V arabskom jazyku slovo "halva" znamena "sladka". V Indii je velmi vela druhov a sposobov pripravy a aj ked mrkvova halva nie je prave najvabivejsia pre oko, urcite vas chut milo prekvapi.
CO POTREBUJETE:
1 maly hrncek nastruhanej mrkvy
1/2 hrnceka plnotucneho mlieka
ghee (nenahradzat!)
2 lyzice cukru (krystalovy alebo caster sugar)
stipka mleteho kardamonu (zeleny)
niekolko safranovych blizien
kesu orechy (alebo pistacie, mandle, hrozienka...)
AKO POSTUPOVAT:
Mrkvu ocistime a nastruhame na jemnom struhadle. Zohrejeme ghee v panvici, pridame mrkvu a na miernejsom ohni ju opekame, az kym sa nescvrkne na panvici. Potom ju zalejeme mliekom, obcas premiesame a ohrievame, kym nezacne hustnut. Pridame cukor, safran...
...a kardamon. Ak nam to hustne prilis pomaly, troska zvysime silu ohna, ale nie celkom, aby nam to neprihorelo. Stale miesame, kym cela zmes neshustne.
Ulozime do misky, nechame vychladnut a potom ulozime do chladnicky. Vychladenu vyklopime, posypeme nasekanymi a nasucho opecenymi kesu orechami (alebo inymi orechami, ci hrozienkami) a mozeme podavat.
Nasincovi sa moze tato halva zdat prilis sladka, ale taka ma byt.
no urcite zdravsia ako snicker,Nishan ju tiez miluje a aj ja zobnem trosku!
OdpovedaťOdstrániť:)
OdpovedaťOdstrániťMiška to je nádhera, dokázala by som tento zázrak zjesť sama na posedenie. Na každej exotickej dovolenke som obetovala mäsitú večeru a kŕmila sa niečim podobným....toto určite vyskúšam a pošlem ti fotku :-)
OdpovedaťOdstrániťBudem sa tesit na fotku, potom fot na tom tvojom oblubenom mieste,kde mas dobre svetlo :P
OdpovedaťOdstrániťnezabudnem...a tebe to vyfotím aj s pozadím :-)
OdpovedaťOdstrániť