V arabskom jazyku slovo "halva" znamená "sladká". V Indii je veľmi veľa druhov a spôsobov prípravy a aj keď mrkvová halva nie je práve najvábivejšia pre oko, určite vás chuť milo prekvapí.
ČO POTREBUJETE:
1 malý hrnček nastrúhanej mrkvy
1/2 hrnčeka plnotučného mlieka
ghee (nenahrádzať!)
2 lyžice cukru (kryštáľový alebo caster sugar)
štipka mletého kardamómu (zelený)
niekoľko šafránových blizien
kešu orechy (alebo pistácie, mandle, hrozienka...)
AKO POSTUPOVAŤ:
Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Zohrejeme ghee v panvici, pridáme mrkvu a na miernejšom ohni ju opekáme, až kým sa nescvrkne na panvici. Potom ju zalejeme mliekom, občas premiešame a ohrievame, kým nezačne hustnúť. Pridáme cukor, šafrán...
...a kardamóm. Ak nám to hustne príliš pomaly, troška zvýšime silu ohňa, ale nie celkom, aby nám to neprihorelo. Stále miešame, kým celá zmes neshustne.
Uložíme do misky, necháme vychládnuť a potom uložíme do chladničky. Vychladenú vyklopíme, posypeme nasekanými a nasucho opečenými kešu orechami (alebo inými orechami, či hrozienkami) a môžeme podávať.
Našincovi sa môže táto halva zdať príliš sladká, ale taká má byť.
Toto je najvhodnejší druh mrkvy na prípravu tohoto dezertu.
no urcite zdravsia ako snicker,Nishan ju tiez miluje a aj ja zobnem trosku!
OdpovedaťOdstrániť:)
OdpovedaťOdstrániťMiška to je nádhera, dokázala by som tento zázrak zjesť sama na posedenie. Na každej exotickej dovolenke som obetovala mäsitú večeru a kŕmila sa niečim podobným....toto určite vyskúšam a pošlem ti fotku :-)
OdpovedaťOdstrániťBudem sa tesit na fotku, potom fot na tom tvojom oblubenom mieste,kde mas dobre svetlo :P
OdpovedaťOdstrániťnezabudnem...a tebe to vyfotím aj s pozadím :-)
OdpovedaťOdstrániť