Pravé myjafské! 🥰
ČO POTREBUJETE:
500g hladkej múky
250g masla
1ks vajíčko
1 kocka droždia
1/2 kávovej lyžičky soli
3 až 4 ks stredne veľkých zemiakov uvarených v šupke
100ml mlieka - vlažné na kvások
1 rovná kávová lyžička práškoveho cukru na kvások
slivky
AKO POSTUPOVAŤ:
Múku dáme na dosku urobíme v strede jamku, do ktorej rozmrvíme droždie a pridáme trocha práškového cukru, zalejeme vlažným mliekom, pomiešame jemne a necháme kvások nakysnúť. Pridáme zemiaky ošúpané uvarené postrúhané najemno, vajíčko, soľ a pokrájané maslo. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme 30 minút kysnúť.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEitu0SsnN-p41hqYRnSVJ6dVvUozH_BTEjQ7Fg2aW-2oKwekrreG3hTZD7YeiecamHPMcz-1xm_LgbmPosJ2L6IW6qyfhQ6-tl_L8QG8yuPUgTgdBPm2auTsKxhCz-wCd31YOUPAIlwWii3/s400/koblihy+007.jpg)
Hotové cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 0,3 až 0.5 cm. Na cesto ukladáme rozpolené alebo celé (podľa chuti) slivky, vždy kúsok od okraja a od seba vzdialené asi 1.5 cm.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixSyXvOcQ2Zjx54JIz8wrlKGMHrgo_P4282zKZV_cy_ITs-G9B_gTjjbNfKv1BCEM7lyb7XYFBAu5HgFCOmWAnIrVqK2vBboa82yRjzGeGvWBtvVvjk6_22gP1qtCFZmERjnpOpp2sriju/s400/koblihy+010.jpg)
Okraj prehneme cez uložené slivky, pritlačíme, odrežeme s nožom, medzery medzi slivkami pritlačíme prstom, pokrájame koblihy, v jednej môžu byť napr. 2 slivky, ale aj dlhšie - podľa vkusu. Pokračujeme, až sú z celého cesta vyrobené koblihy, ktoré poukladáme na plech, na ktorom je papier na pečenie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixSyXvOcQ2Zjx54JIz8wrlKGMHrgo_P4282zKZV_cy_ITs-G9B_gTjjbNfKv1BCEM7lyb7XYFBAu5HgFCOmWAnIrVqK2vBboa82yRjzGeGvWBtvVvjk6_22gP1qtCFZmERjnpOpp2sriju/s400/koblihy+010.jpg)
Okraj prehneme cez uložené slivky, pritlačíme, odrežeme s nožom, medzery medzi slivkami pritlačíme prstom, pokrájame koblihy, v jednej môžu byť napr. 2 slivky, ale aj dlhšie - podľa vkusu. Pokračujeme, až sú z celého cesta vyrobené koblihy, ktoré poukladáme na plech, na ktorom je papier na pečenie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJEoU03gEhD_NpsNMxcZCdMZKrRvKjEhgmBeuY2wMgzs9skGGDzWjB-s8sNqYJmU3HbQHoa5P3XuhzsFqF78QdjB6pP68iV0TcLyZNBg3MotoRY16sLP03FRZBCoZga3BrmYltnYMQ3O6r/s400/koblihy+013.jpg)
Pred pečením koblihy potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme asi 30 minút na 180st. Po upečení musia byť pekné zlatisté.
Aj Brezofske :D Uz som si na ne dlho brusila zuby, a konecne som ich u teba objavila!
OdpovedaťOdstrániťAj! :D Tak nech sa vydaria a chutia. Tiez musim vystriehnut slifky, uz som davno koblihu nejedla.
Odstrániť