štvrtok 29. marca 2012

Pulao s paneerom a hráškom

Tento týždeň máme u nás doma týždeň paneeru. Akosi sa mi podarilo aj veľa vyrobiť a aj som mala dva balíčky kúpeného paneeru v mrazničke. Nám to však nevadí, všetci ho ľúbime. Dnes som uvarila veľmi jednoduchý obed, ktorý je sýty, ale zároveň nezaťaží váš žalúdok.


Pulao s paneerom a hraskom




ČO POTREBUJETE:

200ml ryže Basmati
200g Paneeru (+olej na jeho vysmážanie)
kukuričný škrob + štipka soli + štipka mletej kurkumy (na obalenie paneeru)
1 lyžica ghee
1 ázijský sušený bobkový list
3ks klinčeky 
3 strúčiky cesnaku
1 veľká červená cibuľa; nakrájaná nadrobno
1 menšia paradajka; nakrájaná nadrobno
100ml mrazeného hrášku (alebo čerstvo nalúpaného)
soľ
1 lyžička garam masala
voda podľa potreby


Pulao s paneerom a hraskom



AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu si na pol hodiny namočíme vo vode. Potom prepláchneme čistou vodou a scedíme.

V hlbšom hrnci zohrejeme ghee, oheň zmiernime. Pridáme bobkový list, klinčeky a nakrájaný cesnak (tu môžete pridať aj nadrobno nakrájanú 1 zelenú chilli papričku, ja som nedala kvôli deťom). Pol minútky popražíme, len aby cesnak uvoľnil vôňu. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a pražíme, kým nie je priesvitná. Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a popražíme, kým nie je mäkká. Ďalej pridáme hrášok a garam masala. Premiešame. Pridáme ryžu a zalejeme vodou tak, aby jej bolo asi 1 cm nad ryžou. Osolíme, premiešame a vodu privedieme k varu. Keď sa voda začne variť, oheň zmiernime a hrniec zakryjeme. Pulao varíme, kým sa voda nevydusí preč, asi 15 minút.

Kým sa pulao varí v druhej hlbokej panvici zohrejeme troška oleja. Len toľko, aby pokryl dno panvice. Paneer nakrájame na kocky a vysušíme dobre papierovou kuchynskou utierkou. V miske zmiešame kukuričný škrob, soľ a kurkumu. Keď je olej horúci, kocky paneeru obalíme v kukuričnom škrobe a potom vložíme do hrnca. Na silnom ohni rýchlo opražíme do slabo hneda. Odložíme si ho bokom do ďalšieho použitia.

Pulao s paneerom a hraskom



Keď je pulao hotové (voda z ryže vyparená), hrniec z ohňa odstavíme a vmiešame vysmažený paneer.

2 komentáre:

  1. K večeři jsem uvařila rýži podle tohoto receptu a moc nám chutnala. Určitě bude bývat často. Jen jsem se chtěla zeptat, jaký je rozdíl mezi vůní bobkového listu, který se používá v našich krajinách a asijským. A ještě prosííím, čemu je u nás podobný paneer. Děkuji a přeji hezký den

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mozete pouzit bobkovy list, ktory mate doma a miesto paneera mozete pouzit tofu alebo feta syr.

      Odstrániť