Placky paratha so špenátom a koriandrom.
ČO POTREBUJETE:
2 zväzky čerstvých špenátových listov
3 strúčiky cesnaku
1 - 2 zelené chilli papričky
hrsť nasekanej koriandrovej vňate
soľ
hladká múka (Maida)
ghee do cesta
ghee na potretie
AKO POSTUPOVAŤ:
Špenát oblanšírujeme a dáme do mixéra. Pridáme cesnak, chilli papričku, koriandrovú vňať a soľ. Všetko dobre vymixujeme.
Pridáme 1 lyžicu ghee a postupne pridávame múku, tak aby sme vypracovali nelepivé cesto.
Vypracované cesto zakryjeme utierkou a necháme ho odležať 30 minút.
Panvicu dáme rozohriať.
Z cesta postupne odtŕhame kúsky, ktoré najprv vymodelujeme na guľôčku, obalíme ju múkou. Guľôčku dáme na pracovnú dosku a vyvaľkáme placku, ktorej polovicu zľahka potrieme s ghee.
Placku preložíme na polovicu a zasa len jednu stranu zľahka potrieme s ghee.
Znova preložíme na polovicu a takto zloženú placku obalíme v múke.
Placku rozvaľkáme na hrúbku asi 2mm. Tvarom sa vôbec netrápte.
Oheň pod horúcou panvicou zmiernime na strednú silu. Placku položíme na suchú panvicu a opekáme chvíľku.
Po chvíľke placku obrátime a opekáme z druhej strany.
Zasa po minútke placku obrátime.
A ešte raz opečieme chvíľku z druhej strany.
Hotovú placku uložíme do látkovej čistej utierky a potrieme troškou ghee alebo maslom. Kto nechce, nemusí potierať.
(Ak sa vám nechce prekladať jednoducho ju vyvaľkáme na tenkú placku hneď ako ju prvýkrát obalíme v múke a ďalej opekáme na panvici. Hotovú potrieme s ghee.)
Deťom ich dávam len také samotné alebo s domácim bielym jogurtom (dahi), buď na raňajky alebo ako olovrant, ale môžu sa podávať aj ako príloha k rôznym subzi a hustým karí.
Vyzkoušela jsem dnes a byly naprosto luxusní! Mňamka!!! :-) Jana
OdpovedaťOdstrániťSom velmi rada, ze chutili :) dakujem za doveru v recept a jeho odskusanie!
Odstrániť