pondelok 20. septembra 2010

Liaty perník

Tento výborný perník som našla na Vareche. Je vynikajúci.


11100_6640



ČO POTREBUJETE:

5 vajíčok 
300g cukru
200g oleja
200g mlieka
100g marmeláda; použila som hroznovú - je kyselkavá a redšia
1 lyžička prášku do pečiva 
1 plná lyžica perníkového korenia
50g kakaa
400g hladkej múky (Maida)

citrónová poleva:
250g práškového cukru (icing sugar)
4 lyžice šťavy z citróna
teplá voda podľa potreby
(ak máte radi túto polevu, môžete jej urobiť dvojnásobok na vyššie uvedený rozpis surovín na perník)




AKO POSTUPOVAŤ:

Oddelíme bielky a žĺtky. Z bielkov vyšľaháme sneh, pridáme 150g cukru a zašľaháme ho do bielkov.

1


V druhej miske žĺtka zmiešame so 150g cukru, pridáme olej a poriadne vymiešame. Pridáme mlieko a znova dobre vymiešame. Žĺtkovú zmes vlejeme k vyšľahaným bielkam a zľahka premiešame.

2


Pridáme marmeládu, prášok do pečiva, perníkové korenie, kakao...

3


... múku a všetko dobre vymiešame. Plech potrieme olejom a vysypeme múkou. Vylejeme naň cesto a pečieme v predohriatej rúre na 180st., 40 minút.

4


Kým sa koláč upečie vymiešame si citrónovú polevu. Nesmie byť príliš tekutá, skôr hustejšia kašička, aby netiekla dole z koláča. Polevu vylejeme na upečený, ešte teplý koláč a necháme stuhnúť. (Ja som koláčik len posypala cukrom.)

2 komentáre: