sobota 2. apríla 2022

Paneer pulao

Tento týždeň máme u nás doma týždeň paneeru. Akosi sa mi podarilo aj veľa vyrobiť a aj som mala dva balíčky kúpeného paneeru v mrazničke. Nám to však nevadí, všetci ho ľúbime. Dnes som uvarila veľmi jednoduchý obed, ktorý je sýty, ale zároveň nezaťaží váš žalúdok.





ČO POTREBUJETE (na asi 3 porcie):

200ml ryže Basmati / 200ml of Basmati rice
olej, voda a soľ na uvarenie ryže / oil, water and salt to cook the rice

200g Paneeru / 200g Paneer

1 lyžica ghee (alebo olej) / 1 tbsp ghee (or oil)
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce / 1/2 tsp black cumin (shahi jeera)
1 veľká červená cibuľa / 1 big red onion 
1/2 lyžičky nastrúhaného cesnaku / 1/2 tsp freshly grated garlic 
1/2 lyžičky nastrúhaného zázvoru / 1/2 tsp freshly grated ginger 
1 zelená chilli paprička / 1 green chilli

1 mrkva / 1 carrot
100ml mrazeného hrášku / 100ml frozen green peas
1 stredne veľká paradajka / 1 medium size tomato 
soľ / salt
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia / 1/2 tsp kashmiri chilli powder 
1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp turmeric (haldi)
1 plochá lyžička garam masala (ja niekedy použijem Biryani masala, je výborná na ryžové jedlá) / 1 flat tsp garam masala (I use sometimes Biryani masala, it gives nice flavor to the rice dishes)
plátok masla / slice of butter
hrsť koriandrovej vňate / handful of coriander leaves 





AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme olej, pridáme prepláchnutú ryžu, zalejeme vodou, aby bola hladina asi 1cm nad ryžou. Vodu privedieme k varu,  oheň zmiernime a ryžu varíme pod pokrievkou, kým sa voda nevyparí, asi 10min. Hotovú odložíme bokom. / Heat oil in the pot. Add rinsed rice, add enough water to cover the rice (water level approx. 1cm above the rice), bring water to boil and cook the rice covered on low heat until water evaporates. About 10min.

V kadhai zohrejeme ghee, pridáme rímsku rascu a necháme ju rozvoňať. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme do mäkka. Pridáme nastrúhaný cesnak a zázvor, nadrobno nakrájanú chilli papričku (alebo necháme vcelku, pre menšiu pálivosť) a opekáme 2min. / Heat ghee in kadhai. Add cumin and let it release its aroma. Add finely chopped onion and fry on low heat until onion is soft. Then add grated garlic and ginger, chopped green chilli (don't chop the chilli for less spicy pulao) and fry for 2 minutes. 



Potom pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, hrach a premiešame. Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku, soľ (nie veľa, ryžu sme tiež solili) a pod pokrievkou na miernom ohni podusíme, aby mrkva trocha zmäkla. / Add carrot cut into small pieces, green peas and stir. Add chopped tomato, salt (not too much, you added salt also when you cooked rice) and cook it onnlow heat, covered for few minutes, until carrots is soft, but not too soft.



Potom pridáme chilli korenie, kurkumu a garam masala a premiešame. / Then add kashmiri chilli powder, turmeric and garam masala and stir well.

Pridáme nakrájaný paneer a opatrne minútku premiešavame. / Add paneer cut into cubes and stir gently for a minute. 

Pridáme uvarenú ryžu a 1min opatrne premiešavame na silnejšom ohni. / Add cooked rice and stir gently on high heat for a minute. 

Nakoniec pridáme plátok masla, nasekanú koriandrovú vňať a premiešame. / Finally stir in chopped coriander leaves and slice of the butter.




Môžeme podávať s papadmi a raitou. / Serve with papadams and raita.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára