V arabskom jazyku slovo "halva" znamená "sladká". V Indii je veľmi veľa druhov a spôsobov prípravy a aj keď mrkvová halva nie je práve najvábivejšia pre oko, určite vás chuť milo prekvapí.
ČO POTREBUJETE:
200ml nastrúhanej mrkvy
100ml plnotučného mlieka
1 lyžica ghee
2 lyžice kryštálového cukru
štipka mletého kardamómu
niekoľko šafránových blizien
kešu orechy (alebo pistácie, mandle, hrozienka...)
AKO POSTUPOVAŤ:
Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
Zohrejeme ghee v panvici, pridáme mrkvu a na miernejšom ohni ju restujeme, až kým sa nescvrkne na panvici. Potom ju zalejeme mliekom, ktoré privedieme k varu a oheň opäť zmiernime. Občas premiešame a ohrievame, kým nezačne hustnúť. Pridáme cukor, šafrán...
...a kardamóm (ak vám nechutí kardamóm, vynechajte ho aj šafrán a nahraďte mletou škoricou). Stále miešame, kým celá zmes neshustne.
Preložíme halvu do misky (do formičky), necháme vychládnuť a potom uložíme do chladničky.
Vychladenú vyklopíme, posypeme nasekanými a nasucho opečenými kešu orechami (alebo inými opečenými orechami a hrozienkami) a môžeme podávať.
Našincovi sa môže táto halva zdať príliš sladká, ale taká má byť.
Toto je najvhodnejší druh mrkvy na prípravu tohoto dezertu, ale samozrejme môžeme použiť lokálnu, aká sa dá zohnať.
no urcite zdravsia ako snicker,Nishan ju tiez miluje a aj ja zobnem trosku!
OdpovedaťOdstrániť:)
OdpovedaťOdstrániťMiška to je nádhera, dokázala by som tento zázrak zjesť sama na posedenie. Na každej exotickej dovolenke som obetovala mäsitú večeru a kŕmila sa niečim podobným....toto určite vyskúšam a pošlem ti fotku :-)
OdpovedaťOdstrániťBudem sa tesit na fotku, potom fot na tom tvojom oblubenom mieste,kde mas dobre svetlo :P
OdpovedaťOdstrániťnezabudnem...a tebe to vyfotím aj s pozadím :-)
OdpovedaťOdstrániť