nedeľa 17. januára 2016

Set Dosa


Maharashtrian Amboli

ČO POTREBUJETE (na asi 10ks):

200ml hrnček ryže 
(stačí vám obyčajná krátkozrnná, ja som použila basmati)
3 lyžice ryžových vločiek (thin poha)
1/4 hrnčeka urid dalu
soľ
voda podľa potreby


Maharashtrian Amboli


AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu prepláchneme, dáme do misky spolu s vločkami, zalejeme vodou a necháme máčať od rána do večera alebo minimálne 6 hodín. Urid dal premyjeme, dáme do misky, pridáme senovku grécku, zalejeme vodou a tiež necháme máčať rovnako dlho ako ryžu.

Maharashtrian Amboli


Po namáčaní dáme ryžu s vločkami do mixéra, pridáme trocha vody a vymixujeme na redšiu kašu. Preložíme do hlbšej mise alebo do hrnca. To isté urobíme s urid dalom a senovkou. Obe zmesi zmiešame a necháme prikryté na teplom mieste cez noc fermentovať. (Ak máte v kuchyni chladno a cesto slabšie fermentuje, zamiešajte doňho pred fermentáciou 1/2 lyžičky cukru.)

Keďže tieto placky sa pripravujú v Indii na raňajky, ráno máme cesto nachystané, skvasené. Pridáme doňho soľ podľa chuti, zľahka premiešame, aby sme príliš nenarušili bublinky v ceste.

Panvicu poriadne rozhorúčime. Keď je horúca, potrieme je tu troškou ghee, oheň zmiernime na strednú silu. Nesmie byť celkom stiahnutý, ani celkom silný, niečo medzi. Naberačkou do stredu panvice vylejeme cesto a oblou stranou naberačky ho len troška krúživým pohybom "rozlejeme" ako pri plackách dosa, len nie tak na tenučko. Sú to hrubšie, mäkkučké, nadýchané placky. Ihneď placku zakryjeme pokrievkou a necháme opiecť dohneda. Potom ju obrátime a bez pokrievky dopečieme aj druhú stranu. Rovnako pokračujeme so zbytkom cesta.

Maharashtrian Amboli


Podávame teplé s obľúbeným chutney.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára