nedeľa 2. januára 2011

Lokše / Lokshe

Objavila som stránky plné slovenských dobrôt. Vďaka Ľubošovi a jeho nápadu predstaviť slovenskú kuchyňu svetu, sa dnes všetci môžu dočítať ako sa u nás doma dobre varí. “U Ľuboša” si vždy spomeniem na sobotnú a nedeľnú vôňu kuchyne, keď sa všetko varilo, bublalo, smažilo, či pieklo. Len pár slov z jeho stránok a som doma 🥰

Ľuboš píše recepty v angličtine (názvy sú aj v slovenčine) a dokumentuje postupy prípravy aj fotkami. Na jeho stránkach nájdete dobroty ako napríklad Fašírky, Medové rezy, či Zemiakové lokše ….. A tu ma napadá…. kto vie, kto od koho “odkukal”? Slováci od indov Aloo parathas alebo indovia od slovákov Lokše? 🤔Ja som dnes urobila Lokše podľa Ľubošovho receptu, aby môj manžel ochutnal aj “naše” placky 🙂


Lokse



ČO POTREBUJETE:

(rozpis surovín na 5ks)
5 stredne veľkých zemiakov
soľ
3 lyžice hladkej múky (použila som Maida)
maslo



AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky uvaríme v šupke a necháme poriadne vychládnuť. Ošúpeme. Ošúpané, ochládnuté zemiaky postrúhame najemno.

K postrúhaným zemiakom pridáme múku a soľ a rukou vypracujeme pevné nelepivé cesto. Necháme ho chvíľku pod utierkou oddýchnuť.

Lokse


Dáme si ohrievať panvicu. 

Cesto si rozdelíme na 5 rovnakých častí a dlaňami vytvarujeme guľôčky. Guľôčky vyvaľkáme postupne na tenké placky a opekáme ich na suchej panvici z oboch strán do hnedkava. Pri opekaní oheň zmiernime, aby nám nezhoreli.

Lokse


Hotové placky potrieme maslom.

Lokse


Môj indický manžel si ich nevedel dnes vynachváliť, vraj každý deň by som ich mala "deťom" robiť 🤭


Navštívte Ľubošove stránky, plné slovenských jedál.

4 komentáre:

  1. Dakujem Miska, dufam ze lokse chutili!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nie je za co ;) a ja dakujem za recept. Lokse boli vyborne, makkucke, hned boli prec.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ĎAKUJEM. Pozrela som si všetky recepty, keďže túto stránku som vôbec nepoznala. Mne sa tak zbiehali slinky, že .... až :).

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Je to dobry napad, slovenska kuchyna je dobra, tak nech sa o nej vie :)

    OdpovedaťOdstrániť