ČO POTREBUJETE (asi na 4 porcie):
100ml Toor dal
50ml Moong dal
1 lyžica Chana dal
1/4 lyžičky mletej kurkumy
soľ
na Tadka:
1 lyžica ghee
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
1 - 2 zelené chilli papričky
1/4 lyžičky asafoetida
1/4 lyžičky mletej kurkumy
ďalej:
1 lyžička *Goda masala
1 lyžica čerstvého strúhaného kokosu
1 lyžička jaggery
3 lupienky Kokum
na dokončenie:
čerstvá koriandrová vňať
ghee pri servírovaní
AKO POSTUPOVAŤ:
Toor dal, moong dal a chana dal prepláchneme, zalejeme vodou a necháme 1 hodinu namočené.
Znova vodu zlejeme, prepláchneme a zalejeme čistou vodou. Pridáme kurkumu a uvaríme domäkka.
Kokum namočíme v troche teplej vody na 15min.
V hrnci zohrejeme ghee, pridáme horčičné semienka a necháme ich prasknúť. Pridáme karí lístky, chilli papričku, asafoetida a kurkumu a necháme chvíľku rozvoňať.
Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka na miernom ohni. Občas premiešame.
Potom pridáme uvarený dal a premiešame.
Ak treba, doriedime horúcou vodou, aby sme dosiahli hustotu karí/dalu. Pridáme Goda masala, kokos, jaggery, soľ a kokum (aj s vodou, v ktorej boli lupienky namočené). Dal privedieme k varu, oheň zmiernime, primiešame nasekanú koriandrovú vňať a povaríme ďalších 10min. Občas premiešame.
Podávame s ryžou, preliate lyžičkou ghee a šalátom.
*Goda masala je koreniaca zmes, ktorú si pripravíte aj doma podľa tohoto receptu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára