ČO POTREBUJETE:
3 kuracie stehná s kĺbom; vykostíme
soľ
olej+maslo na opekanie mäsa
mleté čierne korenie
6 väčších zemiakov uvarených v šupke
maslo
pažítka (alebo iná vaša obľúbená vňať)
na bešamel:
hrudka masla
1 plná lyžica hladkej múky
asi 1/2 litra mlieka
strúhaný Cheddar (alebo iný syr)
štipka muškátového orieška
1 žĺtok (môžeme vynechať, robila som aj bez žĺtka a bolo to rovnako dobré)
AKO POSTUPOVAŤ:
Uvaríme si zemiaky v šupke, necháme vychládnuť a ošúpeme. Odložíme bokom.
Vykostené mäso osolíme, ochutíme čiernym korením a restujeme na miernom ohni, prikryté, približne 20 minút na rozpálenom oleji s plátkom masla. Opečené mäso odložíme bokom.
V menšom hrnci roztopíme maslo, pridáme lyžicu múky a zapražíme. Zalejeme 1/4 litra mliekom a na miernom ohni miešame, kým zmes nezhustne. Pomaly prilievame mlieko, kým nám nevznikne polohustý bešamel. Pridáme doňho nastrúhaný Cheddar a premiešame. Odstavíme z ohňa a necháme trocha vychládnuť. Keď bešamel trocha vychládne, zamiešame doňho žĺtko.
Pridáme štipku muškátového orieška a dobre premiešame.
Na dno pekáča dáme 2-3 plátky masla, nakrájame zemiaky a osolíme. Uložíme na zemiaky kuracie mäso, ktoré sme si opiekli a posypeme nasekanou pažítkou (mala som len sušenú). Kľudne môžeme vrstvy zameniť a mäso dať naspodok.
Mäso a zemiaky zalejeme syrovým bešamelom. Ak nám bešamel medzitým príliš zhustne, stačí ho rozmiešať s troškou mlieka. Nesmie byť príliš hustý.
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 st. približne na 30 minút.
Môžete jesť s ľubovoľným šalátom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára