utorok 26. novembra 2024

Kokum Amti / Dal with kokum


ČO POTREBUJETE (asi na 4 porcie):

100ml Toor dal
50ml Moong dal
1 lyžica Chana dal
1/4 lyžičky mletej kurkumy
soľ

na Tadka:
1 lyžica ghee
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
1 - 2 zelené chilli papričky
1/4 lyžičky asafoetida
1/4 lyžičky mletej kurkumy

ďalej:
1 lyžička *Goda masala
1 lyžička jaggery
3 lupienky Kokum

na dokončenie:
ghee pri servírovaní



AKO POSTUPOVAŤ:

Toor dal, moong dal a chana dal prepláchneme, zalejeme vodou a necháme 1 hodinu namočené.



Znova vodu zlejeme, prepláchneme a zalejeme čistou vodou. Pridáme kurkumu a uvaríme domäkka.



Kokum namočíme v troche teplej vody na 15min.



V hrnci zohrejeme ghee, pridáme horčičné semienka a necháme ich prasknúť. Pridáme karí lístky, chilli papričku, asafoetida a kurkumu a necháme chvíľku rozvoňať. 

Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka na miernom ohni. Občas premiešame. 

Potom pridáme uvarený dal a premiešame. 

Ak treba, doriedime horúcou vodou, aby sme dosiahli hustotu karí/dalu. Pridáme Goda masala, kokos, jaggery,  soľ a kokum (aj s vodou, v ktorej boli lupienky namočené). Dal privedieme k varu, oheň zmiernime, primiešame nasekanú koriandrovú vňať a povaríme ďalších 10min. Občas premiešame.



Podávame s ryžou, preliate lyžičkou ghee a šalátom.



*Goda masala je koreniaca zmes, ktorú si pripravíte aj doma podľa tohoto receptu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára