ČO POTREBUJETE (na 1 pide):
200g múky (použila som Maida)
1/2 lyžičky soli
asi 80 - 100ml teplého mlieka
1 lyžica olivového oleja
na kvások:
trocha teplej vody
1 plochá lyžička sušeného droždia
1 lyžička cukru
na dokončenie:
1 žĺtok
1 lyžica bieleho nesladeného jogurtu
biely sezam
AKO POSTUPOVAŤ:
Najprv si urobíme kvások. Do misky dáme droždie, cukor a teplú vodu. Premiešame a necháme nakysnúť.
Vo veľkej miske zmiešame múku a soľ. Pridáme nakysnutý kvások, olej a 80ml teplého mlieka (mlieko pridávame postupne). Vymiesime cesto.
Cesto uložíme do olejom vynastenej misky a necháme ho 1 až 1 a pol hodiny kysnúť.
Potom ho preložíme na pracovnú dosku, trocha rukami premiesime a prelpžíme na plech, na ktorom pide budeme piecť. Vytvarujeme okrúhlu placku a necháme ju 30min kysnúť.
Potom prstami tak, že ich zabárame do placky najprv urobíme okrúhly odtlačok okolo okraja a potom prstami urobíme štvorčekový vzor.
V malej miske si rozmiešame jogurt izbovej teploty so žĺtkom. Pide týmto potrieme. Okraj posypeme sezamom a kosoštvorce na striedačku posypeme sezamom a černuškou.
Pečieme na 200st., 20 - 25min, do zlatista.
Podáva sa zvyčajne na raňajky, ale počas Ramadánu sa podáva po západe slnka (iftar = jedlo, ktoré jedia moslimovia na prerušenie pôstu po západe slnka každý deň počas Ramadánu) napríklad s maslom, syrom, vajíčkami atď.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára