Kalpasi, odborne nazývaný Parmelia perlata. Táto zvláštna prísada sa zvyčajne používa do mäsitých jedál a jej chuť často nachádzam v juhoindických (Chettinad cuisine) a východoindických karí, ale je napríklad aj súčasťou známych koreniacich zmesí Goda masala alebo Biryani masala. Najviac sa jeho chuť rozvinie zohriatim v tuku alebo nasucho. Donedávna som nevedela, čo juhoindickým karí dodáva takú špecifickú chuť a nedokázala som ju nijako doma vytvoriť. Až som raz kúpila zo zvedavosti kalpasi, troška prehľadala internet (veľa informácií tam o ňom nie je) a skúsila použiť. Ten pocit spokojnosti, že som konečne našla tú pravú chuť 😊
Vôbec netuším kde a ako sa pestuje alebo zbiera. Vyzerá to ako usušený lišajník. Ani chuť, či vôňu nedokážem nijako opísať, je zvláštne zemitá. Tí, čo troška poznajú chuť indických jedál, by to určite vedeli rozoznať a povedať "to je ONO!".
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára