Sú to indické raňajkové placky, podobné klasickým dosa plackám. Môžeme podávať napríklad s čatní. Prikladám tiež moje prvé krátke, amatérske video, preto prosím ospravedlňte jeho kvalitu. Neviem koľko budete rozumieť z môjho ušušlaného, koktavého monológu, ak nepomôže, tak aspoň na pobavenie :)
ČO POTREBUJETE (na 7ks):
200ml ryže; použila som krátkozrnnú odrodu Ponni
100ml ryžových fliačkov/vločiek (thin poha)
1 plochá lyžica Urad dal
soľ
štipka prášku do pečiva alebo sódy bikarbóny
voda
AKO POSTUPOVAŤ:
Ryžu, fliačky a urad dal prepláchneme vo vode a necháme namočené asi 3 hodiny.
Potom ich vymixujeme na tekuté cesto, hustotou asi ako na palacinky. Cesto necháme v tesne uzavretej miske, pri izbovej teplote (skôr na teplejšom mieste) cez noc fermentovať. (Ak máte v kuchyni chladno a cesto slabšie fermentuje, zamiešajte doňho pred fermentáciou 1/2 lyžičky cukru.)
takto vyzeralo ráno po fermentácii |
Pri plackách postupujeme tak ako pri dosa plackách. Rozohrejeme panvicu. Keď je poriadne horúca prskneme na ňu troška vody, ktorá sa hneď odparí, do stredu vylejeme naberačku cesta a krúživým pohybom od stredu cesto rozotrieme na placku. Opekáme nasucho a len z jednej strany. Ak by sa vám placka opekala dohneda príliš rýchlo a nestíhala sa zatiahnuť z druhej strany, oheň troška zmiernime. Správne fermentované cesto bude robiť pekné bublinky na panvici, ako to vidíte na obrázku nižšie. Rovnako postupujeme so zbytkom cesta.
A tu je mala ukazka:
Ponukla by som sa :-) , vyzerajú veľmi dobre trošku sa podobajú na palacinky . Aj sa niečím natietajú pred podávaním ?
OdpovedaťOdstrániťTaketo druhy placiek mam najradsej s chutney (a aj sa tak podavaju) http://www.receptyzindie2.com/search/label/chutney ale mozu sa jest aj s dusenou zeleninou alebo nejakym jednoduchym stir-fry, pripadne Sambar.
OdstrániťNo Miška...ten klip je perfektný....super!
OdpovedaťOdstrániť:D dakujem cistinka! Slovko fermentovat som zhltla, budem musiet trenovat viac, aby mi bolo rozumiet :) Len sa zle toci s jednou rukou.
OdstrániťPlacky se opravdu trochu podobaji na palacinky, ale podle toho, co pises, asi neni priprava na sladko zvykem, ze? :)
OdpovedaťOdstrániťVsetky druhy dosa poznam len ako slane placky. Ale indovia robia aj sladke.napriklad Puran Poli a bengalci sa mi zda ze robia podobne palacinkam na sladko, neviem si teraz spomenut na ten nazov.
Odstrániťaaa uz viem, tym indickym sa hovori Patishapta.
OdstrániťDobry den, prosim vas cim sa da u nas na SK nahradit urad dal? Mungo fazulka asi nie,vsak? Pretoze akokolvek sa snazim, neviem to nikde zohnat. Inak, velmi dakujem za stranku, uz dlho som hladala dobre vysvetlene indicke recepty s prihliadnutim na nase slovenske realie. Pozdravujem, michaela
OdpovedaťOdstrániťotazku odvolavam, uz som odpoved nasla na inom mieste vasho blogu. dakujem a pozdravujem do Indie, m
OdpovedaťOdstrániť:) pozdravujem na Slovensko.
Odstrániťpekne. video je super. rozumela som všetko :))
OdpovedaťOdstrániť:D diky!
Odstrániť