ČO POTREBUJETE (na 6ks uzlíkov):
500g múky
(použila som bielu múku Maida, ktorá je porovnateľná s hladkou00)
1 lyžica kryštáľového cukru
soľ
1 lyžička sušených pieskových kvasníc
200ml mlieka
100g masla
(použila som slané od Amul, a teda aj menej soli)
alebo 2 plné lyžičky (hustejšieho nie tekutého) ghee
1 vajce
mlieko na potieranie
AKO POSTUPOVAŤ:
Múku preosejeme do misky. Vmiešame soľ, cukor a kvasnice.
V mlieku roztopíme maslo.
Zohriate mlieko s maslom (nie horúce) nalejeme k múke, pridáme vajce (tiež izbovej teploty) a vymiesime cesto. Misku tesne uzavrieme a necháme hodinu kysnúť. Potom rukou premiesime a necháme ešte 15min kysnúť.
Cesto si rozdelíme podľa toho čo chceme robiť. Môžeme urobiť rožky, žemličky (uzlíky), uložíme ich na plech, potrieme zohriatym mliekom a posypeme ich sezamom, rascou, makom; podľa vlastnej fantázie a chute.
Pečieme 25-40 minút (záleží od veľkosti pečiva) na 180-200st. v predohriatej rúre.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára