pondelok 18. apríla 2022

Figy

Figa je mäkké ovocie s tenkou šupkou, ktorá môže byť zelená alebo fialová. Dužina fíg je zvyčajne červená a celé ovocie je jedlé.
Ľudia používali figy na pomoc pri liečbe zdravotných stavov súvisiacich s endokrinným, reprodukčným a dýchacím systémom, ako aj s tráviacim traktom.


O plodoch figovníka

Figa, bežne známa ako Ficus Carica, je rastlina z čeľade moruše, ktorá produkuje jedlé ovocie. Figa obyčajná rastie divoko v Turecku a severnej Indii. Väčšina stredomorských krajín má svoje divoké sadenice. Keďže ju ľudia na celom svete používajú v čerstvej a sušenej forme, figu v Stredomorí považujú za „jedlo chudobných“.

Existuje mnoho spôsobov, ako zaradiť figy do vašej stravy, pričom každý z nich má svoje vlastné výhody. Štyri najčastejšie spôsoby, ako začleniť figy do vašej stravy, sú nasledovné:

1. Čerstvé figy

Čerstvé figy majú nízky obsah kalórií a sú chutným občerstvením. Výborne chutia aj v šalátoch a dezertoch. Okrem toho môžete čerstvé figy použiť aj na výrobu figových džemov.

2. Sušené figy

Sušené figy majú vysoký obsah cukru a kalórií. Preto by ste ich mali používať s mierou. Na zmiernenie zápchy však môžu byť účinnejšie ako čerstvé figy.

3. Figové listy

Figové listy sú výživné a môžete ich využiť mnohými spôsobmi. Je však ťažké ich nájsť okrem špecializovaných obchodov s potravinami. Rovnako ako hroznové listy, ľudia často používajú figové listy ako zábal na jedlá s ryžou, bravčovým mäsom alebo inými prísadami.

4. Čaj z figových listov

Ľudia používajú sušené figové listy na prípravu čaju z figových listov. Môžete si pripraviť svoju verziu čaju z figových listov alebo ho dostať hotový online alebo v špecializovaných predajniach.

♡ ♡ ♡

Hoci prírodný cukor v čerstvých figách má vysoký obsah kalórií, niekoľko fíg môže pôsobiť ako nízkokalorický snack. Na druhej strane, sušené figy majú vysoký obsah cukru a kalórií. Je to preto, že cukor v ovocí sa pri sušení koncentruje.

Keďže sušené figy sú dehydrované, majú nižší obsah vody a koncentrovanejší prísun živín ako čerstvé figy. V závislosti od spôsobu sušenia však môžu mať určitú stratu výživy.


Výber sušených alebo čerstvých fíg závisí od preferencií človeka.

Sušené figy obsahujú viac kalórií, cukru, vlákniny, vitamínov a minerálov ako čerstvé figy. Čerstvé figy budú mať viac vitamínu C, vitamínu A a beta-karoténu.


Susene figy

Zbožňujem sušené figy 😋


Použitie fíg:

1. Pre atopickú dermatitídu:

Použitie pleťovej vody s obsahom extraktu z figových plodov môže pomôcť deťom s ekzémom pociťovať menšie svrbenie. Preto môžete použiť pleťové vody z figového ovocia na prevenciu kožných problémov, ako je dermatitída.

2. Pri zápche:

Konzumácia pasty z figového ovocia zmäkčuje stolicu a nezvyšuje frekvenciu stolice. Preto môžete použiť pastu z figového ovocia na zmiernenie zápchy.

3. Cukrovka:

Ak máte cukrovku 1. typu, môžete využiť čaj vyrobený z figových listov. Znižuje tiež hladinu cukru v krvi po jedle. Takže si môžete dať čaj z figových listov na zlepšenie hladiny cukru v krvi a kontrolu cukrovky. (Je to babská rada, odporúčam konzultovať lekára.)

4. Bradavice:

Mliečnu šťavu z figovníka môžete priložiť na bradavice. Pomáha ich liečiť bez podráždenia.





Veci na zapamätanie:

  • Každý deň by ste nemali zjesť viac ako 2-3 figy. Keďže sú vysoko vláknité, môžu spôsobiť žalúdočné problémy, ak ich konzumujete viac, ako sa odporúča.
  • Nie je určený čas na jedenie fíg. Ráno je však najvhodnejší čas na konzumáciu sušeného ovocia. Takže, ak jete sušené figy, ráno je na to najlepší čas.
  • Aplikácia figových listov na pokožku môže byť nebezpečná. Môže spôsobiť, že vaša pokožka bude citlivejšia na slnko. Pri aplikácii figových listov na pokožku sa vyhnite dlhodobému slnečnému žiareniu.
  • Jedinci s citlivou pokožkou môžu dostať vyrážku po kontakte s plodom figy alebo listami.
  • Väčšina ľudí konzumuje čerstvé figy v surovej forme. Celá figa je chutná, od tenkej šupky až po šarlátovú či fialovú dužinu a nespočetné množstvo drobných semienok.
  • Keď sušené figy namočíte do vody, poskytujú ďalšie zdravotné výhody. Namáčanie rozkladá obsah rozpustnej vlákniny vo figách. Pomáha tiež spomaliť vstrebávanie glukózy v tele.
  • Hoci sú plody figy rastlinnou potravinou, vedú sa diskusie o ich zaradení do vegánskej stravy. Je to predovšetkým kvôli ich vývojovému procesu. Okrem toho sa figy pri reprodukcii spoliehajú na opeľovacie osy. Jedna teória hovorí, že plod figy je výsledkom smrti osy. Preto by nemal byť súčasťou vegánskych jedál. Figy sa však pri rozmnožovaní spoliehajú na osy rovnakým spôsobom, ako sa osy spoliehajú na figy.

Zaujímavosť: zvyšuje figa počet spermií?

Vraj áno, štúdie ukázali, že figa zvyšuje počet spermií. 🤷‍♀️




Info: internet

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára