štvrtok 12. augusta 2010

Parené buchty


1parene  buchty 003




ČO POTREBUJETE:

200g polohrubej múky (ja som použila múku Maida)
1 lyžička sušeného droždia
soľ
1 lyžica kryštáľového cukru
1 vajce
125ml vlažného mlieka
tuhší džem 
olej

maslo
kakao + práškový cukor na posypanie



1parene  buchty 006



AKO POSTUPOVAŤ:

Do mise dáme múku, cukor, droždie a štipku soli. Premiešame.




Pridáme vajíčko a vlažné mlieko a vypracujeme nelepivé cesto. Múku som potom ešte pridávala podľa potreby.




Vypracované cesto necháme v miske, poprášime troškou múky a zakryjeme kuchynskou utierkou. Uložíme na teplé miesto. Ja som misku uložila do vypnutej piecky, kde je stála teplota. Necháme kysnúť pol hodinky alebo viac. Podľa toho ako rýchlo rastie.




Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkáme na približne 1cm hrubý plát. Rozkrájame na menšie plátky a na každý položíme kúsok džemu.




Džem zabalíme do cesta a vytvarujeme malé buchtičky. Uložíme ich na plech a ešte 15 minút necháme podkysnúť.




Buchty som parila v dvojhrnci. Do spodného hrnca som dala asi 5cm vody, naň som položila hrniec s dierkami a zakryla pokrievkou. Vodu v spodnom hrnci privedieme k varu. Keď sa začne variť, oheň zmiernime, dno dierkového hrnca potrieme olejom a vložíme doňho buchty trocha od seba, pretože počas parenia podrastú. Vrchný hrniec zakryjeme a paríme 10 minút.




Hotové buchty vyberieme, pichneme špáradlom a potrieme olejom. Uložíme do misky a zakryjeme. Rovnako pokračujeme so zbytkom buchiet. Treba dávať pozor pri vyberaní, aby na buchty nekvapla horúca voda z pokrievky, inak spľasnú.



Hotové buchty si posypeme sladkým kakom a pokvapkáme roztopeným maslom. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára