Kala je v preklade čierny a vatana znamená hrach. Teda karí z čierneho hrachu.
ČO POTREBUJETE:
200ml čierneho hrachu
vodu na jeho uvarenie
olej
1 lyžička koriandrových semien
1 lyžička tmavej rímskej rasce
1-2 zelené chilli papričky
2 strúčiky cesnaku
kúsok nakrájaného zázvoru
2 hrste čerstvého strúhaného kokosu
1/2 lyžičky horčičného semienka
štipka asafoetida
niekoľko karí lístkov
1 červená cibuľa
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička garam masala
AKO POSTUPOVAŤ:
Hrach prepláchneme a na noc namočíme vo vode. Ráno vodu vymeníme a uvaríme ho domäkka. Ja varím v tlakovom hrnci, asi 20 minút od natlakovania, na miernejšom ohni po natlakovaní. Uvarený hrach dáme bokom do ďalšieho použitia. Vodu z neho nevylievame.
V druhom hrnci zohrejeme trocha oleja. Pridáme koriandrové semena a rímsku rascu a necháme ich rozvonať. Pridáme chilli papričku, na pásiky nakrájanú cibuľu, zázvor a cesnak. Restujeme na stredne silnom ohni dohnedkava. Potom pridáme nastrúhaný kokos a restujeme dohneda. Túto zmes necháme trocha vychládnuť. Potom ju dáme do mixéra, pridáme dve lyžice uvareného hrachu, trocha vody, v ktorej sa hrach varil a zmes vymixujeme na pastu. Pastu odložíme bokom do ďalšieho použitia.
V čistom hrnci si znova zohrejeme trocha oleja. Pridáme horčičné semienka a asafoetidu. Horčičné semienka necháme prasknúť. Potom pridáme karí lístky, ktoré tiež necháme prasknúť. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme na stredne silnom ohni domäkka.
Potom pridáme predvarený hrach, pripravenú kokosovú pastu, premiešame a privedieme k varu. Ak treba, pridáme trocha vody, v ktorej sa varil hrach. Ďalej pridáme mletú kurkumu, garam masala a soľ a karí povaríme ďalších 5 minút.
Karí môžeme podávať s ryžou, s plackami alebo indickým Pav.