piatok 4. januára 2013

Sambar

Sambar je pokrm, ktorý má korene v južnej Indii, v štáte Tamil Nadu. Podáva sa s uparenou ryžou, ak ide o hlavné jedlo alebo s Idli, Dosa, Uthappam ak ide o raňajky. Recept sa môže líšiť dom od domu. / Sambar is a dish that has its roots in southern India, in the state of Tamil Nadu. It is served with steamed rice if it is a main course or with Idli, Dosa, Uthappam if it is for breakfast. The recipe may vary from house to house.


1sambar 026



ČO POTREBUJETE:

300 ml Toor dal / 300ml Toor dal
800 ml vody / 800ml water
1 ks moringy olejodarnej (drumstick); nakrájaná a ošúpaná / 1 piece of drumstick
2 stredné veľké červené cibule (lepšie je použiť šalotku); nakrájané nadrobno / 2 medium size red onions (or shallots); chopped
2 stredné veľké paradajky; nakrájané nadrobno / 2 medium size tomatoes; chopped
soľ / salt
1/3 lyžičky mletej kurkumy / 1/3 tsp termaric (haldi)
1/2 lyžičky kašmírskeho mletého čili korenia / 1/2 tsp kashmiri chilli powder
25 ml vody + 1 lyžička tamarindovej pasty; pastu v tejto vode rozpustíme / 25ml water + 1 tsp tamarind paste, disolve the paste in the water
2 lyžičky Sambar masala / 2 tsp Samabar masala

olej (alebo ghí) / oil (or ghee)
1 lyžička rímskej rasce / 1 tsp cumin (jeera)
1 lyžička horčičného semienka / 1 tsp brown mustard seeds
1 lyžička koriandrových semien / 1 tsp coriander seeds
3/4 lyžičky černušky siatej (kalonji) / 3/4 tsp kalonji
1 lyžička Urid dal / 1 tsp urid dal
niekoľko kari lístkov / few curry leaves
2 ks červené sušené čili papričky / 2 pieces of dry red chillies

na dokončenie koriandrova vňať / fresh coriander leaves



1sambar 028



AKO POSTUPOVAŤ:

Toor dal namočíme na pol hodinu vo vode. / Soak Toor dal for half an hour in water.

1


Potom ho ešte prepláchneme, scedíme a dáme do hrnca. Pridáme nakrájanú a ošúpanú moringu, nakrájanú cibuľu, paradajky a všetko zalejeme vodou. Ďalej pridáme kurkumu, čili korenie a soľ a privedieme do varu. Keď voda začne vrieť, oheň zmiernime a varíme asi 20 minút odokryté. / Then rinse it, drain it and put it in a pot. Add sliced ​​and peeled drumstick, sliced ​​onion, tomatoes and water. Next, add turmeric, kashmiri chilli powder and salt, bring to a boil. When the water starts to boil, reduce the heat and cook for about 20 minutes, without the lid.

2


Po 20 minútach pridáme sambar masala a povaríme ďalšie 2 minúty. / After 20 minutes, add sambar masala and cook for another 2 minutes.

3


Ďalej pridáme tadka. Tú si pripravíme tak, že v menšom hrnci zohrejeme olej (alebo ghí). Keď je dobre horúci, oheň trocha zmiernime a pridáme rímsku rascu, koriandrove semená, černušku, horčičné semienka a urad dal. Chvíľu korenia popražíme, aby zavoňali a uvoľnili svoje chute do oleja. Potom pridáme sušené čili papričky a karí lístky, ktoré necháme vypraskať. / Next add tadka. Prepare it by heating oil (or ghee) in a smaller pot. When it is hot, reduce the heat on medium and add cumin, coriander seeds, kalonji, mustard seeds and urid dal. Fry the spices until they release their flavors into the oil. Then add dried chillies and curry leaves, let the leaves crack.

4
5


Tadka následne vylejeme do sambaru a premiešame. / Then pour Tadka into the sambar and stir well.

6


Ďalej pridáme rozpustenú tamarindovú pastu, premiešame a sambar povaríme ďalších 5 minút. / Next, add the tamarind water, stir and cook the sambar for another 5 minutes.

7


Do hotového jedla vmiešame nasekanú koriandrovú vňať a necháme pod pokrievkov 15 minút postáť. / Stir in the chopped coriander leaves and let it rest covered for 15 minutes.

8




O moringe olejodarnej som písala aj TU.


1sambar 029

2 komentáre: