Sambar je pokrm, ktorý má korene v južnej Indii, v štáte Tamil Nadu. Podáva sa s uparenou ryžou, ak ide o hlavné jedlo alebo s Idli, Dosa, Uthappam ak ide o raňajky. Recept sa môže líšiť dom od domu.
ČO POTREBUJETE:
150-180 ml Toor dal
voda podľa potreby
1 ks moringy olejodarnej (drumstick); nakrájaná a ošúpaná
1 stredne veľká červená cibuľa (lepšie je použiť šalotku); nakrájaná nadrobno
2 stredné veľké paradajky; nakrájané nadrobno
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho mletého čili korenia
trocha vody + 1 lyžička tamarindovej pasty; pastu v tejto vode rozpustíme
2 lyžičky Sambar masala
olej (alebo ghí)
1 lyžička rímskej rasce
1 lyžička horčičného semienka
1 lyžička koriandrových semien
3/4 lyžičky černušky siatej (kalonji)
1 lyžička Urid dal
niekoľko karí lístkov
2 ks červené sušené čili papričky
na dokončenie koriandrová vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
Toor dal namočíme na pol hodinu vo vode.
Potom ho ešte prepláchneme, scedíme, dáme do hrnca, pridáme nakrájanú cibuľu, paradajky a zalejeme to vodou. Privedieme to k varu, oheň zmiernime a varíme 20 minút. (Ja varím Sambar bez tlakového hrnca, preto toor dal predváram, inak by nebol uvarený domäkka, keďže moringe stačí 10min.)
Potom ho ešte prepláchneme, scedíme, dáme do hrnca, pridáme nakrájanú cibuľu, paradajky a zalejeme to vodou. Privedieme to k varu, oheň zmiernime a varíme 20 minút. (Ja varím Sambar bez tlakového hrnca, preto toor dal predváram, inak by nebol uvarený domäkka, keďže moringe stačí 10min.)
Potom pridáme nakrájanú a ošúpanú moringu.
Ďalej pridáme kurkumu, čili korenie a soľ, znova privedieme do varu. Keď voda začne vrieť, oheň zmiernime a varíme asi 8 minút odokryté.
Po 8 minútach pridáme sambar masala a povaríme ďalšie 2 minúty.
Ďalej pridáme tadka. Tú si pripravíme tak, že v menšom hrnci zohrejeme olej (alebo ghí). Keď je dobre horúci, oheň trocha zmiernime a pridáme rímsku rascu, koriandrové semená, černušku, horčičné semienka a urid dal. Chvíľu korenia popražíme, aby zavoňali a uvoľnili svoje chute do oleja. Potom pridáme sušené čili papričky a karí lístky, ktoré necháme vypraskať.
Tadka následne vylejeme do sambaru a premiešame.
Ďalej pridáme rozpustenú tamarindovú pastu, premiešame a sambar povaríme ďalšie 2 minúty.
Do hotového jedla vmiešame nasekanú koriandrovú vňať a necháme pod pokrievkov 15 minút postáť. (Moringa nesmie byť rozvarená, približne 10min tepelnej úpravy by jej malo stačiť.)
O moringe olejodárnej som písala aj TU.
Fantastické, koření a nádherné barvy,ráda si pročítám tyto Tvé recepry...:-)
OdpovedaťOdstrániťDakujem :)
Odstrániť