streda 27. marca 2024

Ramadan Pide


ČO POTREBUJETE (na 1 pide):

200g múky (použila som Maida)

1/2 lyžičky soli

asi 80 - 100ml teplého mlieka

1 lyžica olivového oleja 


na kvások:

trocha teplej vody

1 plochá lyžička sušeného droždia 

1 lyžička cukru


na dokončenie:

1 žĺtok

1 lyžica bieleho nesladeného jogurtu 

biely sezam

černuška siata (kalonji)




AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si urobíme kvások. Do misky dáme droždie, cukor a teplú vodu. Premiešame a necháme nakysnúť.


Vo veľkej miske zmiešame múku a soľ. Pridáme nakysnutý kvások, olej a 80ml teplého mlieka (mlieko pridávame postupne). Vymiesime cesto. 

Cesto uložíme do olejom vynastenej misky a necháme ho 1 až 1 a pol hodiny kysnúť.


Potom ho preložíme na pracovnú dosku, trocha rukami premiesime a prelpžíme na plech, na ktorom pide budeme piecť. Vytvarujeme okrúhlu placku a necháme ju 30min kysnúť.


Potom prstami tak, že ich zabárame do placky najprv urobíme okrúhly odtlačok okolo okraja a potom prstami urobíme štvorčekový vzor.


V malej miske si rozmiešame jogurt izbovej teploty so žĺtkom. Pide týmto potrieme. Okraj posypeme sezamom a kosoštvorce na striedačku posypeme sezamom a černuškou.


Pečieme na 200st., 20 - 25min, do zlatista.

Podáva sa zvyčajne na raňajky, ale počas Ramadánu sa podáva po západe slnka (iftar = jedlo, ktoré jedia moslimovia na prerušenie pôstu po západe slnka každý deň počas Ramadánu) napríklad s maslom, syrom, vajíčkami atď.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára