utorok 26. novembra 2024

Goda masala

Je to zmes korenia, ktorá sa používa v kuchyni štátu Maharashtra,  napríklad do Amti, čo je vlastne Dal alebo do Masala bhat, čo je korenená ryža  ale aj do rôznych subzies, usals.


ČO POTREBUJETE:

3 klinčeky
1 hnedý kardamóm
1 lyžica guľôčok čierneho korenia

1 lyžička bieleho maku

2 lyžice koriandrových semien
1 muškátový kvet
1 palička škorice
1 sušená červená chilli paprička

1 lyžička sezamových semien

štipka mletého muškátového orieška



AKO POSTUPOVAŤ:

Nachystáme si všetky koreniny a kokos. 

Zohrejeme panvicu a koreniny opekáme postupne, aby uvoľnili vôņu, ale dávame pozor, aby neprihoreli. 

Najprv opečieme na miernom ohni klinčeky, kardamóm a čierne korenie. Preložíme na tanier.

Ďalej opečieme rímsku rascu a mak, preložíme na tanier.

Ďalej pridáme zbytok korenín okrem kokosu, mletého muškátového orieška a sezamu a opekáme, kým nerozvoňajú celú kuchuňu. Premiešavame a dávame pozor, aby neprihoreli. Preložíme na tanier.

Ďalej opečieme sezam, kým máličko nezmení farbu a ten si dáme zvlášť do misky vychládnuť.

Nakoniec pomaličky opečieme kokos zľahka do zlatista, opäť dávame pozor, aby neprihorel. Ten tiež dáme zvlášť do misky vychládnuť.

Všetko musí byť poriadne vychládnuté ored tým, než začneme mixovať.



Teraz si v mixéry vymixujeme/pomelieme všetky koreniny a preosejem ich, aby sme v zmesi nemali žiadne väčšie kusy. Ake sme nejake zachytili, znova ich premixujeme a preosejeme. Preložíme do misky.



Teraz dáme do mixéra sezam a len veľmi rýchlo zapneme a vypneme, asi 4 - 5 sekúnd. Preložíme do misky s korením.

To isté urobíme s kokosom a preložíme ho do misky s korením.

Nakoniec k všetkému pridáme aj mletý muškátový oriešok. Zmes dobre premiešame a preložíme do sklenej dobre uzavierateľnej nádoby.


Skladujeme najlepšie v chladničke, lebo kvôli kokosu môže mimo chladničky rýchlo zosmradnúť. Taktiež je lepšie si ju robiť takto v malom množstve, práve kvôli čerstvosti a trvanlivosti kokosu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára