IMG_6825



Rúru si predohrejeme na 220st. a chlebové placky pečieme 10-15 minút dohneda. / Preheat the oven into the 220 degrees and bake bread sticks for 10-15 minutes. Until brown.

Kým sa placky pečú, ošúpeme si cesnak a nakrájame nadrobno. / While bread sticks are in the oven, peel the garlic cloves and chop them.

IMG_6833



V hrnčeku si rozpustíme 1/4 masla, z toho množstva, ktoré je v rozpise surovín. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak (môžete ho aj nastrúhať) a orestujeme ho. Potom pridáme nasekanú bazalku a mleté čierne korenie (asi 1/4 lyžičky). Pridáme zbytok masla, necháme ho na miernom ohni roztopiť a odložíme z ohňa. / In small pot melt 25g of the butter. Add chopped garlic and fry for a minute. Add chopped basil leaves and pepper powder. Add rest of the butter and let it melt. Take care not to burn the butter. Remove pot from the heat.

IMG_6841



Keď sú placky upečené obe poriadne potrieme cesnakovo-bazalkovým maslom. / When bread sticks are ready rub them with all melted butter.



Recept je z knihy Bread od Sara Lewis.

16 komentárov:

  1. mňam ... tie voňajú až sem ku mne :)) ... už teraz viem, že ich určite upečiem :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. perfektné!!! v jednoduchosti je krása

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Skvele!!! Vzdy ked si objednam nieco z pizzerie, tak aj takyto chlebik, a tiez mam pocit,ze niekedy chuti lepsie ako samotna pizza ;o))) a tieto urcite vyskusam, mame radi vsetko cesnakove pecivo.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Páni, vypadají skvěle, a hlavně jednoduše :) Mohla bych je vyzkoušet při příštím grilování, díky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Miška chlebík vypadá neodolateľne asi mu neodolám:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. robila som vcera,nabuduce musim urobit z dvojitej davky,posolila som ho este morskou solou,za asi 15 minut zmizol...jednoduchy a perfektny recept

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Som rada, ze vam chutili :) u nas su tiez hned prec.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ted jsem je objevila u tebe na FB, pri prvni prilezitosti (nejaka navsteva) je upecu. Ja si v picošce nejradsi davam carpaccio a pizza chleba. V kazdy picosce maji jiny, nekde takovy, jinde placku jako pizza.
    Ted mam otevrene tri tvoje recepty, nevim ktery driv :-) W

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Salonka strasne lubi garlic bread z picerky, ale hovori, ze moj je lepsi :) No hlavne cerstvy.

      Odstrániť
  9. Mňam, to se mi sbíhají sliny, udělám si je zítra hned jak přijdu z práce :)
    děkuji za krásné recepty. Jitka

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj Miska uz som reception skusila pred 3 dnami a vsetci odpadavali, take to bolo dobre. Teraz robim znova pre navstevu. Dakujem za recept. Katarina z Mumbai

    OdpovedaťOdstrániť