nedeľa 19. septembra 2010

Mrkvová Halva

V arabskom jazyku slovo "halva" znamená "sladká". V Indii je veľmi veľa druhov a spôsobov prípravy a aj keď mrkvová halva nie je práve najvábivejšia pre oko, určite vás chuť milo prekvapí.


11100_6598



ČO POTREBUJETE:

1 malý hrnček nastrúhanej mrkvy
1/2 hrnčeka plnotučného mlieka
ghee (nenahrádzať!)
2 lyžice cukru (kryštáľový alebo caster sugar)
štipka mletého kardamómu (zelený) 
niekoľko šafránových blizien
kešu orechy (alebo pistácie, mandle, hrozienka...)




AKO POSTUPOVAŤ:

Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Zohrejeme ghee v panvici, pridáme mrkvu a na miernejšom ohni ju opekáme, až kým sa nescvrkne na panvici. Potom ju zalejeme mliekom, občas premiešame a ohrievame, kým nezačne hustnúť. Pridáme cukor, šafrán...

1


...a kardamóm. Ak nám to hustne príliš pomaly, troška zvýšime silu ohňa, ale nie celkom, aby nám to neprihorelo. Stále miešame, kým celá zmes neshustne.
Uložíme do misky, necháme vychládnuť a potom uložíme do chladničky. Vychladenú vyklopíme, posypeme nasekanými a nasucho opečenými kešu orechami (alebo inými orechami, či hrozienkami) a môžeme podávať.

2



Našincovi sa môže táto halva zdať príliš sladká, ale taká má byť.



Toto je najvhodnejší druh mrkvy na prípravu tohoto dezertu.


5 komentárov:

  1. no urcite zdravsia ako snicker,Nishan ju tiez miluje a aj ja zobnem trosku!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Miška to je nádhera, dokázala by som tento zázrak zjesť sama na posedenie. Na každej exotickej dovolenke som obetovala mäsitú večeru a kŕmila sa niečim podobným....toto určite vyskúšam a pošlem ti fotku :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Budem sa tesit na fotku, potom fot na tom tvojom oblubenom mieste,kde mas dobre svetlo :P

    OdpovedaťOdstrániť
  4. nezabudnem...a tebe to vyfotím aj s pozadím :-)

    OdpovedaťOdstrániť