piatok 9. júla 2010

Cícerové karí 1. / Chickpeas curry 1.

Cicerove kari 1.



ČO POTREBUJETE:

200ml pohár sušeného cíceru / 200ml cup of dry chickpeas (kabuli chana)
1 väčšia červena cibula / 1 big red onion
kúsok čerstvého zázvoru / piece of fresh ginger
3 strúčiky cesnaku / 3 garlic cloves
olej / oil
1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp termaric (haldi)
1 lyžička koriandru / 1 tsp ground coriander (dhania powder)
1/2 lyžičky rímskej rasce / 1/2 tsp cumin (jeera)
voda / water
soľ / salt
1 lyžička garam masala / 1 tsp garam masala
1/3 lyžičky mletého čierneho korenia / 1/3 tsp black pepper powder
150ml kokosového mlieka / 150ml coconut milk
čerstvá koriandrová vňať / fresh coriander leaves


Cicerove kari 1.



AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer na noc namočíme. Ráno vodu scedíme a vymeníme. Uvaríme ho v tlakovom hrnci domäkka. Trvá to asi 20 minút od natlakovania. Po natlakovaní oheň zmiernime. Uvarený cícer odložíme bokom do ďalšieho použitia. / Soak chickpeas overnight. Drain the water in the morning and change it for fresh water. Let's cook it in a pressure cooker. After the pressure builds up and cooker starts making whistles, reduce the heat and cook chickpeas for about 20min. Keep cooked chickpeas aside.

V hrnci zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu a koriander, necháme rozvoňať. Ďalej pridáme nakrájaný cesnak a zázvor, restujeme, kým nerozvinú vôňu. Potom pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme na miernom ohni domäkka. Nakoniec pridáme kurkumu, prehrejeme a odstavíme z ohňa. Zmes necháme trocha vychládnuť. Potom ju dáme do mixéra, pridáme za malú naberačku uvareného cíceru, trocha vody, v ktorej sa cícer varil a vymixujeme na pastu. / Heat the oil in a pot. Add cumin and coriander, let it unfold it's aroma. Next, add the sliced ​​garlic and ginger, sauté until you can feel the aroma. Then add the chopped onion and fry over low heat. Finally, add the turmeric, heat through and remove the pot from the heat. Allow the mixture to cool slightly. Then put it in a mixer, add a small scoop of boiled chickpeas, a little water in which the chickpeas were cooked and mix until you get smooth paste.

Cicerove kari 1.


Túto pastu vrátime do hrnca, kde sme restovali cibuľu. Pridáme vodu z uvareného cícera, uvarený cícer a soľ. Premiešame a karí privedieme k varu. Potom pridáme garam masala a mleté čierne korenie a premiešame. Znova necháme povariť 2 minútky. / Return this paste to the same pot. Add water from boiled chickpeas, add boiled chickpeas and salt. Stir and bring the curry to a boil. Then add garam masala and black pepper powder and stir. Let it boil again for 2 minutes.

Cicerove kari 1.


Pridáme kokosové mlieko a nasekanú koriandrovú vňať a povaríme ďalšie 2 minúty. / Add coconut milk and chopped coriander leaves and cook for another 2min.

Cicerove kari 1.


Podávame s ryžou. / Serve with rice.



Cicerove kari 1.

25 komentárov:

  1. Moc dobré jídlo, i když jsem nesehnala koriandrovou nať :o) Jsem moc ráda, že jsem objevila Vaše stránky :o)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Lucie, som velmi rada, ze ti Kari chutilo. Dakujem ti za mily komentar :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tiez nemam koriandrovu vnat, ale nevadi. Aj bez nej je to vynikajuce. Vonku prave navalalo kopu snehu a mna vsetky tie koreniny a zazvor v tomto jedle prijemne zohriali :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Kazdemu chut koriandrovej vnate tiez nechuti, myslim, ze sa tak vela nestane, ked sa vynecha ;) Ked ju mat budete, skusite to s nou a budete vediet, co vam chuti viac. A ten sneh veru zavidim! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Kamaratka koriandrovu vnat jedla a skutocne jej nechutila. Potom mi nechcela uverit, ze koriandrove semiacka su velmi chutne a musela som ju na ne prehovarat :)
    Ked sa ten sneh zacne topit, ja budem zavidiet Indiu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Topiaci nezavidim, len ten co vam teraz pada :DDD

    OdpovedaťOdstrániť
  7. tak dnes som uvarila a nafotila. muzovi velmi velmi chutilo...o sebe som nepochybovala.
    Prekvapila ma tam trochu nasladkasta chut, neviem ci z toho mlieka....ale v ramci toho, ze som tam naviac prihodila tu stiplavu papriku...to bolo vyvazene a fajne...
    boze az teraz som si vsimla, ze autorom nie si vlastne ty :-O

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ja do tohoto kari pridavam obcas aj troska chilli, v tomto recepte nie je, robila som ako bolo v tom povodnom.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Michaela,dakujem za vyborny receptik...naozaj dobrota.Milujem indicku kuchynu a specialne vse s kokos.mliekom :-)
    Tesim sa z tvojich receptov a vrham sa na ne s velkou chutou!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Michaela,dakujem za skvely recept ,je to velka dobrota.Milujem indicku kuchynu a zvlast jedla s kokos.mliekom;-)
    Tesim sa z tvojich receptov a skusat budem dalej.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Dakujem, aj ja sa sa tesim, ak su recepty uspesne odskusane:) (tento konkretne nie je moj, ale ja robim kari takmer tak isto)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Dneska jsem kari dělala a bylo moc dobré. Asi budu cizrnu vařit častěji, toto byl můj druhý pokus. Děkuju za recept a inspiraci

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Miska, kari sa vydarilo a bolo fantastické!!! Kuk ku mne na blog ;) Dakujeeeeeeeeeeeeeem!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Vsetko, co je kari je lepsie podavat s dusenou ryzou. Je to trosku nesikovne tu omacku jest plackami. Placky sa hodia k takym hustejsim jedla (subzi, masala....)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Děkuju za recept, karí bylo výborné a rozhodně to nebyl poslední recept, který jsem podle Vás vařila!:)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Chcela by som sa opytat ako dlho sa ma varit cicer v tlakovǒ hrnci dakujem:))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja varim priblizne 20 minut od natlakovania, na miernejsom ohni.

      Odstrániť
  17. Dakujem, uz viem, co budem zajtra obedovat

    OdpovedaťOdstrániť
  18. akurat robim, nemala som ale kokosove mlieko, tak som tam šupla mandlove s kokosovou mukou :D

    www.donnaiveh.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mandlove moze byt, ta kokosova mucka neviem.. dajte vediet ako to dopadlo :)

      Odstrániť