utorok 19. marca 2024

Badami Paneer (mandľové karí s paneerom) / Curry with paneer and almonds

 


ČO POTREBUJETE (na 2-3 porcie):

200g paneer


na mandľovú pastu:

veľká hrsť mandlí

voda na ich namočenie 


na cibuľovú pastu:

olej 

2 väčšie červené cibule 


ďalej na karí:

olej

1 ázijský bobkový list

1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce 

3 klinčeky 

2 zelené kardamómy 

kúsok škorice 

1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty 


1/2 lyžičky mletej kurkumy 

1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia 

1/2 lyžičky garam masala 

2 lyžice bieleho nesladeného jogurtu 

1 lyžička citrónovej šťavy 


2 lyžičky ghee

soľ

1 lyžička cukru

voda podľa potreby 

1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej 

hrsť čerstvej koriandrovej vňate




AKO POSTUPOVAŤ:

Mandle namočíme 30min v teplej vode. Potom ich s trochou vody rozmixujeme na pastu. Odložíme ju bokom do daľšieho použitia. 


V kadhai zohrejeme trocha oleja a restujeme na ňom nakrájanú cibuľu, až kým nezmäkne. Necháme ju trocha vychládnuť a potom rozmixujeme na pastu, bez pridania vody. Odložíme ju bokom do daľšieho použitia. 


V tom istom kadhai zohreme trocha oleja, pridáme rímsku rascu, bobkový list, kardamóm, klinčeky, škoricu a necháme ich rozvoňať. Potom pridáme cesnakovo zázvorovú pastu,  pripravenú cibuľovú pastu a na miernom ohni restujeme asi 8-10min. Občas premiešame. 


Pridáme kurkumu, kašmírske chilli korenie a garam masala,  premiešame a restujeme na miernom ohni asi 2min.


Pridáme jogurt, premiešame a restujeme asi 5min. Pridáme citrónovú šťavu a premiešame. 


Ďalej pridáme mandľovú pastu a vodu, tak aby sme dostali krémovú konzistenciu karí. Dobre rozmiešame. 


Pridáme ghee, cukor a soľ, premiešame. Varíme na miernom ohni, zakryté pokrievkou, až kým sa olej neoddelí.


Pridáme sušené lístky senovky gréckej a premiešame. 


Nakoniec pridáme nakrájaný paneer, nasekanú koriandrovú vňať, prejdeme karí varom a odstavíme z ohňa. Necháme ho zakryté postáť 10min.


Podávame s plackami ako napr.: Naan, Kulcha, Paratha alebo Chapati

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára