štvrtok 22. júla 2010

Domáce raňajkové pečivo / Breakfast pastry





ČO POTREBUJETE (na 6ks uzlíkov):

500g múky 
(použila som bielu múku Maida, ktorá je porovnateľná s hladkou00)
1 lyžica kryštáľového cukru
soľ
1 lyžička sušených pieskových kvasníc 

200ml mlieka (alebo 200ml teplej vody + 1 lyžica sušeného mlieka)
100g masla 
(použila som slané od Amul, a teda aj menej soli) 
alebo 2 plné lyžičky (hustejšieho nie tekutého) ghee
1 vajce

1 vajce na potieranie
mak, biely a čierny sezam na posypanie





AKO POSTUPOVAŤ:

Múku preosejeme do misky. Vmiešame soľ, cukor a kvasnice.

V mlieku roztopíme maslo.

Zohriate mlieko s maslom (nie horúce) nalejeme k múke, pridáme vajce (tiež izbovej teploty) a vymiesime cesto. Misku tesne uzavrieme a necháme hodinu kysnúť. Potom rukou premiesime a necháme ešte 15min kysnúť.

Cesto si rozdelíme podľa toho čo chceme robiť. Môžeme urobiť rožky, žemličky (uzlíky), uložíme ich na plech, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme ich sezamom, makom; podľa vlastnej fantázie a chute.

Tip: pre mäkkučké, vláčne rohlíky najprv kúsok cesta vyvaľkáme na placku, dobre potrieme s ghee alebo roztopeným/zmäknutým maslom a zrolujeme.

Pečieme 30-35 minút (záleží od veľkosti pečiva) na 180-200st. v predohriatej rúre. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára