utorok 21. februára 2017

Rajma / Fazula


Rajma



Fazula je velmi popularna strukovina pre jej chut aj texturu. Existuje niekolko druhov fazule roznej velkosti, tvaru a sfarbenia. Je bohata na:
  • draslik - udrzuje spravny krvny tlak a funkciu srdca
  • zelezo - hlavny vyznam zeleza spociva v jeho pritomnosti v hemoglobine a vo funkcii zabezpecovat prenos kyslika z pluc do celeho organizmu, najma do mozgu, ktoreho cinnost by sa bez kyslika v kratkom case zastavila 
  • horcik - je nenahraditelny pre mnozstvo telesnych funkcii, vratane prenosu nervovych impulzov, tvorby zubov a kosti a svalovych stahov 
  • zinok - posobi na nas imunitny system, zabranuje vypadavaniu vlasov, upravuje tvorbu nechtov, priaznivo posobi na osteoporozu a vyrazne posobi na funkciu pohlavnych organov a tvorbu hormonov. Ovplyvnuje nase zrakove, chutove a cuchove schopnosti a podporuje nasu imunitu.
  • vanik - je jednym z najdolezitejsich mineralov v tele. Je zakladom zubov a kosti. Je nenahraditelny pre funkciu buniek, svalove stahy, prenos nervovych impulzov a zrazanie krvi
  • bielkoviny ...preto je vybornou nahradou masa vo vegetarianskej strave. 
Fazula obsahuje tiez vlakninu, ktora je dolezita pre zdrave pohyby criev a pravidelne vyprazdnovanie.  Znizuje tak aj riziko vzniku rakoviny hrubeho creva.


Tipy:
Namacanim fazule cez noc skratite dobu varenia a bude lahsie stravitelna.
Varenim v tlakovom hrnci tiez skratite dobu varenia.
Kupujte fazulu, ktora nie je popraskana. 
Skladujte ju vo vzduchotesnej nadobe, v chlade, suchu a tme.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára