Fazula je velmi popularna strukovina pre jej chut aj texturu. Existuje niekolko druhov fazule roznej velkosti, tvaru a sfarbenia. Je bohata na:
- draslik - udrzuje spravny krvny tlak a funkciu srdca
- zelezo - hlavny vyznam zeleza spociva v jeho pritomnosti v hemoglobine a vo funkcii zabezpecovat prenos kyslika z pluc do celeho organizmu, najma do mozgu, ktoreho cinnost by sa bez kyslika v kratkom case zastavila
- horcik - je nenahraditelny pre mnozstvo telesnych funkcii, vratane prenosu nervovych impulzov, tvorby zubov a kosti a svalovych stahov
- zinok - posobi na nas imunitny system, zabranuje vypadavaniu vlasov, upravuje tvorbu nechtov, priaznivo posobi na osteoporozu a vyrazne posobi na funkciu pohlavnych organov a tvorbu hormonov. Ovplyvnuje nase zrakove, chutove a cuchove schopnosti a podporuje nasu imunitu.
- vanik - je jednym z najdolezitejsich mineralov v tele. Je zakladom zubov a kosti. Je nenahraditelny pre funkciu buniek, svalove stahy, prenos nervovych impulzov a zrazanie krvi
- bielkoviny ...preto je vybornou nahradou masa vo vegetarianskej strave.
Fazula obsahuje tiez vlakninu, ktora je dolezita pre zdrave pohyby criev a pravidelne vyprazdnovanie. Znizuje tak aj riziko vzniku rakoviny hrubeho creva.
Tipy:
Namacanim fazule cez noc skratite dobu varenia a bude lahsie stravitelna.
Varenim v tlakovom hrnci tiez skratite dobu varenia.
Kupujte fazulu, ktora nie je popraskana.
Skladujte ju vo vzduchotesnej nadobe, v chlade, suchu a tme.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára