Vegánske zeleninovo - kokosové karí z Goánskej kuchyne.
1 hrnček čerstvého strúhaného kokosu
olej
3 sušené červené chilli papričky
1 lyžica koriandrových semien
kúsok škorice
4 klinčeky
5 guľôčok čierneho korenia
1 zemiak
1 mrkva
asi 8ks fazuľových strukov
menšia hrsť mrazenej kukurice
menšia hrsť mrazeného (alebo čertsvého lúpaného) hrachu
1/4 lyžičky asafoetida
1/2 lyžičky horčičných semienok
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 ázijský bobkový list
1 červená cibuľa
soľ
voda podľa potreby
(asi 1/2 pohára na vymixovanie kokosovej zmesi a 1 pohár na karí)
šťava z 1/2 baby citróna
AKO POSTUPOVAŤ:
V hrnci zohrejeme troška oleja. Pridáme strúhaný kokos a na miernejšom ohni ho restujeme dohneda, občas premiešame. Odložíme ho bokom do dalšieho použitia.
V tom istom hrnci orestujeme sušené chilli papričky a koriandrové semená. Keď koriander zavonia, pridáme klinčeky, škoricu, čierne korenie a necháme rozvoňať. Opražené korenie dáme do mixéra, pridáme orestovaný kokos, nakrájanú 1 cibuľu, 1/2 pohára vody a vymixujeme na pastu. (Ak chcete menej pálivé karí, môžete dve chilli papričky pred mixovaním odstrániť.)
Zemiak a mrkvu očistíme a nakrájame. Fazuľové struky odnitkujeme a nakrájame.
V druhom hrnci zohrejeme troška oleja. Pridáme asafoetidu, horčičné semienka, rímsku rascu a kurkumu a restujeme, kým nezavoňajú. Potom pridáme bobkový list a nadrobno nakrájanú 1 cibuľu. Restujeme cibuľu domäkka. Ďalej pridáme pripravenú kokosovú pastu, muškatový kvet a 2 minúty restujeme na stredne silnom ohni.
Pridáme 1 pohár vody a soľ. Hneď pridáme pripravenú nakrájanú zeleninu. Karí privedieme k varu, oheň trocha zmiernime a varíme 10 minút. Potom pridáme mrazený hrach a kukuricu a varíme ďalšie 2-3 minúty. Hrniec odstavíme z ohňa, pridáme citrónovú šťavu a karí premiešame.
Podávame bud s ryžou (Jeera rice) alebo s plackami (karí je hustejšie, preto sa k nemu placky hodia).
Dobry den, prosim na kolko porcii je tento recept? Dakujem Silvia
OdpovedaťOdstrániťAsi 3 az 4, zalezi akym sposobom sa podava.
Odstrániť