štvrtok 22. júla 2010

Domáce pečivo






ČO POTREBUJETE (na 6ks uzlíkov):

500g múky 
(použila som bielu múku Maida, ktorá je porovnateľná s hladkou00)
1 lyžica kryštáľového cukru
soľ
1 lyžička sušených pieskových kvasníc 
200ml mlieka
100g masla 
(použila som slané od Amul, a teda aj menej soli) 
alebo 2 plné lyžičky (hustejšieho nie tekutého) ghee
1 vajce
mlieko na potieranie





AKO POSTUPOVAŤ:

Múku preosejeme do misky. Vmiešame soľ, cukor a kvasnice.

V mlieku roztopíme maslo.

Zohriate mlieko s maslom (nie horúce) nalejeme k múke, pridáme vajce (tiež izbovej teploty) a vymiesime cesto. Misku tesne uzavrieme a necháme hodinu kysnúť. Potom rukou premiesime a necháme ešte 15min kysnúť.

Cesto si rozdelíme podľa toho čo chceme robiť. Môžeme urobiť rožky, žemličky (uzlíky), uložíme ich na plech, potrieme zohriatym mliekom a posypeme ich sezamom, rascou, makom; podľa vlastnej fantázie a chute.



Pečieme 25-40 minút (záleží od veľkosti pečiva) na 180-200st. v predohriatej rúre. 





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára